Bugün size çocukluğumun yazlarının geçtiği yeri, memleketimi, Boyabat’ı anlatacağım. Yerlisinden Boyabat’ı okuyacak, yerli bir rehber eşliğinde gezeceksiniz bu şirin ilçeyi. E Boyabat gezilecek yerler benden sorulur bence. İtirazı olan yoktur sanıyorum. 😊
Laf aramızda çocukken çok sıkılırdım Boyabat’a gittiğimizde. Boyabat Kalesi dışında gezilecek yerler pek bilinmezdi çünkü yıllar önce. Bir de sıcak ve kurak gelirdi bana. Hep Kızardım atalarıma, göçmüş gelmişsiniz de neden Sinop dururken, deniz kenarı ilçeleri dururken buraya yerleşmişsiniz diye. Yaş ilerledikçe insanın bakış açısı değişiyor elbette. Hele bir de hayat meşgalesi ile yıllar geçmiş ve gidememişsen burnunda tütüyor havası suyu. Şimdi anlatmaya başlıyorum güzel ilçemi, özlemle, hasretle…
Boyabat Gezilecek Yerler
Boyabatlıyım ama kelime anlamı nedir diye bu yazıyı yazana kadar hiç düşünmemiştim. 😄 Boyabat ismi, boy ve abat kelimelerinin birleşiminden meydan gelmiş. Boy, uzunluk Abat ise ova anlamına geliyormuş. Bu iki kelime bir araya gelerek “Uzunova” anlamına gelen Boyabat halini almış.
İlçenin tarihine de şöyle bir bakacak olursak geçmişi yaklaşık M.Ö. 3000 yılına yani Tunç Çağı’na dayanıyor. Ayasofya Kütüphanesi’nde bulunan Batlamyos’un Coğrafya haritasında Germanikopolis şehri, bugün Boyabat Kalesi’nin olduğu yer olarak gösterilmiş. Kurulmasından itibaren Gaggaşlar, Hititler, Paflagonyalılar, Lidyalılar, İranlılar, Pontuslar, Romalılar ve Bizanslılar gibi çok sayıda hükümdarlığa ev sahipliği yapmış.
Bu kadar derin ve köklü tarihi olan bir ilçede de gezilecek çok güzel tarihi kalıntılar var. Elbette Karadeniz’in eşsiz doğasını ve bu doğanın içinde barındırdığı eşsiz güzellikleri de unutmamak gerek. O zaman size memleketimi anlatmaya başlayabilirim. 😊
Boyabat Gezilecek Yerler Listesi
- Boyabat Kalesi
- Boyabat Yeraltı Şehri
- Kırkkızlar Kayası
- Boyabat Evleri
- Salar Kaya Mezarı
- Bazalt Kayalıkları
- Çukurhan Köyü Şelalesi
Boyabat Kalesi
Boyabat gezilecek yerler rotamızda ilk durağımız Boyabat Kalesi. Tarihi MÖ. 7’inci yüzyıla uzanıyor ve Paflagonyalılar tarafından inşa edildiği biliniyor. Kale sonraki dönemlerde burada hüküm sürmüş Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu’nun da izlerini taşıyor.
Boyabat Kalesi, Gökırmak Vadisi ile iki sarp kayalık tepeden birinin üzerinde kurulu. En önemli özelliklerinden biri kayaların aslını bozmayarak doğal yapısına uygun şekilde inşa edilmiş olması. Boyabat Kalesi, sadece kale içi ve surlarından ibaret değil. Kalenin altındaki tüneller de heyecan verici ve görülmeye değer Zaten aşağıda detaylıca anlatacağım. Kaleyi ücretsiz şekilde gezebilirsiniz.
Boyabat Kalesi konumu burada.
Çırabozan Tünelleri (Yeraltı Şehri)
Boyabat Kalesi’nin altında “Çırabozan” denen, tünel ile dehlizlerden oluşan bir yer altı şehri bulunuyor. Bu tüneller 2005 yılında yapılan kazılarla ortaya çıkarılmış. Çırabozan Tünelleri uzun süre içi toprak dolu olarak kapalı durumda kalmış ancak 2007’de kale restorasyonunda içerisindeki toprak boşaltılmış ve turizme kazandırılmış. Boyabat’a gittiğinizde kale ile birlikte mutlaka bu yeraltı şehrini de gezin.
Kırkkızlar Kayası
Boyabat Kalesi ve yeraltı şehrini gezdikten sonraki durağınız Kırkkızlar Kayası olmalı. Nedir bu kayanın özelliği derseniz zaten uzaktan gördüğünüzde bıçak gibi kesilmiş olması muhtemelen ilginizi çekmiş olacak. Bu kaya ile ilgili efsane de burayı daha ilgi çekici yapıyor.
Kırkkızlar Kayası daha önceden bitişikmiş. Kayanın üzerine Boyabat Kalesi inşa edilmiş. Kırkkızlar Kayası’ndan düşmanın kaleye girmesi mümkünmüş. Düşman sayısı da oldukça çok olduğu için komutanlardan biri kaleyi korumak için alternatif yollar aramış. Bir anda kılıcını çeken komutan, kayayı kılıçla ikiye bölmüş.
Yarılan kayanın arasından bir nehir akmaya başlayınca artık düşmanın kaleye ulaşması imkansızlaşmış. Ancak kayanın üzerinde 40 tane kadın mahsur kalmış. Mahsur kalan kadınlar “Allah’ım, bizi ya taş yap, ya kuş yap, kurtar.” diye dua etmişler. Duaları kabul olmuş ve kadınlar bir anda taşa dönüşmüşler. Bu olaydan sonra kayaya “Kırkkızlar Kayası” denmeye başlanmış. Burada bir cam teras yapması planlanıyor. Hatta Türkiye’nin en geniş cam terası olacakmış. Yakışır Boyabat’ıma. 😊
Boyabat Evleri
Boyabat evleri ilçenin kültürel kimliğinin önemli bir parçası. Geleneksel Türk Evi ve yakın dönem Osmanlı Mimari örneklerini ilçede yoğun olarak görebilirsiniz. Evlerin en önemli özelliklerinden biri ahşap malzemelerin ağırlıklı olarak kullanılması. Evler çoğunlukla zemin kat üzeri iki kat olmak üzere üç katlıdır. Boyabat kent merkezi içerisinde 260 adet geleneksel Osmanlı Türk Evi bulunuyor. Boyabat sokaklarında gezerken adeta bir açık hava müzesindeymişsiniz hissine kapılıyorsunuz.
Boyabat Tarihi Çarşı
Boyabat’ın tarihi çarşısı “Orta Çarşı” ilçenin tam ortasına kurulmuş. İçerisinde dükkan, han, otel, kahvehane, el sanatları ve geleneksel meslekleri barındıran çarşı 1925 yılı Ekim ayında çıkan yangında dükkanların yapı malzemesinin ahşap olması nedeniyle tamamen yanmış ve yok olmuş. Yangından sonra tekrar projelendirilerek yeniden inşa edilmiş. Yeni Çarşı projesinin İtalyan bir mimar tarafından hazırlandığı söyleniyor. Çarşıda bakırcılık, kalaycılık, dericilik, ayakkabıcılık, tuzculuk, yorgancılık, semercilik, sepetçilik ve fırıncılık gibi geleneksel meslekleri icra eden dükkanlar yer alıyor.
Salar Kaya Mezarı
Salar Köyü’nde bulunan kaya mezarları, İlçe merkezine 10 km uzaklıkta yer alıyor. M.Ö. VII. yy.’da Paflagonyalılar tarafından yapıldığı tahmin ediliyor. Mezar, kalker kayalara oyularak yapılmış. Mezarda 3 adet sütun, sütunların üst kısmında küp biçiminde başlıklar ve diz çökmüş aslan heykelleri bulunuyor.
Salar Kaya Mezarı konumu burada.
Bazalt Kayalıkları
Boyabat Bazalt Kayalıkları 30-40 metre yüksekliğinde, 4-5-6 köşeli sütunlardan oluşan oldukça dikkat çekici doğal oluşumlar. Üstten bakıldığında çokgen görünümlü blok taşlar adeta bir arı peteğini andırıyor. Bölgede yapılan .alışmalar sonucunda bu kayalıkların 3-5 milyon yıl yaşında olduğu anlaşılmış. Ayrıca burası ülkemizin 106. tabiat anıtı.
Bazalt Kayalıkları Tabiat Anıtı doğa yürüyüşleri yapmak için oldukça ideal. Vadinin sonunda Bazalt Kayaları arasından akan şelaleyi de görebilirsiniz. Boyabat ilçe merkezine 15 km mesafede bulunan kayalıklar müthiş bir ormanlık alanın içinde saklı cennet gibi. Yazın giderseniz ormanda böğürtlen toplamayı ihmal etmeyin. 😊
Bazalt Kayalıkları konumu burada.
Çukurhan Köyü Şelalesi
Boyabat’a bağlı Çukurhan Köyü’nde bulunan şelale ilçe merkezine 29 km. uzaklıkta. Köyden gecen çayın üstünde Gökbögüt mevkiinde yer alıyor. Aynı çay içerisinde irili ufaklı birçok başka şelale de mevcut. Şelaleye yaklaşık yarım saatlik bir yürüyüşle ulaşabilirsiniz.
Çukurhan Köyü konumu burada.
Boyabat Hakkında Hap Bilgiler
Boyabat Nerede ?
Boyabat, Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Sinop iline bağlı bir ilçedir. Boyabat otobüs bileti satın almak için web sitemizi ziyaret etmeyi unutmayın.
Boyabat yol tarifi burada.
Boyabat’ta Ne Yenir?
Boyabat’ı ziyaret ettiğinizde tatmanız gereken yöresel lezzetler var. Özellikle soğuk yenmesi özelliğiyle diğer türlerinden ayrılan sırık kebabı ilçeye gidenlerin tattığı yemeklerin başını çekiyor. Ayrıca taktak helvası, Boyabat ezmesi gibi ürünleri de hem tadabilir hem de sevdiklerinize hediye götürebilirsiniz.
Boyabat’ta Nerede Kalınır?
Boyabat çok büyük bir ilçe değil. Gezilecek yerler de birbirine çok uzak sayılmaz. Hızlı bir tempo ile hepsini 1 günde gezmeniz mümkün. Eğer koştur koştur gezmek istemezseniz ilçede konaklama yapabileceğiniz bir kaç tane otel var.
- Osmanlı Otel
- Menteş Otel
- Birtat Otel
- Zafer Otel
Sıkça Sorulan Sorular
Boyabat gezilecek yerler hem tarihe hem doğaya hayran kalmanızı sağlayacak yerler. Bu güzel coğrafyayı keşfedebilir, yöresel lezzetleri tadabilirsiniz. Ayrıca her yıl kurulan Boyabat Panayırı dönemine denk gelirseniz yerel halkla kaynaşabilir, keyifli vakit geçirebilirsiniz. Yağlı pehlivan güreşlerini izlemek de yapılacaklardan biri.
Boyabat’ın en meşhur lezzetleri sırık kebabı, taktak helvası ve Boyabat ezmesidir. Ayrıca Boyabat pirinci de meşhur. Almadan dönmeyin.
Boyabat Sinop’un iç kesimlerde yer alan bir ilçesi. O nedenle Boyabat’ta deniz yok.
Sinop ile ilgili diğer içeriklerimi de mutlaka okuyun.
Çok güzel bir yazıydı, aradıklarınızın bütün cevaplarına ulaşabiliyorsunuz, okurken çok keyif aldım.