Dünyanın süper gücü olarak da anlandırılan, Doğu Asya ülkesi Çin, 1.4 milyara ulaşan nüfusu ile dünyanın en kalabalık ülkesi unvanına sahip.
Gelişmiş sanayisi, nitelikli ve ucuz iş gücü ile üretiminin önemli bir bölümünü ihraç eden ülke, tarihi ve doğal güzellikleri ile Asya’nın en popüler turistik destinasyonlarından.
9 milyon 597 bin km²’lik geniş yüzölçümüyle çok sayıda tarihi ve dini yapı, kültür mirası, doğal koruma bölgesi, plaj ve müzeye sahip olan ülkeyi her yıl yüzbinlerce yabancı turist ziyaret ediyor.
Orta Asya’nın doğusundan başlayan Çin toprakları, Rusya ve Moğolistan’ın güneyi boyunca, doğuda Kuzey Kore, güneyde ise güneydoğu Asya ülkelerine uzanıyor.
Çin’in kara ve deniz komşuları arasında Afganistan, Butan, Filipinler, Hindistan, Japonya, Kazakistan, Kırgızistan, Kuzey Kore, Laos, Moğolistan, Myanmar, Nepal, Pakistan, Rusya Federasyonu, Güney Kore, Tacikistan ve Vietnam bulunuyor.
Çin, 23 eyalet, 5 özerk bölge (Sincan-Uygur, İç Moğolistan, Ningxia Hui, Tibet, Guangxi), 4 doğrudan merkeze bağlı şehir (Pekin, Tianjin, Şanghay, Chongqing) ve 2 geniş özerkliğe sahip özel idari bölge (Hong Kong, Makao) ile yönetiliyor.
Çin Hakkında Bilgiler
Resmi Adı: Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC)
Başkent: Pekin
Nüfus: 1,38 milyar (Dünyada birinci)
Yönetim Sistemi: Tek parti yönetimi (Çin Komünist Partisi)
Yüzölçümü: 9,6 milyon km² (Dünyada üçüncü)
Okuryazar Oranı: %91
Resmi Dili: Çince (Mandarin)
Din: Halkın büyük çoğunluğu herhangi bir dine bağlı değil. Budizm, İslam, Hristiyanlık, Taoizm, Şamanizm, Dongba dinleri görülüyor.
Para Birimi: Renminbi (RMB) günlük kullanımda Yuan adıyla anılıyor.
Etnik Yapı: Ülkede toplam 56 etnik grup bulunuyor. %92 Hanlar, %8 azınlıklar.
Telefon kodu: +86
İnternet alan adı uzantısı: .cn
Çin Bayrağı
Çin Halk Cumhuriyeti, sarı ve kırmızı renklerden oluşan bir bayrağa sahip. Bayrağın sol üst köşesindeki büyük yıldız Çin Komünist Partisi’ni, 4 küçük yıldız ise parti liderliği altında birleşen Çin halkını sembolize ediyor. Kırmızı renk komünizm devriminin simgesi.
Çin’e nasıl gidilir?
Türkiye’den Çin’e aktarmalı ve direkt uçak seferleri ile ulaşmak mümkün. İstanbul Havalimanı’ndan Çin’in başkenti Pekin, Şanghay ve Guangzhou’ya direkt uçak seferleri bulunuyor.
İstanbul’dan Hong Kong’a Moskova, Abu Dabi, Kahire, Doha ya da Bangkok aktarmalı, Türk Hava Yolları ile direkt uçulabiliyor.
İstanbul’dan Makao’ya Singapur, Kiev, Kuala Lumpur ya da Dubai aktarmalı uçuşlarla gidilebiliyor.
Çin uçak bileti seçeneklerine göz atın.
Türk vatandaşlarından vize isteyen Çin Halk Cumhuriyeti, vize başvurularını aracı kurumlar olmaksızın doğrudan ülkemizden temsilcilikleri aracılığıyla kabul ediliyor. Vize başvurusu şartları, Çin vizesi evrakları ve Çin vize randevusu için Çin Ankara Büyükelçiliği’nin web sitesinden bilgi alabilirsiniz.
NOT: Çin vizesi hakkında detaylı bilgilere de Turna.com üzerinden ulaşabilirsiniz.