Türkiye‘de yeşil dokusu denildiğinde akla gelen ilk bölgesi olan Doğu Karadeniz Bölgesi, Ilgaz Dağları’ndan Küre Dağları’na, Kaçkarlar’dan Karagöl’e, Yusufeli’nden Çamlıhemşin’e dek birbirinden harika doğal güzelliklerine ev sahipliği yapıyor.
Türkiye’nin en bakir doğal güzelliklerine sahip Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yer alan milli parklar, yaylalar, ormanlar ve gölleri her yıl binlerce kişi ziyaret ediyor. Doğanın güzelliklerini cömertçe sunduğu bu bölgede ziyaret edebileceğiniz birbirinden etkileyici 5 kasabayı bir araya getirdik.
Doğu Karadeniz’de En Güzeli 5 Yer
1. Borçka, Artvin
Doğu Karadeniz’in en bakir şehri Artvin’e bağlı bir ilçe olan Borçka, güzelliği ile ünlü Karagöl’e ev sahipliği yapıyor. İlçe merkezine 27 km uzaklıktaki Karagöl, Aralık Yaylası’ndaki tepenin heyelan sonucunda yer değiştirmesiyle birlikte oluşmuş.
Yemyeşil zengin orman dokusu, endemik bitki türleri ve yaban hayatıyla şehir hayatından kaçışı simgeleyen Karagöl’de göl üzerinde sandallarla gezebilir, milli park sahasında kamp yapabilir, Borçka’ya 50 km uzaklıktaki Macahel bölgesinin doğal güzelliklerini keşfedebilirsiniz.
Artvin uçak bileti seçeneklerine göz atın.
2. Çamlıhemşin, Rize
Rize’nin ilçesi Çamlıhemşin, Türkiye’nin en bilinen yaylalarından Ayder Yaylası ile özdeşlemiş bir yerleşim yeri. Ayder Yaylası’na Çamlıhemşin’den uzanan güzergah üzerinde dünyada öncelikli koruma bölgesi olarak ilan edilen 200 ekolojik alandan biri olan Fırtına Vadisi üzerinden geçiliyor.
Çamlıhemşin ilçe merkezine 19 km uzaklıktaki Ayder Yaylası, deniz seviyesinden 1358 metre yükseklikte. Her yıl temmuz ayında boğa güreşlerine ev sahipliği yapan yaylada yerin 260 metre derinliğinden çıkan ve sıcaklığı 50 dereceye uzanan şifalı sularıyla Ayder Kaplıcaları’nı da ziyaret edebilirsiniz.
3. Çaykara, Trabzon
Trabzon il merkezine 100 km uzaklıktaki Çaykara ilçesi Doğu Karadeniz Bölgesi’nin nefes kesen güzelliği Uzungöl ile tanınıyor. Deniz seviyesinden 1.090 metre yükseklikte yer alan Uzungöl, vadinin iki yakasındaki yamaçlardan düzen kayaların Haldızen Deresi’nin önünü kesmesiyle oluşan bir göl.
Kuş gözleminden fotoğrafçılığa, yürüyüşten bisiklete kadar farklı etkinliklerin yapıldığı Uzungöl, çam ve ladin ormanlarının arasında yer alan konaklama tesisileriyle de önemli bir turizm merkezi. Uzungöl çevresinde Soğanlı Dağları, Haldizen Yaylası, Aygır, Kara, Sarı, Dipsiz, Kazıklı gölleri gibi doğal güzellikler bulunuyor.
4. Maçka, Trabzon
Trabzon’a bağlı bir ilçe olan Maçka, Türkiye’nin en önemli kutsal mekanlarından Sümela Manastırı’nın bulunduğu yerleşim yeri. Maçka’nın Altındere Köyü’nde bulunan Sümela Manastırı, ladin ormanlarıyla çevrili bir vadinin tepesinde kayaların içerisine oyulmuş enfes bir mimari yapı.
Trabzon’un doğal güzellikler açısından en zengin bölgelerinden biri olan Maçka, Zigana Geçidi üzerinde konumlanıyor. Şolma Yaylası başta olmak üzere Altındere Vadisi, Karadağ gibi her biri nefes kesen doğal alanlar özellikle yaz aylarında ziyaretçilerin gözdesi.
Trabzon otobüs bileti seçeneklerine göz atın.
5. Tirebolu, Giresun
Giresun’un 45 km doğusunda yer alan Tirebolu ilçesi zengin tarihi ve kültürel geçmişinin yanı sıra doğal güzellikleriyle de bilinen bir yerleşim yeri. Tarihi geçmişi MÖ 7. yüzyıla uzanan Tirebolu, Miletliler tarafından kurulmuş.
İsmini üç şehir anlamına gelen Tripolis’ten alan ilçe tarihi kalesi, Rumlardan kalan tarihi evleri, kilise kalıntıları, kumsalları ve bakir koylarıyla görülmeye değer. İlçenin yaylalarında trekking, Harşit Çayı’nda ise kano rafting sporu yapılıyor.