Deniz kemerleri doğa ananın okyanuslardan aldığı küçük bir yardımla yarattığı olağanüstü bir olay. Genellikle dalgalar karaya çarpar ve milyonlarca yılda yıpranmış yumuşak bir kayada mağaraların ve tünellerin oyulmalarına neden olur. Bazı kemerlere düşük gelgitte erişilebilirken diğerlerine sadece tekne ile ulaşılabiliyor. Bazı kemerler, deniz taşıtını içinden geçirebilecek kadar büyük. Hepsi fotoğrafçılar için de bir keyifli bir arazi günü oluyor.
Dünyanın En Görkemli Deniz Kemerleri
15. Kleftiko Plajı
Yunan adası Milos’taki Kleftiko Plajı bazıları teknelerin altından geçebileceği kadar büyük olan çok sayıda deniz kemeri görmek için bir fırsat sunuyor. Bu değişken kemerler kıyılarda bulunuyor ve her ebat ve şekilde olabiliyorlar. Tekne ile erişilebiliyorlar. Çoğu tekne gezisinde yüzme ve dalış için bir durak yer alıyor. Yerel efsaneler korsanların eskiden açık ve kapalı mağaralarda saklandıklarını söylüyor.
Yunanistan uçak bileti seçeneklerine göz atın.
14. La Portada
La Portada kemeri Şili’nin Antofagasta bölgesinde, Pasifik Okyanusu’nda 43 m yükseklikte duruyor. Kemer andezit taş, tortul kayaçlar ve kumaşı ile milyonlarca yıllık fosillerden oluşuyor. Kemer kıyıdan çok uzak değil. Kıyıya bakan ve çokça fotoğraflanan bu Şili fenomeni harika manzaralarını sunuyor. Ziyaretçiler dürbün getirmek isteyebilir, çünkü foklar, akbabalar ve diğer deniz yaşamı açısından da popüler bir yer.
13. Güvercin Kayaları
Güvercin Kayaları Beyrut’un en batı ucunda yer alan iki büyük kaya oluşumu. Bu devasa nöbetçiler yerli ve yabancı ziyaretçiler için çok popüler bir destinasyon. Kayalıkların hemen önündeki sahil şeridi mükemmel bir seyir noktası ancak daha alçak kayalıklara doğru yollardan birinden inmek çok daha ilginç.
12. Büyük Pollet Arch
Büyük Çiçekli Kemer İrlanda’daki Donegal kıyılarında ve kıyıya yakın bir yerde oturuyor. Fanad Yarımadası’nda bulunan Büyük Pollet Kemeri her türlü hava koşulunda ve günün her saatinde güzel pozlar veren kocaman bir kaya oluşumu. Kemer Atlantik Okyanusu’nun hareketleri ile kayadan oyuldu. Deniz erozyonunun başlıca bir örneği olarak kabul ediliyor. Kemer daha küçük kayalar ve gelgit havuzları ile çevrili.
11. Batu Bolong
Pura Batu Bolong Bali’nin ünlü Tanah Lot tapınağından sadece bir taş atımlık mesafede küçük bir tapınak. Sivri bir çıkıntının sonunda yükselen Hint Okyanusu’ndan denize doğru sıçrayarak tünemiş halde duruyor. Kayanın doğal bir deliği var dolayısıyla adı ‘delikli kaya’ anlamına gelen Batu Bolong.
10. Arch Rock
12 m yüksekliğindeki Arch Rock Kaliforniya kıyılarındaki Kanal Adaları takımadalardan biri olan Anacapa Adası’nda bulunan birkaç doğal köprüden biri. Gerçekten bir doğal güzellik olan kaya genellikle Kanal Adaları’nın yüzü olarak kullanılıyor. Kemerin yanı sıra ada iki adet daha ikonik özellik sunuyor. Bunlar nefes kesici manzaralar sunan İlham Noktası ve Anacapa Adası Deniz Feneri.
9. Hopewell Kayaları
Hopewell Rocks deniz kemerlerini etraflıca incelemek olabilmek için iyi bir yer. Kanada‘nın Fundy Körfezi’nde bulunan New Brunswick Eyaleti’nin kemerleri kıyı şeridinde. Dolayısıyla ziyaretçiler gelgitte kemerlerden geçebiliyorlar ve piknik yapıyorlar. Koy dünyanın en yüksek gelgitlerine sahip bu nedenle yüksek gelgit olduğunda ziyaretçiler kano veya kayıkla kürek çekebiliyorlar.
8. Honopu Arch
Honopu Arch Hawaii’deki en uzun kemer. Kaua’i adasındaki Na Pali kıyılarında bulunuyor. Tekne ile ulaşılabiliyor ve tekneler buraya demirleyemediği için kıyıya doğru yüzerek gidebildiğimiz adanın izole bir parçasında bulunuyor. Kaya tünelinden akan bir şelale gibi karadan doğan doğal bir köprüye benziyor. Kemerin her iki yanında küçük birer plaj alanı var. Alan King Kong’un 1976’daki yeniden yapımında ve 1998’deki Six Days Seven Nights filminde ortaya çıktı.
7. Azure Penceresi
Üstü düz olan nefes kesici doğal kireç taşı bir kemer olan Azure Penceresi Malta‘nın en gözde turistik yerlerinden biri. Gozo Adası’nda yer alan kemer filmlerde ve televizyon programlarında yer alıyor ve Malta’nın ünlü simgelerinden biri. Yakınlarındaki Dwejra’nın turistik köyü Dwejra Körfezi’ne düşen kemer çevresindeki tüplü dalış, yüzme ve tekne ziyaretçileri ihtiyaçlarını karşılamak için hizmet veriyor. Kemer çok uzaklardan görülebiliyor. Çoğu insan buraya gelerek olağanüstü manzaranın keyfini çıkarırken suda serinliyorlar.
Not: Azure Penceresi Mart 2017’de şiddetli fırtına nedeniyle çöktü.
6. Cathedral Cove
Sadece yürüyerek, tekneyle veya kayıkla erişilebilen Cathedral Cove Yeni Zelanda’daki Coromandel Yarımadası’ndaki en gözde cazibe merkezlerinden biri. Bölgede büyük bir kaya kemeri ile ayrılmış iki güzel kumsal bulunmakta. Katedral benzeri kemer bütün bölgeye ihtişamlı bir hava katıyor. Plaj kıyı boyunca gölgeli pohutukawa ağaçlarıyla kaplı ve kumlu, piknik yapmak ve yüzmek için mükemmel bir yer.
5. El Arco
El Arco Cabo San Lucas yakınlarındaki Baja Yarımadası’nın ucunda bulunan altın rengi bir deniz kemeri. Buraya Land’s End deniyor çünkü güneyinden bir çizgi çizilirse değdiği ilk toprak Güney Kutbu oluyor. El Arco Cabo’nun dört bir yanından görülebiliyor, ancak gezginler bir tekneyle ulaşmak istiyebilirler. El Arco aynı zamanda Pasifik Okyanusu’nun ve Cortez Denizi’nin buluştuğu yer.
4. Playa de las Catedrales
İspanya’nın Ribadeo yakınında yer alan Playa de las Catedrales ya da Katedraller Plajı ya da Playa de Aguas Santas (Kutsal Suların Sahili) olarak da biliniyor, çünkü bu çoklu deniz kemerlerinin kaya oluşumları katedrallerin üzerindeki kıvrımlara benziyor. Bazı kemerler ve mağaralar sadece alçak gelgitte görülebiliyor. Biscay Körfezi’nde yer alan bu alana alçak gelgitte yürümek bile mümkün. Yüksek gelgit sırasında su ziyaretçilere karşı hiç de misafirperver değil.
3. Wharariki Beach
Wharariki Plajı Tasman’ın mücevheri. Yeni Zelanda’nın Güney Adası’nın en kuzey ucunda bulunan bu kemer belki de park alanından sonra ormandan geçerek ve kum tepelerinin üzerinden aşarak ulaşılabildiği için diğer Kivi sahilleri kadar fazla ziyaretçi almıyor. Ancak yürüyüşe katılanlar okyanusta oturan muhteşem kumsallar ve deniz kemerleri ile ödüllendiriliyorlar. Plaj binicilik yapmak ve foklar gibi deniz hayatını görmek için iyi bir yer.
2. Legzira Plajı
Agadir’in güneyindeki Legzira Plajı muhtemelen sahile yayılan devasa deniz kemerleri nedeniyle Fas’ın en eşsiz plajı olarak kabul ediliyor. Bunlar öylesine büyük ki alçak gelgitte herhangi birinin altında duran birisi küçük bir bebek gibi görünüyor. Güneş batışında kemerler parlıyor ve çok pitoresk bir sahne yaratıyorlar. Plaj zipline sevenler ve parasail tutkunları için çok popüler, ama aynı zamanda oturup muhteşem deniz kemerlerinin tadını çıkarmak için iyi bir yer.
1. Durdle Kapısı
Durdle Kapısı İngiltere’nin Dorset Jurassic Kıyısı’ndan çıkmış bir deniz kemeri. Özel sektöre ait ancak halka açık. Kireç taşından oluşmuş kemer 120 m uzunluğunda bir berzah ile karaya bağlanıyor. Bu deniz kemerine yürüyerek ulaşılabiliyor ancak Lulworth Cove’dan merdivenli ve dik bir yoldan geçilmesi gerekiyor. 140 milyon yıllık Durdle Kapısı Jurassic Coast’ta en çok fotoğraflanan noktalardan biri.