Dünyanın en büyük tapınağı hangisidir? Bu soruyu cevaplamak için öncelikle bir tapınağın ne olduğunu belirlemeliyiz. Kabaca dini veya manevi faaliyetler için ayrılmış bir yapı olarak tanımlanmasına rağmen tüm dinler tapınak kelimesini kullanmaz. Batı Hristiyan geleneğinde tapınak nadiren kullanılmaktadır, bu nedenle kiliseler ve katedraller bu değerlendirmeye girmiyor. Buna karşılık, Doğu Hıristiyan geleneğinde tapınak kelimesi çok sık kullanılır.
İkincisi hangi ölçü kullanılacak? Guinness Dünya Rekoruna göre Akshardham Tapınağı dünyanın en büyük Hindu tapınağı, ancak bu Hindistan’daki en büyük tapınak olduğunu iddia eden en az üç tapınak tarafından tartışılmaktadır. Bu tapınaklar çoğu zaman daha büyük bir kompleksin parçası. Bu listede ana tapınak yapılarına bakarak dünyanın en büyük tapınaklarını sıraladık.
Dünyanın En Büyük Tapınakları
10. Baalbek
Heliopolis olarak da adlandırılan Baalbek, kuzey doğu Lübnan’da muhteşem bir arkeolojik alan. MÖ 1. yüzyılda 200 yıllık bir süre boyunca Romalılar burada üç tapınak inşa etti: Jüpiter, Baküs ve Venüs. Roma imparatorluğunun en büyük tapınağı olan Jüpiter tapınağı 54 büyük granit sütun ile destekleniyor. Bu devasa sütunların yalnızca 6 tanesi duruyor ancak inanılmaz derecede etkileyici. Alanda en iyi korunmuş tapınak, MÖ 150’de inşa edilen Bacchus Tapınağı. Tapınak 69 metre uzunluğunda ve 36 metre genişliğinde. Duvarları 42 Corinth sütunu ile süslenmiş. 19 metre yüksekliğindeki sütunların yalnızca 19 tanesi dik duruyor.
Lübnan uçak bileti fırsatları için tıklayın.
9. Kurtarıcı İsa Tapınağı
Moskova’nın en heybetli ve tartışmalı binalarından biri olan Kurtarıcı İsa Mesih Tapınağı’nın kısa ama çalkantılı bir geçmişi var. Gerçekte yapımına Napolyon’un yenilmesinden sonra başlandı, ancak inşaat 1839’a kadar başlamadı. 1931’de Stalin’in emri ile asla inşa edilemeyen bir Sovyet Sarayı için yol açması için patlatıldı. 1990’da Rus Ortodoks Kilisesi katedralin yeniden inşası için izin aldı. 2000’de tamamlanan yeni katedral az çok orijinal tasarıma dayanıyor ancak modern yapı malzemeleri ile inşa edildi. 105 metrelik yüksekliğiyle dünyadaki en uzun Ortodoks kilisesi.
8. Saint Sava Tapınağı
Belgrad’daki Saint Sava Tapınağı, dünyanın en büyük Ortodoks kilise binası. Tapınak Sırp Ortodoks Kilisesi’nin kurucusuna adandı. Kilisenin inşası 1985’de başladı ve 2004’e kadar büyük bir kısmı tamamlandı. İç dekorasyonu hala devam ediyor. Büyüklüğü ve önemi nedeniyle genelde katedral olarak adlandırılıyor ancak piskoposun koltuğu olmadığı için teknik olarak bir katedral değil. Sırpça “hram” (tapınak) olarak adlandırılıyor. Kilise 91 metre uzunluğunda ve 81 metre genişliğinde. 70 metre uzunluğunda ancak ana kubbe üzerindeki kiliseyi altın kaplama haç 12 metre daha uzatıyor. Zemin kat da 3.500 m2’lik bir alana sahip.
7. Tikal (IV. Tapınak)
Tikal 100.000 ila 200.000 arasında değişmekte olan tahmini nüfusu ile MS 200 ila 900 yılları arasında Maya’nın en büyük şehri oldu. Tikal 6 adet çok büyük basamak piramidi içeriyor. En büyük Tapınak Piramidi IV yaklaşık 72 metre yüksekliğinde ve MS 720’de bitti. Amerika kıtasındaki en eski Kolomb-öncesi yapısı olan Tapınak IV Maya bölgesinin herhangi bir yerinde inşa edilmiş en büyük tapınaktır. Ancak El Mirador’daki ormanlarla kaplı piramitlerin de olabileceği gibi Teotihuacan’daki Güneş Piramidi esasında daha uzun olabilir.
6. Jetavanaramaya
Sri Lanka Anuradhapura şehrinde bulunan Jetavanaramaya hacim ile ölçülürse dünyanın en büyük stupası. Tapınak, MS 3. yüzyıldan Kral Mahasena tarafından yaptırıldı ve tamamlanması 15 yıl aldı. İnşaatında yaklaşık 93.3 milyon pişmiş tuğla kullanıldı. 122 metre yüksekliğindeki Jetavanaramaya tamamlandığı sırada Giza piramitlerinden sonra dünyanın en yüksek 3. yapısıydı. Tapınağın kubbe çapı yaklaşık 95 metre.
Sri Lanka uçak bileti fırsatlarına göz atın.
5. Sri Ranganathaswamy
Lord Ranganatha’ya ithaf edilen Srirangam’daki Sri Ranganathaswamy Tapınağı her yıl milyonlarca ziyaretçiye ve hacıya ev sahipliği yapan önemli bir türbe. 631,000 m² alana sahip olan Sri Ranganathaswamy Tapınağı dünyanın en büyük tapınaklarından biri. Aslında tapınak kolayca dünyadaki en büyük işleyen Hindu tapınağı kompleksi olarak adlandırılabilir. Tapınağın en eski yapısının tarihi 10. yüzyıla kadar dayanıyor. Aralarında Güney Hindistan’ın en büyüğü olan Rajagopuram’ın da bulunduğu 21 kulesi var. 73 metre yüksekliğinde ve 17. Yüzyılda inşaatına başlanmış olmasına rağmen ancak 1987’de tamamlandı.
4. Akshardham Tapınağı
2005’de BAPS ruhani birimi tarafından tamamlanan Akshardham Tapınağının süslenmesinde hiçbir masraftan kaçınılmadı. Bina Swaminarayan Hinduizm’in şu anki başı olan Pramukh Swami Maharaj tarafından şekillendirildi ve yönetildi. Merkez anıt 43 metre yüksekliğinde, 96 metre genişliğinde ve 110 metre uzunluğunda. Tepeden tırnağa bitki örtüsü, fauna, dansçı, müzisyen ve tanrı oyma detaylarıyla kaplı. Tamamı Rajasthani pembe kumtaşı ve İtalyan Carrara mermeri ile inşa edilmiş olup çelik veya betondan hiçbir destek taşımıyor.
3. Borobudur
Endonezya’nın Java adasında Yogyakarta’nın 40 km kuzeybatısında yer alan Borobudur dünyanın en büyük Budist tapınağı. Tapınak 8. ve 9. yüzyıldan Sailendra Krallığı tarafından tahmini 2 milyon taş bloktan yaklaşık 75 yıl boyunca inşa edildi. Borobodurinsan vücudunun üç ana bölümünü andıran üç gruba ayrılabilir: alt, vücut ve üst. Alt kısım kare şeklinde, 123’e 123 metre ve 4 metre yüksekliğindeki duvarlardan oluşuyor. Toplam yüzey alanı yaklaşık 2,500 m2.Vücut her biri azalan yükseklikleri olan 5 kare platformdan oluşmakta. Üst merkezinde ana kubbe bulunan anıtsal bir stupa. Kubbe zeminden 35 metre yüksekliğe sahip.
2. Karnak (Büyük Hipostil Salonu)
Kötü harap olmasına rağmen Mısır’da sadece birkaç yer Karnak’tan daha etkileyici. Dünyadaki en büyük antik tapınak kompleksi ve Mısırlı inşaatçıların birçok neslinin bir araya getirdiği başarıyı temsil ediyor. Karnak aslında birkaç tapınaktan oluşuyor. Karnak’ın en ünlü yapılarından biri 5.000 m2’lik bir salon alanı olan Hipostil Salonu. 16 sıra halinde yerleştirilmiş 134 sütun artık yıkılmış olan bir çatıyı destekliyor. 24 metrelik bir yüksekliğe sahip ve orta 2 sıra diğerlerinden daha uzun.
Mısır uçak bileti fırsatlarına göz atın.
1. Angkor Wat Tapınağı
Angkor Wat (Şehir Tapınağı) Kamboçya’da 9. Yüzyıldan 15. Yüzyıldan hüküm sürmüş Kmer İmparatorluğu’nun çeşitli başkentlerinin muhteşem kalıntılarına sahip olan geniş bir tapınak kompleksi. Bunlara dünyadaki en büyük tapınak olan ünlü Angkor Wat tapınağı da dahil. Angkor tapınağı kentin geri kalan kısmından yüksekte bir terasta duruyor. Merkez kulesine yükselen 3 adet dikdörtgen galeriden oluşuyor ve her kat diğerinden daha yüksekte duruyor. Angkor Wat tapınağının dış galerisi 187’ye 215 metre boyutlarında. Bunun ardından gelen sonraki iki galeri birbirine bağlanır. İkinci kat ise 100’e 115 metre boyutlarında. İç galeri 60’a 60 metre kare bir alana sahip. Merkez tapınağın üzerindeki kule zeminden 65 metre yükseklikte.