Manastırlar, Budizmin en temel öğeleri. Keşişler ve rahibeler Budizmin öğretilerini yaymak ve korumakla görevli oldukları kadar Budistleri eğitmek ve yol göstermek gibi görevleri de sahip.
Budist tapınakları aşırı yağışlı olan Güney Asya dönemlerde yalnızca inzivaya çekilip hizmet vermiyordu. Bu tapınaklar zamanla gelişerek öğrenim merkezlerine ve içerisinde felsefe temellerinin öğretildiği ve geliştirildiği okullara dönüştü. Dünyanın en güzel Budist tapınakları bu öğretinin tarihi ve kültürel gelişimine tanık olmak için seyahat severlerin rotasında.
Dünyanın En Güzel Budist Tapınakları
10. Yumbulagang
Rivayete göre Yumbulagang Tibet’in ilk binası ve Tibet kralının da ilk sarayıydı. Yerel adı Nyatri Tsenpo, “Ana ve Oğul Sarayı” anlamına geliyor. 5. Dalai Lama yönetiminde saray bir manastıra çevrildi. Maalesef kültürel devrim zamanında çok ciddi hasar gördü ve sadece bir katı ayakta kalabildi ancak 1983’de tekrar restore edilerek yenisi yapıldı.
9. Erdene Zuu Manastırı
Erdene Zuu Manastırı Moğolistan’daki en antik tapınaklardan biri. 1585’de Abtai Sain Khan tarafından Tibet Budizm’inin Moğolistan’a ilk olarak tanıtımı da oldu böylece. Yapımında kullanılan taşlar Karakorum’un harabelerinden getirtildi ve üzerinde 100 Stupa olan bir duvar ile de çevrelendi. Komünist rejim altında sadece bir müze olarak kullanılmasına izin verilmiş olsa da Moğolistan’da komünizmin 1990’da çöküşüyle birlikte tekrar lamalara verildi ve Erdene Zuu tekrar bir tapınak haline geldi.
Moğolistan uçak bileti seçeneklerine göz atın.
8. Ganden Manastırı
Ganden Manastırı Tibet’de ki en büyük üç üniversite manastırlarından biri olarak Wangbur Dağının 4,300 metre yüksekliğinde yer alıyor. Diğer ikisi de Sera ve Drepung Manastırları. Lhasa’nın en uzağında yer alan bu üç üniversiteden Ganden, 20. yüzyılda geleneksel 6,000 keşişin de eviydi aynı zamanda. 1959’da manastır Kızıl Muhafızlar tarafından tamamıyla yok edildi ve Manastırın kurucusu olan Tsongkhapa’nın mumyalanmış bedeni de yakılarak yok edildi. 1980’den beri de manastırın tekrar eski haline getirilmesi için çalışmalar devam ediyor.
7. Key Gompa
Key Gompa yada Ki Manastırı, Spiti Vadisinde tam 4,166 metre yükseklikteki bir tepede yer alan Tibet Budist manastırı. Kibar kasabasına tepeden bakan manastır Hindistan topraklarında bulunan en yüksek kasabanın sınırları içerisinde yer alıyor. Tarih boyunca Moğollar tarafından sayısız saldırıya uğrayan manastır, bir çok kez de yangın ve deprem gibi tehlikeler de yaşadı. Düzenli olarak hem doğal hem de doğal olmayan saldırılara maruz kalan tapınak bir çok kez yenilenince de günümüzde kutu gibi bir görüntüye sahip oldu. Dışarıdan kale gibi gözüküyor ve her köşesinde üst üste tapınaklar yer alıyor.
6. Lama Tapınağı
Lama Tapınağı, Pekin’in kuzeydoğusunda bulunuyor ve dünyadaki en büyük Tibet Budist manastırlarından biri. Tibet Budizm’ine çok büyük bir ilgisi olan Çinli bir imparator tarafından yaptırıldı ve yıllar boyunca hem Tibetli hem de Moğol keşişler burada yaşayarak öğretilerini bir sonraki jenerasyonlara aktardılar ve aktarmaya da günümüzde halen devam ediyorlar. Tapınakta tek bir sandal ağacı parçasından yapılan 26 metre boyunda bir Maitreya Buddha heykeli de yer alıyor.
5. Thikse Manastırı
Thikse Manastırı, Sarı Şapkalılar isimli bir tarikatın Lhasa/Potala Sarayındaki varlıklarının bir simgesi. Manastır 3,600 metre yükseklikte Indus vadisinde yer alıyor. 12 katlı bir bina olan tapınakta Budist sanatının örnekleri olan stupalar, heykeller ve duvar çizimleri yer alıyor. En ilgi çekici yeri ise Maitreya Tapınağı. Bu tapınak 1970 yılında 14. Dalai Lama’nın burayı ziyaretini simgeliyor.
4. Punakha Dzong
Pho Chhu ve Mo Chhu nehirleri arasında tüm ihtişamıyla duran Punakha Dzong, tüm Bhutan’da bulabileceğiniz en fotojenik görüntüye sahip. Dzong, kale ve manastırın birleşiminden oluşan ve Bhutan’ın her köşesinde görebileceğiniz bir yapının genel adı. Punakha Dzong, diğerleri gibi bölgenin korunması, devletin yönetimi ve keşişlerin kış evi olma gibi özelliklere sahip. Ana karaya tahta bir köprü ile bağlı ve bu bölgeye hükmetmeyi başarmış bir çok krallıkların paha biçilmez eserlerini muhafaza ediyor.
3. Taung Kalat
Burma’da tam bir sönmüş volkanın köşesinde yer alan Taung Kalat görülebilecek en muhteşem yerlerden biri. Manastıra ulaşmak isteyen ziyaretçiler 777 basamaktan oluşan zirveyi tırmanmak zorunda. Yol boyunca sık sık göreceğiniz makak maymunları ise her daim sizlerden bir şeyler bekliyor olacaklar. Taung Kalat’ın tepesinden inanılmaz güzellikte panoramik bir görüntüye şahit olacaksınız. Antik bir şehir olan Bagan ile Popa Dağı buradan görülebilen nefes kesici görüntülerden bazıları.
2. Taktsang Dzong
900 metre yükseklikte bulunan Taktsang Manastırı aynı zamanda Kaplan İni olarak da biliniyor ve müthiş manzarası ile resmi olmasa da Bhutan’ın sembolü olarak kabul ediliyor. Toplamda 2-3 saatlik bir yol ile manastıra ulaşılabiliyor. Efsanenin anlattığına göre Guru Rinpoche bu tepeye Tibet’den dişi bir kaplan üzerinde uçarak gelmiş ve Taktsang da kutsanmış olduğu için bu kaplanı evcilleştirmiş. 1692’ye kadar yapılamayan manastır 1998’de trajik bir yangın ile hemen her şeyini kaybetti ancak o günden beri titizlikle eski ihtişamına geri döndürülmeye çalışılıyor.
1. Asılı Manastır (Hanging Monastery)
Yerden 75 metre yükseklikte bulunan Asılı Manastır Çin’de görebileceğiniz en muazzam yapılardan biri. Yerden epey yüksekte bulunan koridor ve yürüyüş yolları ile birbirine bağlı tam 40 odadan oluşan bir kompleks. Dışardan bakıldığında bu muhteşem manastır adeta yapıştırıcı ile birbirine tutturulmuş sarp kayalıklar gibi görünüyor. İsminde bulunan “Asılı” kelimesi biraz yanıltıcı aslında çünkü aslında tepe üzerinde değil, aşağıdan destekli sütunlar üzerinde yer alıyor. Tam 5. yüzyılda yapılan bu manastır 1500 yıldır yerinde asılı kalmaya devam ediyor. Uzun zaman boyunca geçirdiği restorasyonlar ve eklemeler ile günümüzdeki büyüklüğüne ulaştı.