Sıcaklarla aranız nasıl? Birçok kişi soğuk kış günlerinin sosyal yaşamı olumsuz etkilediğini düşünüp, sıcak günlere olan özlemini sıklıkla dile getiriyor. Yaz aylarında hava sıcaklığının yüksek olduğu şehirlere seyahat edip, yaz mevsiminin tadını çıkarmak isteyenler uygun uçak bileti ve alternatif konaklama seçeneklerini gözden geçiriyor.
Yaz ayları birçok kişi için deniz, kum, güneş tatili anlamına gelse de dünyanın bazı bölgeleri yüksek hava sıcaklıkları nedeniyle insanların hava sıcaklığından bunaldığı, sokağa bile çıkmakta zorlandığı yerlerden. Dünyanın en sıcak yerlerinin yer aldığı bu listedeki kentler, sıcaktan hoşlanan kişiler için bile can sıkıcı olabiliyor.
Dünyanın En Sıcak Yerleri
1. Bangkok, Tayland
Dünya Meteoroloji Örgütü istatistiklerine göre dünyanın en sıcak yerleri listesinde zirvede yer alan Tayland’ın başkenti Bangkok, yılın her dönemi iç bunaltan nemli ve sıcak havasıyla tanınıyor. Aynı zamanda dünyanın en çok turist ağırlayan kentlerinden olan Bangkok’ta hava sıcaklığı yıl boyunca ortalama 28 derecede seyrediyor. Hava sıcaklığının gece dahi düşmediği Bangkok’a seyahat etmeden önce detaylı bir hava durumu analizi yapmakta yarar var.
2. Tirat Zvi, İsrail
İsrail’de Beit She’an Vadisi’nde yer alan Tirat Zvi kenti, dünyanın en sıcak yerleşim yerleri arasında. Ürdün Nehri’nin yakınında olmasına rağmen hava sıcaklığının yıl boyunca düşmediği bu bölgede 1942 yılının Haziran ayında ölçülen 53.8 derecelik hava sıcaklığı o döneme kadar Asya kıtasında ölçülen en yüksek sıcaklık değeri olarak kaydedildi. Birçok konutun bahçesinde bulunan havuzlar yüksek sıcaklıkla mücadele için kullanılırken, özellikle yaz döneminde insanlar evlerinden çıkmamayı tercih ediyor.
3. Dallol, Etiyopya
Dallol, Etiyopya’da Afar Çöküntü bölgesinde konumlanan bir şehir. Bu bölge aynı zamanda dünyada kaydedilen en yüksek hava sıcaklığı ortalamasının görüldüğü yer olarak kayda geçmiş. 1960 ve 1966 yılları arasında gündüzleri ortalama 37 derecede seyreden hava sıcaklığı yıl boyunca ortalama 35 derece olarak ölçülmüş. Yıl boyunca devam eden yüksek hava sıcaklığı nedeniyle bu bölgede kış ya da soğuğa dair hiçbir iz bulunmuyor. 1960’lı yıllara kadar madencilikle geçinen bölge halkı olumsuz hava koşullarına daha fazla dayanamadığından şehri terk etmiş. Volkanik aktivitelerin devam ettiği şehrin çevresini zaman zaman turist grupları ziyaret ediyor.
4. Rub‘al Khali Çölü, Arabistan Yarımadası
Suudi Arabistan, Umman, Birleşik Arap Emirlikleri ve Yemen’i de içine alan bölgede konumlanan, dünyanın en büyük kum çölü olan Rub’al Khali, yüksek hava sıcaklığı ve sıfır nem oranıyla bir hayli rahatsız edici. 56 dereceyi aşan hava sıcaklıklarının görüldüğü çölde yıllık yağış miktarı 3 santimetreden daha az. Yaşam desteği olmadan yürümenin mümkün olmadığı bu bölge farklı film ve dizi senaryolarına ilham olmuş.