Dünya tarihini ve insanlık geçmişine bakış açısını değiştiren Göbeklitepe, Şanlıurfa’ya 22 km uzaklıkta bulunuyor. Örencik Köyü yakınlarındaki Göbeklitepe, dünyanın bilinen en eski kült yapı topluluğu olarak kayıtlara geçmiş durumda.
T biçimindeki 10-12 dikilitaşın bulunduğu alan, yuvarlak planda dizilen, aralarına taş duvar örülerek birbirinden ayrılan bölümlerden oluşuyor. İnsanlık tarihine bakış açısını sorgulatan, arkeoloji dünyasını şaşkına çeviren bir keşif değeri taşıyan Göbeklitepe, dünya genelinde büyük merak uyandırdı.
Her yıl binlerce yabancının ziyaret etmek için geldiği Şanlıurfa’ya hala yeteri kadar yerli turist gelmemesi üzücü olsa da böyle güzel bir eserin Anadolu topraklarında olması en büyük tesellimiz aslında.
İnsan eli ve kolu, hayvan ve soyut semboller ile kabartmaların bulunduğu devasa büyüklükteki dikilitaşların bir hikayeyi anlattığı ya da anlatmaya çalıştığı düşünülüyor. Boğa, yaban domuzu, tilki, yılan, yaban ördeği, akbaba gibi bölgeye özgü hayvanların simgelendiği kabartmalar insanı heyecanlandırıyor.
Bölgenin bir yerleşim merkezi değil tapınma ya da dini bir merkez olduğu ifade ediliyor. Bu durum tarım ve hayvancılığa yani yerleşik hayata geçmeyen insanların dini inanışları için yerleşik bir yapı kurduğu gerçeğini ortaya çıkartıyor.
Geçmişte insanların önce yerleşik hayata geçtiği sonra dini ve kültürel eserler meydana getirdiğine ilişkin fikirler bulunuyordu. Göbeklitepe bu anlayışın kökten değişmesine neden oldu. Avcı ve toplayıcı grupların kült merkezi olan Göbeklitepe’nin günümüzden 12,000 yıl kadar önce kullanıldığına dair izler, bugüne kadar insana ilişkin en eski bilgiye ulaşıldığı anlamına geliyor.
MÖ 8 binli yıllara kadar kullanıldığı ve bu tarihten sonra terk edildiği hatta üzerinin örtülerek kapatıldığına dair izler bulunan Göbeklitepe’nin sırrı hala tam olarak çözülebilmiş değil. Tüm bölge ve kazılarda ortaya çıkarılan anıtsal görünümlü mimari UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunuyor.
Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun koruması altındaki bölge aynı zamanda 2005 yılından bu yana Sit alanı olarak tescil edilmiş durumda. Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı, Şanlıurfa Belediyesi, Alman Arkeoloji Enstitüsü ve Alman Araştırma Fonu’yla ortaklaşa gerçekleştirilen çalışmalarla Göbeklitepe’nin dünyanın önemli bir çekim merkezi haline getirilmesi yönündeki çalışmalar devam ediyor.
Göbeklitepe’ye Nasıl Gidilir
Şanlıurfa şehir merkezine 22 km mesafedeki Göbeklitepe’ye en kolay ulaşım yöntemi Türkiye’nin farklı illerinden Şanlıurfa uçak bileti almak. Şanlıurfa GAP Havalimanı’ndan şehir merkezine, oradan da arkeolojik alana dolmuşla ulaşmak mümkün.
Şanlıurfa GAP Havalimanı’na İstanbul, Adana, Ankara, İzmir, Kayseri ve Trabzon’dan direkt uçak seferleri bulunuyor. Ayrıca dönemsel olarak yurtdışı bağlantı da sağlanıyor. Türkiye’nin birçok noktasından şehirlerarası otobüslerle de şehre gelmek oldukça kolay.
Şanlıurfa otobüs bileti seçeneklerine göz atın.
İnsanlık tarihine yön veren, heyecan verici keşif Göbeklitepe’yi ziyaret etmek için şimdi uçak bileti alın!