Fatih, İstanbul’un ilk kurulmaya başlandığı semt. Fatih, Doğu Roma İmparatorluğu döneminde de en önemli yerleşim yerlerinden biriydi. Bozdoğan Kemeri ile İstanbul’un diğer semtlerinden ayrılan bölge, suriçi olarak da adlandırılıyor.
İstanbul’un en eski semtlerinden biri olan Fatih, bir çok tarihi yapıyı içinde barındırıyor. Fevzi Paşa Caddesi, Fatih’teki en önemli caddelerden birisi. Burada bir çok mağaza, restoran ve kafe var.
Fatih Gezilecek Yerler
1. Fatih Camii
Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’u fethettikten sonra, şehrin güzel tepelerinden birine Fatih Camii’ni yaptırmış. O dönemde burada bulunan Havariyun Kilisesi, Çarşamba‘daki Pammakaristos‘a taşınmış.
İlk yapılan Fatih Camii’nin mimarı Atik Sinan. Fatih Camii, 1766 yılında meydana gelen depremde çok hasar görmüş ve neredeyse büyük bölümü yıkılmış.
Sultan III. Mustafa, Fatih Camii’nin hemen onarılması için dönemin en ünlü Mimarı Mehmet Tahir Ağa’yı görevlendirmiş. 1771’de bugünkü Fatih Camii tamamlanmış. Caminin içindeki hat eserleri Yahya Sofi ve oğlu Ali Bin Sofi’ye ait.
Fatih’te gezilecek yerler arasında ilk sırada olan Fatih Camii, külliye olarak yapılmış. Caminin çevresine medreseler, hamamlar ve çarşı da inşa edilmiş. İstanbul’un ilk medreseleri de, Fatih Camii’nin kuzeyinde ve güneyinde bulunan Akdeniz ve Karadeniz Medreseleri olmuş.
2. Fatih Sultan Mehmet Han Türbesi
“Kostantiniye, bir gün fetholunacaktır. Onu fetheden asker ne güzel asker, onu fetheden komutan ne güzel komutandır.” Hz Muhammed’in bu hadis-i şerifinden sonra İstanbul, bir çok defalar fethedilmeye çalışılmıştır.
İstanbul’u fetheden ve Fatih semtine ismini veren Fatih Sultan Mehmet’in türbesi, Fatih Camii’nin kıbleye bakan duvarının hemen önündedir. Türbe sekiz köşeli olarak yapılmıştır ve oldukça sadedir.
Fatih Sultan Mehmet Han‘ın türbesinin dış kısmında mermer ustalığının en güzel örneklerini görürüz.
3. Fatih Kadınlar Pazarı
Fatih gezilecek yerler arasında en keyiflisi olan Fatih Kadınlar Pazarında, eski dönemlerde kadınlar evlerinde yapıp ürettikleri ürünleri satarlarmış. Kadınlar Pazarı ismini de buradan almış.
Günümüzde ise Kadınlar Pazarı; Bitlis, Sivas, Siirt ve Diyarbakır’ın lezzetlerini ve yöresel tatlarını bulabileceğiniz bir yer haline gelmiş.
Özellikle yöresel peynirler, hurma, pestil ve her çeşit baharatı burada rahatlıkla bulabilirsiniz.
Ayrıca pazar alışverişinizi yaparken yorulur ve biraz dinlemek isterseniz, Fatih’in ünlü kebapçılarından birinde mola vererek, meşhur lezzetlerini tadabilirsiniz.
4. Fatih At Pazarı
Osmanlı İmparatorluğu döneminde At Pazarı olan bölge, Fatih Belediyesi’nin bir projesi olarak, onlarca kafenin ve restaurantın yan yana sıralandığı çok canlı bir yere dönüşmüş.
Belediyenin de sokağı trafiğe kapatıp gerekli çevre düzenlemelerini yapmasıyla At Pazarı Meydanı Cihangir gibi, Tophane gibi bir kimlik kazanmış. Burası günümüzde çeşitli kafelerin yer aldığı gençlerin popüler mekanları arasında.
Meydanı şimdi cıvıl cıvıl kafeleri ile sohbet, çay, nargile üçlüsünün peşine düşenleri görebilirsiniz. Özellikle yöresel tatlar arayanların uğradığı bir çok mekanı burada bulabilirsiniz. At Pazarı’nı hatırlatan ise yalnızca bir at heykeli kalmış.
5. Mesih Ali Paşa Camii
Mesih Paşa Camii veya Mesih Mehmet Paşa Camii olarak da bilinir. Caminin hemen girişinde Mesih Paşa’nın türbesini görüyoruz.
Fatih’te gezilecek yerler arasında olan Mesih Ali Paşa Camii, Mimar Sinan tarafından 1585 yılında yapılmış. Ayrıca öğrencilerinden Davut Ağa’nın da büyük katkısı olmuş.
Mesih Mehmet Paşa dönemin Mısır Valisiymiş. III. Murat zamanında Sadrazam olmuş.
6. Hırka-i Şerif Camii
Burada saklanan Hırka, Hazreti Muhammet tarafından, Veysel Karani Hazretlerine hediye edilmiş. İstanbul’a I. Ahmet zamanında getirilen Hazreti Muhammet’e ait olan Hırka için ilk önce bu semtte bir ev yaptırılmış.
Daha sonra, Sultan Abdülmecit bu camiyi 1851 yılında yaptırmış. Cami iki katlı bir yapıya sahip. Hırka-i Şerif, caminin üst katında yalnızca Ramazan aylarında sergileniyor.
Rahat ziyaret edilebilmesi için giriş ve çıkış ayrı kapılardan sağlanıyor. Hırka-i şerif ziyareti öğle namazının ardından başlıyor ve ikindi cemaatinin ziyareti bitirmesiyle akşam ezanından önce son buluyor. Ayrıca Kadir geceleri teravih namazından sabah namazına kadar devam ediyor.
Fatih’te gezilecek yerler arasında olan Hırka-i Şerif Camii’nin pencerelerinin üzerinde yazılan hat yazılarını, Kazasker Mustafa İzzet Efendi ve Sultan Abdülmecid’in kendisi yazmış. Bu yazılarda Hazreti Muhammet, Dört Halife, Hazreti Hasan ve Hüseyin’in isimleri yazılı.
7. Tarihi Mimar Sinan Mescidi
Mimarbaşı Sinan Ağa adıyla da anılan ve Mimar Sinan’ın kendisi için yaptırdığı küçük ve şirin caminin minaresi oldukça ilginç. 1918 Fatih yangınında sadece minaresi ve duvarları ayakta kalmış.
Kanuni Sultan Süleyman’ın vefatından (974/1566) sonra tescil edildiği bilindiğinden, mescidin daha önceki bir tarihte yaptırıldığı sanılıyor. Mescid günümüzde aynı adı taşıyan bir oyun parkı ile evler arasında kalmış
1950’li yıllardan itibaren etrafına ve içine gecekondular yapılmış, zamanla bu gecekondular beton evlere dönüş. Sekizgen olarak yapılan minarenin şerefesi yok. Onun yerine küçük pencereler açılmış.
8. Fatih Kebapçılar Sokağı
Fatih Horhor’da bulunan Sofular Caddesi ve Ragıp Bey Sokak’ta İstanbul’daki en güzel kebapları yiyebilirsiniz. Aksaray Metro Durağı’nın hemen yakınında bulunan sokağa yaklaştığınızda kebap kokusunu alabiliyorsunuz.
Urfalı Hacı Usta en iyi kebapçılardan biri. Kebabın yanında verilen salata, ezme, soğan gibi bir çok ikramları oluyor. Sarma Beyti ve Künefesi gayet başarılıydı. Denemenizi tavsiye ederiz
Fatih Meşhur Kebapçı Emin, otantik ortamı, lezzetli kebapları ve güler yüzlü hizmetiyle mutlaka denenmesi gereken bir mekan. Kebabın yanında, közlenmiş biber ve domates ile servis ediliyor.
Kebap yedikten sonra çay servisi de var. Ayranı da muhteşem. Müdavimleri arasında; İbrahim Tatlıses, Vedat Milor ve merhum Müslüm Gürses de varmış.
Öz Kilis Kebap ve Lahmacun Salonu, Fatih’e gittiğinizde mutlaka uğramanız gereken mekanlardan birisi. Fatih’in en güzel lahmacunlarını burada yiyebilirsiniz. İçli köftesi, küşlemesi ve kebapları çok lezzetli. Fiyatları ortalama.
İstanbul’a otobüsle gidecekseniz eğer İstanbul otobüs bileti için turna.com sayfasınız ziyaret edin. Gelişmiş arama özelliği ile 200’den fazla otobüs firmasını karşılaştırabilir, biletini komisyon ödemeden satın alabilirsiniz.