Uçakla seyahat, hayatımızı kolaylaştıran, yoğun koşuşturma içerisinde zaman tasarrufu sağlayan, hem de mental olarak bizi rahatlatan bir alternatif.
Trafikte harcanacak zaman ve stresten uzaklaşmak için her geçen gün daha da ekonomik hale gelen uçak yolculuklarını tercih ediyoruz.
Çok sıkı güvenlik kuralları ile düzenlenen hava yolu taşımacılığında hem yolcu hem de uçağa zarar gelmemesi için güvenlik kuralları çok sıkı uygulanıyor. Her bir detay düşünülerek hazırlanan kurallar uçakta evcil hayvan taşımacılığından, sigara kullanımına, yolcuların taşkınlık hareketlerinden hamileyken seyahate kadar geniş bir yelpazede.
Ekonomik uçak bileti seçeneklerine göz atın.
Gebelikte Uçak Yolculuğu
Hasta yolcular
Herhangi bir rahatsızlığı olan yolcunun uçakla yolculuk yapabilmesi için hastalığının yolculuğa engel olmayacağına dair son 10 gün içerisinde alınan doktor raporu gerekiyor.
Hastalığı nedeniyle bakıma muhtaç olan yolcular ise uçağa refakatçı ile kabul ediliyor.
Tek çocuk bekleyen hamile yolcular
Hamile yolcularda ise uçak güvenlik kuralları değişkenlik gösteriyor. Tek bebeğe 28-35 haftalık hamile olan yolcular (28. haftanın başı ile 35. haftanın sonu) kendi doktorundan alacakları ‘Uçak ile seyahatinde sakınca yoktur’ yazılı sağlık raporu ile uçuşa kabul edilirler. 36 hafta ve üzerindeki hamile yolcular ise doktor raporu olsa dahi uçuşa kabul edilmezler.
İkiz ya da daha çok bebek bekleyen hamile yolcular
İkiz bebek ya da daha çok bebek bekleyen yolcular ise 28. haftadan 32. haftanın başına kadar (28. haftanın başı ile 31. haftanın sonu) kendi doktorundan son 7 gün içerisinde, ‘uçak ile seyahatinde sakınca yoktur’ yazılı sağlık raporunu iletmeleri halinde uçuşa kabul edilir.
Hamilelikte 32 hafta ve üzerinde olan ikiz ya da daha çok bebek bekleyen hamile yolcular ise doktor raporu olsa dahi uçuşa kabul edilmez. Hamile yolcuların doktorlarından alacakları uçuşa engel olmadığına dair sağlık raporunun üzerinde doktorun adı, soyadı, diploma numarası ve imzasının bulunması bekleniyor.
Bebekle Uçak Yolculuğu
Hava yolu şirketleri bebek ve küçük çocuklarla seyahat eden yolcularına özel hizmet veriyor. Türk Hava Yolları, bebek maması talebi olan yolcuların rezervasyon sırasında ya da uçuşlarına en az 24 saat kalaya kadar özel yemek talebi olarak bebek maması talep etmelerini istiyor.
Cam kavanozla dağıtılan mamalarda meyveli ve sebzeli seçenekler bulunuyor. Uçuş öncesi özel talepte bulunulmaması halinde ise her uçuşta sınırlı sayıda bebek maması bulunduruluyor. AnadoluJet ile uçan yolcular da benzer prosedürleri izliyor.
Pegasus Hava Yolları, AtlasGlobal ve SunExpress Hava Yolları ile uçuşu olan bebekli yolcuların da uçuşlarından önce bebekle seyahat ettiklerini ve özel yemek talebi olduklarını sistem üzerinden belirtmeleri gerekiyor. Uçuş saatinden en az 24 saat önceye kadar yapılması gereken bildirim yapılmadığında uçakta bebek maması problemi yaşanabiliyor.
Bebekli yolcuların uçuşları sırasında bebekler için kabin ekibi tarafından verilen bebek emniyet kemerini takmaları güvenlikleri için büyük önem taşıyor. Sıvı ya da katı bebek mamasını uçağa almak isteyen yolcuların en fazla 100 ml’ye kadar olan mamaları uçuşa kabul ediliyor. Bebeklerin kullandığı herhangi bir ilaç varsa bu ilaçların orijinal kutularında olması gerekiyor.