Doğu Ekspresi ile kış aylarında ziyaretçi akınına uğrayan Kars, son yıllarda Türkiye turizminde marka değerini artıran en önemli turizm destinasyonlarından birine dönüştü.
Zengin tarihi geçmişi, Rus işgal yıllarından kalan geniş caddeleri, kiliseleri ve tarihi yapıları, Rus işgaline karşı şanlı direnişi, kahramanlık hikayeleri, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Ani Antik Kenti ve Sarıkamış Kayak Merkezi ile Kars’ta gezilecek görülecek onlarca durak var.
Vakti kısıtlı olan ancak Kars’ın olmazsa olmazlarını yerine getirmek isteyenlere iki günlük Kars gezisi programı bu yazıda.
Kars uçak bileti seçeneklerine göz atın.
İki Günlük Kars Programı
Gürcistan ve Ermenistan ile sınır komşusu olan Kars, Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alıyor. Ülkemizin en soğuk şehirleri arasında yer alan Kars’ta kış aylarında hava sıcaklığı -40’ları aşabiliyor.
Doğu Ekspresi ile yeniden gündeme gelen şehir, zengin kültürel ve tarihi geçmişi ile keşfedilmek için geç kalınan destinasyonlardan. Dünyada Alp Dağları ile birlikte kristal taneli karın görüldüğü tek yer olan Sarıkamış Kayak Merkezi de Kars’ta.
Kars kaç günde gezilir?
Kars’ı hakkını vererek keşfetmek isteyenlerin bu güzel şehre en az 4-5 gün ayırması şart. Ancak izin durumları, bütçe kısıtı ve zaman yetersizliği gibi şartlar nedeniyle birçok kişi Kars’a en fazla 2 gece ayırabiliyor.
1. Kars Gezisi 1. Gün
Kars gezisinde mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde de yer alan Ani Antik Kenti yer alıyor. Kent merkezine 48 km uzaklıktaki Ani Harabeleri, Türkiye’yi Ermenistan ile ayıra Arpaçay Nehri’nin batısında konumlanıyor.
Ani Antik Kenti sınırlarında 40’tan fazla şapel, kilise, anıt mezar ve kutsal yapı bulunuyor. 80 hektarlık bir alanda yer alan kent, Anadolu’ya açılan bir kapı görünümünde. Şehri gezmek için 2 saat yeterli. Kars şehir merkezinden İl Kültür Turizm Müdürlüğü’nün servis hizmeti var. Ancak daha rahat gezmek ve rotayı hızla tamamlamak için araç kiralamak ya da shuttle hizmeti veren yerel rehberle iletişime geçmek şart.
Ardahan ile Kars sınırlarında bulunan Çıldır Gölü, bölgeye gelenlerin uğrak noktalarından. Kış aylarında tamamen donan gölün üzerinde atlı kızak yapılıyor. Göle özgü sarı balık hemen göl kıyısındaki restoranda efsanevi salatayla servis ediliyor.
Çıldır Gölü’ne giderken meşhur Kars peynirinin üretildiği Boğatepe Köyü’ne de uğrayın. Türkiye’nin ilk ve tek peynir müzesi de bu köyde. Köylü kadınların kooperatif aracılığıyla sattığı peynirlerin tadına bakıp bilgi alabilir, dilerseniz peynir satın alabilirsiniz.
2. Kars Gezisi 2. Gün
İki günde Kars’ın atmosferini hissetmek isteyenler için ikinci gün Kars şehir merkezi ve Sarıkamış programı ile devam ediyor. Kars şehir merkezi yürüyerek gezilmeye müsait. Rus Dönemi’nde inşa edilen gösterişli taş binaların çoğu kamu kurumu olarak hizmet veriyor. Her biri mimarlık dehası olarak kabul edilen bu yapıların içine giremeseniz bile dışarıdan mutlaka görün.
Rus Dönemi’nde inşa edilen binalar arasında İsmet Paşa İlkokulu, Kümbet Camii, Valilik Binası, Defterdarlık Binası, Kars İl Sağlık Müdürlüğü, Mazlum Ağa Hamamı, Gazi Ahmet Muhtar Paşa Konağı ve Kars Sanayi ve Ticaret Odası’na göz atın.
Kars Müzesi ve Kars Kalesi’ne de uğradıktan sonra Kars şehir merkezini hızlıca keşfetmiş oluyorsunuz. Kars’a kuşbakışı bakmak için muhteşem bir nokta olan kaleden manzaranın tadını çıkarın, soluklanmak için çay-kahve için.
Günün kalan kısmını Şehitler Diyarı Sarıkamış’a uğrayarak değerlendirebilirsiniz. Sarıkamış Kayak Merkezi Allah-u Ekber Dağları üzerinde yer alıyor. Sarı çam ağaçlarıyla bezeli kayak merkezinin çevresinde çok sayıda otel var. Ruslardan kalma Katerina Köşkü de Sarıkamış’ta.