Dünyada iki kıtada yer alan tek şehir unvanını taşıyan İstanbul, dünyanın en ihtişamlı kentlerinden. Türkiye‘nin en büyük şehri İstanbul, onlarca farklı medeniyetin izlerini taşıyan, çok kültürlü bir görünüme sahip.
Tarih boyunca İstanbul’a egemen olan birçok devlet İstanbul’da unutulmaz eserler yarattı. İstanbul’u keşfetmek isteyenler kentin dört bir yanındaki bu eserleri ziyaret ederek tarihi bir yolculuğa çıkıyor. İstanbul’da mutlaka görülmesi gereken saraylar bu listede.
İstanbul uçak bileti seçeneklerine göz atın.
İstanbul’da Görülmesi Gereken Saraylar
1. İbrahim Paşa Sarayı
Tarihi Yarımada’da Sultanahmet semtinde bulunan İbrahim Paşa Sarayı, ismini Kanuni Sultan Süleyman’ın damadı Pargalı Damat İbrahim Paşa’dan alıyor. Tarihi hipodrom yapısının üzerinde inşa edilen saray, Osmanlı devletinin en önemli olaylarının yaşandığı tarihi bir mekan. İbrahim Paşa’nın 1536’da boğdurulmasının ardından farklı amaçlarla kullanılan saray günümüzde Türk ve İslam Eserleri Müzesi olarak kullanılıyor.
2. Çırağan Sarayı
Çırağan Sarayı, Batı mimari anlayışı ile yeni bir saray inşa ettirmek isteyen Sultan Abdülmecid’in girişimiyle inşa edilmeye başlayan, Abdülmecid’in ölümünün ardından kardeşi Sultan Abdülmecid tarafından tamamlanan İstanbul’un en önemli sembol yapılarından. 1909 yılında Osmanlı’nın parlamento binası olarak kullanılan saray, bir yıl sonra çıkan yangında tamamen küle dönüştü. 1987’de restore edilerek ayağa kaldırılan saray günümüzde otel olarak hizmet veriyor.
3. Yıldız Sarayı
Osmanlı Padişahı III. Selim’in annesi Mihrişah Sultan için inşa edilen Yıldız Sarayı, Beşiktaş Yıldız Tepesi’nde konumlanıyor. İçerisinde Yıldız Sarayı Müzesi, Yıldız Saray Tiyatrosu ve Sahne Sanatları Müzesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Müzesi’ni de barındıran saray, günümüze ulaşan tek saray tiyatrosuna sahip olması nedeniyle büyük önem taşıyor.
4. Dolmabahçe Sarayı
Türkiye’nin en bilinen saray yapılarından Dolmabahçe Sarayı, Abdülmecit döneminde inşa edildi. İstanbul Boğazı’na 600 metre cephesiyle muhteşem bir manzaraya sahip olan saray, Osmanlı İmparatorluğu’nun tarih sahnesinden yok oluşuna tanık olduğundan büyük önem taşıyor. Son padişah Vahdettin’in İngiliz gemisiyle Türkiye topraklarını terk ettiği yer olan Dolmabahçe Sarayı, aynı zamanda Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 10 Kasım 1938’de gözlerini dünyaya kapadığı yer olması açısından duygu yüklü bir mekan.
5. Topkapı Sarayı
Fatih Sultan Mehmet’in 1453’te İstanbul’u fethettikten sonra yapımına başlanan Topkapı Sarayı, İstanbul’da Tarihi Yarımada’da konumlanıyor. 700 bin metrekarelik bir arazide bulunan Topkapı Sarayı, Osmanlı Devleti’nden günümüze ulaşan birçok eserin sergilendiği müze olarak Türkiye’nin en çok ziyaret edilen müzelerinden. 300 bin arşiv belgesine sahip olan saray, devlet geleneğinin izlerini taşıyan sembol yapı.