Avrupa’nın en büyük doğal yaşam alanı olan, İzmir Doğal Yaşam Parkı, açıldığı ilk günden beri çok sayıda ziyaretçi ağırlıyor. Türkiye’nin ilk hayvanat bahçesi olarak Kültürpark’tan 2008 yılında Çiğli, Sasalı’ya taşınan park, 425 bin metrekarelik geniş bir alana sahip. İçerisinde tel ve kafes bulunmayan alanda, 150 türden bin 600 hayvan, 3 bin kadar ağaç ve 250 farklı bitki türünü görmek mümkün.
İzmir’de gezilecek yerler arasında bulunan Doğal Yaşam Parkı’ndaki hayvan türleri saymakla bitmiyor. Kuğu, ördek, su kuşları, mirket, yer sincabı, pelikan, Afrika savanı, deve, lemur, aslan, Asya fili bunların yalnızca birkaçı arasında. Burada bulunan Tropik Merkez’de timsah, yılan ve meyve yarasaları gibi türleri de görmek mümkün.
Parkın küçük ziyaretçileri de unutulmamış. Çocuklar için özel hazırlanan alan, hem çocukların eğlenerek öğrenmesi hem de ailelerin çocuklarını güvenle bırakıp baş başa vakit geçirmeleri için ideal.
Çocuk Hayvanat Bahçesi içerisinde küçük atlar, cüce keçiler, tavşan, tavuk ve kaplumbağalar bulunuyor. Parka gelen çocuklar, beslenme saatlerindeki hayvanları bakıcıların gözetiminde besleme ve onlarla fotoğraf çektirme şansı buluyor.
Türkiye’de doğan ilk fil “İzmir” bebeğe de ev sahipliği yapan park, ayrıca Fuar Hayvanat Bahçesi’nde yaşayan ve 2007’de hayatını kaybeden fil Pak Bahadur için bir anıt mezara da sahip.
Gezi güzergahındaki aslan, kaplan ve pumaların bulunduğu alanlar, camla çevrilerek ziyaretçilerin daha yakından izlemesi sağlanıyor. Gelenler ayrıca, dışarıdan tamamen izole edilen kanatlı barınağında hiçbir engelle karşılaşmadan dolaşabiliyorlar.
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan park, 2011’de Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumlar Birliği’ne (EAZA) üye olmaya hak kazanan yerler arasında. EAZA, toplamda 41 ülkeden 345’ten fazla üyesi ve tehlike altındaki türlere dikkat çeken kampanyalarıyla tanınıyor.
Alanda bulunan hayvan mutfağında ayrı ayrı oluşturulan EAZA standartlarındaki beslenme programları ile park sakinlerinin sağlıkları da gözetim altında tutuluyor.
İzmir Doğal Yaşam Parkı nerede?
İzmir Doğal Yaşam Parkı’na nasıl gidilir?
İzmir çevresinde görülecek yerlerden biri olan Sasalı’ya ulaşım Karşıyaka İskele’den kalkan 777 numaralı belediye otobüsü (ESHOT otobüsü) ile sağlanıyor. İzmir Körfezi’ni saran bisiklet yolu Doğal Yaşam Parkı ve Kuş Cenneti’ne kadar ulaşıyor.
Özel araçla parka ulaşmak isteyenlerin İzmir-Çanakkale Karayolu güzergahındaki çevre yolunu kullanmaları gerekiyor. Çevre yolu üzerinde Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’ni geçtikten sonra Sasalı, Doğal Yaşam Parkı tabelalarını takip ederek parka ulaşılabiliyor.
İzmir otobüs bileti seçeneklerine göz atın.
Alan, yazları kapılarını haftanın 7 günü sabah 09.00’dan, hafta içi 18.30 (hafta sonu 19.30), kış mevsiminde ise 16.30’a kadar ziyaretçilerine açıyor.
İzmir Doğal Yaşam Parkı’nı ziyaret edip, İzmir çevresini keşfetmek için İzmir uçak bileti seçeneklerinize göz atın.