Uçak Bileti

Anadolu’da yakın tarihi geçmişin en önemli tanıklarından Kayaköy, Fethiye ilçe merkezine 8 km uzaklıkta, terk edilmiş taş evleriyle hayalet bir köyü andırıyor. Eski bir Rum köyü olan Kayaköy, engebeli bir coğrafyada yer alan daracık sokaklarında sıralanan taş evleri, kiliseleri, muhteşem manzarası ile Fethiye çevresinde gezilecek yerler arasında.

Mübadele öncesinde ismi Levissi olan ve bir tepenin yamacında yer alan Kayaköy, son yıllarda yapılan restorasyon çalışmalarıyla yeniden ayağa kaldırılmaya çalışılıyor. Çok sayıda butik otel, restoran ve kafenin bulunduğu Kayaköy, heyecan verici hikayesi ve özgün mimarisi ile bölgenin turistik çekim merkezlerinden biri.

kayaköy fethiye

Kayaköy, Fethiye

Son yıllarda artan ziyaretçi sayısının etkisiyle hızlı bir dönüşüm sürecine giren Kayaköy’de birbiri ardına açılan butik oteller, kafe ve restoranlar ‘hayalet köy’ olarak anılan Kayaköy’ün eski günlerine dönüşünün ilk adımları olarak adlandırılıyor.

1922’ye kadar 10 bin nüfusun yaşadığı bu yerleşim yeri, Akdeniz mimarisinin temsilcisi, sayısı 4 bini bulan taş evleri, okulları, kiliseleri, kütüphanesi, hastanesi ve dükkanları ile bölgenin en hareketli yerlerinden biriydi.

Türkiye ve Yunanistan arasında 1923’te imzalanan Nüfus Mübadelesi Anlaşması’na kadar ağırlıklı olarak Hristiyanların yaşadığı köy, bu anlaşmanın ardından Hristiyan nüfusun karşı kıyıya gönderilmesiyle hayalet köye dönüştü. Mübadelenin Batı Anadolu’daki en acı tanıklarından olan Kayaköy, Mübadele’nin sembollerinden.

Mobil Uygulama

Türkiye’nin güneybatı kıyısında, Fethiye’ye 8 km uzaklıktaki Kayaköy, Fethiye gece hayatının kalbinin attığı Hisarönü’ne birkaç km mesafede. Bir tepenin yamacında yer alan Kayaköy, yabani otlarla kaplı taş sokakları, terk edilen yıkık evleri ve yapılarıyla adeta zamanın donduğu bir yer.

Mübadele öncesindeki ismi Levissi olan Kayaköy’ün en yüksek noktasının ardında muhteşem Akdeniz ve Ölüdeniz manzarası bulunuyor. Tarihi geçmişi 14. yüzyıla uzanan köy, Mübadele’ye kadar Anadolu Müslümanları ile Yunan Ortodoks Hristiyanların birlikte uyum içerisinde yaşadığı bir yerleşim yeriydi.

Köyün Rum kadınları kilisenin avlusundaki taşları eteklerinde denizden taşıyarak buraya getirmiş. Yıllar sonra ziyarete gelen köylüler kilisenin bahçesindeki taşların yerinden söküldüğünü görünce çok hayıflanmışlar.

Hristiyanlar yamacın üst bölümünde zanaatkarlıkla uğraşırken, vadinin aşağı kesimlerinde yaşayan Müslümanlar ise çiftçilik ve hayvancılıkla geçiniyordu. Kurtuluş Savaşı’nın hemen ardından imzalanan Mübadele Anlaşması ile Kayaköy’de yaşayan 6 bin 500 Hristiyan Yunanistan’a göç edince Levissi, Kayaköy adını aldı.

Mübadele ile Yunanistan’dan Türkiye’ye gelen Müslüman çiftçilerin yerleştirildiği Kayaköy ise tarıma uygun bulunmadığından kısa bir süre içerisinde kimsenin yaşamadığı, terk edilmiş bir köye dönüştü. 1957’de yaşanan büyük Fethiye depremiyle köydeki binaların büyük bölümü zarar görünce köy tamamen sessizliğe büründü.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ‘müze köy’ statüsü ile vahşi yapılaşma tehdidinden korunan Kayaköy, turistlerin ilgisiyle hızla toparlanıyor. Köy ve çevresinde açılan butik oteller, restoran ve kafelerin yanı sıra Sanat Kampı, Kayaköy’ün eski canlı günlerine dönüşü için fırsat görülüyor.

kayaköy

Fethiye kayaköy’de eğitimin Rumca verildiği iki okul yer alıyor. Köylülerin ibadet ihtiyacını karşılamak için evlerin arasında çok sayıda şapel ve 2 büyük kilise var. Kayaköy’ün batısında yer alan Aşağı Kilise (Panayia Pirgiotissa), altmışlı yıllara kadar camii olarak kullanılmış.

Yüksek duvarlarla çevrili kilise, pembe sıvalı Yukarı Kilise (Taksiyarhis Kilisesi) ise köyün tam ortasında, her yere hakim bir tepede kurulu. Köyü en güzel buradan fotoğraflayabilirsiniz. Sabah gün doğumu ve akşam günbatımında çok güzel fotoğraf kareleri çıkıyor.

Likya uygarlığına ait MÖ 4. yüzyıldan kalma Kayaköy Kaya Mezarları, Köyün sırtını dayadığı tepenin öte tarafında yer alan Gemile Koyu ve Aya Nikola Adası görmeniz gereken çok şahane yerler.

Ayrıca, Kayaköy’e 3 km uzaklıkta, denizin hemen kıyısında duvar gibi yükselen dik yamaca kurulu Afkula Manastırı da görmeye değer. Hem trekking rotası da çok keyifli ve şahane. Yazın gidecekseniz yanınıza bolca su almayı unutmayın.

Kayaköy Sanat Kampı, hem atölye çalışmaları hem de gezi programları ile köyün önemli bir değeri. 1 haftalık atölyelerden birine katılıp hem yeteneklerinizi geliştirir hem de yeni arkadaşlar edinebilirsiniz. Grup olarak yapılan Likya Yolu rotalarının bir kısmını da yürüyebilirsiniz.

kayaköy hakkında bilgiler

Kayaköy’e en iyisi siz birkaç gün konaklamalı gidip, Fethiye’nin inanılmaz coğrafyasını burada kalarak gezin. Çok sayıda butik otel ve yeni nesi mekanlara sahip. Hepsi de birbirinden güzel. Köyün havası da ortam da romantik. Çiftlerin beğeneceğine eminim.

Kayaköy’e nasıl gidilir

Fethiye ilçe merkezine 8 km mesafede yer alan Kayaköy‘e Fethiye merkez üzerinden kara yoluyla ulaşılıyor. Kayaköy’en yakın havalimanı ise Dalaman’da. Kayaköy’e 56 km uzaklıktaki Dalaman Havalimanı’na Ankara ve İstanbul’dan düzenli, direkt uçak seferleri yapılıyor.

Havalimanından MUTTAŞ ya da HAVAŞ otobüsleri ile Fethiye merkeze geldikten sonra ilçe otogarından her yarım saatte bir hareket eden dolmuşlarla Kayaköy’e ulaşabilirsiniz.

ⓘ Fethiye’ye uçakla gidecekseniz en uygun uçak bileti için turna.com sayfasına göz atın. Fethiye’ye en uygun otobüs bileti için turna.com otobüs bileti fethiye sayfasından bilet alabilirsiniz.

Özel araçla Kayaköy’e ulaşım da Fethiye üzerinden gerçekleşiyor. İstanbul, Bursa ve İzmir’den Kayaköy’e kara yoluyla ulaşım için İzmir-Aydın Otoyolu, Muğla, Köyceğiz, Dalaman ve Fethiye güzergahı takip ediliyor.

Ankara yönünden gelenler ise Sandıklı, Burdur, Çavdır güzergahını izliyor. Kayaköy, İstanbul’a 807 km, Ankara’ya 641 km, İzmir’e 346 km, Muğla’ya ise 138 km uzaklıkta.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here