Yöresel Türk yemekleri denildiğinde akla ilk gelen şehirlerden biri Kayseri. Kayseri, Anadolu’nun dört bir yanını birbirine bağlayan önemli bir noktada yer aldığında bunun getirdiği etkiyle mutfağı oldukça serpilmiş, çeşitlenmiş. Türkiye’nin yemek başkentlerinden Kayseri’de pastırma, mantı, sucuk üçlüsüne takılıp kalmayın.
Kayseri mutfağı herkese hitap eden zenginlikte ve mutlaka tadılması gereken pek çok yemeği ile gurmeleri adeta mest ediyor. Kayseri’de tadılması gereken harika yemeklerin listesi bir hayli uzun. Zira et yemekleri, hamur işi, tatlı, çorba derken kendinizi tadına doyamayacağınız nefis lezzetler arasında bulabilirsiniz. ‘Yeter doydum’ derken bile aklınızı çelen o lezzetlerden bazılarına göz atıp, Türkiye‘nin en zengin mutfak kültürlerinden biriyle tanışmaya ne dersiniz? Kayseri uçak bileti kampanyalarını değerlendirip bir gurme seyahate çıkın.
1. Yağlama
Sıra listenin assolistinde yani Yağlama‘da. İlk bakışta lahmacunu andıran Yağlama’yı tatmadan bu şehirden ayrılırsanız çok şey kaçırırsınız. İncecik hamur üzerine kıymalı harç eklenerek hazırlanan yağlamaya, yoğurt ve yeşillik de ilave ettikten sonra afiyetle yiyebilirsiniz. Kayseri’de yağlama yemek için uğramanız gereken adresler arasında Hilton Kayseri‘deki Kervansaray Restoran ve Çemen’s Gurme oldukça başarılı mekanlar.
2. Yağ Mantısı
Mayalı hamurla hazırlandığı için ilk tattığınızda, atıştırmalık bir hamur işi olan pişiyi anımsatan, kıyma, soğan ve çeşitli baharatlar kullanılarak yapılan iç malzemeyle de enfes bir lezzete dönüşen Yağ mantısı, Kayseri’nin en özel mantı çeşitlerinden. Üzerine yoğurt ve salçalı sos ilave edilerek servis edilen bu leziz mantıyı fazla soğutmadan yemelisiniz.
3. Pöç
Adını ilk duyduğunuzda, ‘o da neymiş öyle’ dedirten Pöç, büyükbaş hayvanların kuyruk sokumundaki etten hazırlanan hafif ama lezzetli bir sakatat yemeği. Yapımı oldukça uzun süren bu yemeği pilav, patates ve soğan eşliğinde tüketebilirsiniz. Kayseri’de, güveçte pişirilmiş Pöç yiyebileceğiniz en meşhur lokantalardan biri Talas ilçesindeki Ünlü Kelleci.
4. Tepsi Mantısı
Küçük küçük kapatılan mantı hamurlarının içi görünecek şekilde tepsiye sıralanıp fırınlanmasıyla pişirilen Tepsi Mantısı, şehrin en sevilen yöresel yemeklerinden. Hem tadı hem de görsel güzelliğiyle kendine hayran bırakan bu mantıyı yemeden önce üzerine sumak, pul biber, yoğurt ve salçalı sos gibi eklemeler yapabilirsiniz.
5. Pastırma
Kayseri mutfağının vazgeçilmez tatları arasında bulunan Pastırma, bu listenin de olmazsa olmazlarından. Pastırmanın hazırlık aşamasında incecik dilimlenen, sonrasında ise tuzlanıp kurutulan etler, çemenle birleştiğinde ortaya harika bir lezzet çıkıyor. Büyükbaş hayvanlardan elde edilen etle hazırlanan pastırmayı sadece yemeklerin içinde değil, atıştırmalık olarak da yiyebilirsiniz.
6. Nevzine
Nevzine, Kayseri’deki bayram sofralarının ve özel günlerin en leziz ikramlarından biri. Un, ceviz ve yağ gibi malzemelerle hazırlanan Nevzine’nin yapımında başrol ise pekmezde. Eski Amerikan Başkanı Barack Obama’ya bile ikram edilen bu enfes tatlı, bölgede yüzyıllardan bu yana pişirildiği için Kayseri mutfağının gözdesi.
7. Kesme Kadayıf
Kayserili kadınların özel günlerde misafirlerine ikram ettiği şerbetli bir tatlı olan Kesme Kadayıf, özellikle kış aylarında severek tüketilen bir lezzet. İçine ceviz eklenerek servis edilen kesme kadayıfı yapmak oldukça zahmetli olduğu için çoğu yerde makine yapımı olarak satılıyor. Kayser’de el yapımı kesme kadayıf yemek için doğru adres ise Çemen’s Mutfak.
8. Gilaburu Suyu
Gilaburu, Kayseri ve yöresinde yetişen, görünüş olarak da kiraza benzeyen bir çalı meyvesi. Bu meyvenin suyundan hazırlanan ve zengin bir antioksidan ve C vitamini deposu olan Gilaburu Suyu ise Kayserililerin en sevdiği içeceklerden. Alışık olmayanlara tadı biraz buruk gelse de sağlık yönünden oldukça faydalı olan Gilaburu suyunu yemek öncesinde tüketmekte yarar var.
9. Kayseri Mantısı
Kayseri’de çeşit çeşit mantı pişirilse de midede bayram etkisi yaratan Kayseri Mantısı’nın yeri ayrı. Eski zamanlarda gelinlik kızların marifetini ölçmek için mantıyı nasıl yaptığına bakılır, bir kaşığa 40 mantı sığdıran kızın gelin olmaya hazır olduğu düşünülürdü. Günümüzde bu adet geride kalsa da mantının eşsiz tarifi nesilden nesile aktarılmayı sürdürüyora devam ediyor.
10. Bamya Çorbası
Bamya denildiğinde bir adım geri gidenlerdenseniz, önyargılarınızı usulca kenara bırakın çünkü Bamya çorbası sizi bu düşüncelerden oldukça uzağa götürecek. İrileşmemiş bamya taneleri, kırmızı ya da beyaz et parçaları ilave edilerek hazırlanan bu çorba, Kayseri mutfağının en leziz tatlarından biri. Bamya çorbasına biraz limon ekleyerek tadını daha da güzelleştirebilirsiniz.
Tatlı Bir Bonus: Vanilin Chocolatte
Yemekten sonra şerbetli ya da sütlü bir tatlı yemek yerine genç ama usta ellerin hazırladığı çikolatalarla da kendinizi ödüllendirebilirsiniz. Vanilin Chocolatte’ın küçük ama harikalar yaratan mutfağından çıkan birbirinden nefis çikolata çeşitleri, bu noktada çikolata müdavimlerinin kurtarıcısı olabilir. Kayseri Mix Yaşam Merkezi içinde hizmet veren bu mekanda nar ekşili, fındıklı, portakallı derken onlarca çeşit çikolata var. Hepsini tatmaya kalkarsanız mideniz rahatsız olabilir ama gözünüze güzel gelenlerin tadına bakmayı ihmal etmeyin. Pişman olursunuz.