Karayipler’de bir ada ülkesi olan Küba, Isla de la Juventud ve Küba adası ile çok sayıda takımadadan meydana gelen bir ada devleti. Küba’nın başkenti Havana, aynı zamanda ülkenin en büyük kenti. Santiago de Cuba ise ikinci en büyük şehir.
Toplam kara yüzölçümü 110 bin 861 km² olan Küba’nın en yüksek noktası 2 bin 5 metrelik yüksekliği ile Turquino Doruğu. Haiti, Bahamalar, Jamaika, Amerika Birleşik Devletleri, Meksika ve Cayman Adaları ile denizden komşuluğu bulunan Küba, son yıllarda turizmde en çok talep gören destinasyonlar arasında.
Ülkede yıllık ortalama sıcaklık 26 derece. Yıl boyunca iki mevsimin görüldüğü ülke yarı tropikal iklime sahip. Eylül-ekim dönemlerinde yaşanan kasırgalar nedeniyle ülkeyi ziyaret etmek riskli olabiliyor.
Küba Hakkında Bilgiler
Resmi Adı: Küba Cumhuriyeti
Başkent: Havana
Nüfus: 11.475.982 (2016)
Yüzölçümü: 109.880 km2
Resmi Dili: İspanyolca
Para Birimi: Küba Pesosu (CUP) ve Küba Konvertibl Pesosu (CUC) 1 USD = 1 CUC = 26.5 CUP (Ocak 2018)
Etnik Yapı: %64,1 Beyaz, %26,6 Mulatto veya Karışık, %9,3 Siyahi
Küba tarihi
Kaşif Kristof Kolomb’un 1492 yılında adım attığı Küba topraklarında İspanya Krallığı adına hak iddia etmesi, Küba tarihinin dönüm noktası olarak kabul ediliyor. 1898 yılında sona eren İspanya-Amerika Savaşı’na dek İspanya’nın bir parçası olan Küba, 1902’de ABD’den bağımsızlığını kazandı.
11 milyonu aşan nüfusuyla bölgenin en kalabalık ülkelerinden olan Küba, Karayipler Bölgesi’nin de en geniş yüzölçümüne sahip ülkesi. Aynı zamanda en kalabalık ada devleti. Küba Adası, yer yüzündeki en büyük 13. ada.
Küba’nın ilk sakinlerinin Güney Amerika’dan adaya gelen Guanahatabey ve Kiboni yerlileri olduğu düşünülüyor. Kristof Kolomb’un Küba topraklarına adım attığı Ekim 1492 tarihinden sonra İspanyol toprağı olarak ilan edilen Küba’da İspanyollar ilk kalıcı yerleşimini 1511’de kurdu.
Sömürgecilik faaliyetleri, salgın hastalıklar, göçler, açlık gibi sebeplerle adanın yerli nüfusu 5 bine kadar düştü. 18. yüzyıl başında ise barış ve düzenin etkisiyle birlikte ada nüfusu 50 bini geçti.
İspanya’dan Havana’da düzenli gemi seferlerinin başlamasıyla birlikte stratejik ve ekonomik önemi artan Küba, hızla gelişen bir tarım coğrafyası haline geldi. Tütün ve şekerkamışı üretimini artırmak isteyen İspanyolların Afrika’dan ucuz işgücü için çok sayıda köle getirmesiyle birlikte Küba’daki sosyal ve demografik yapı değişti.
Küba’da 1865’te sona eren köle ticareti uygulamasının ardından ülkede büyük bir işgücü açığı yaşandı. Meksikalılar ve Çinliler ile doldurulan işgücü açığı nüfus yapısında yeni bir değişimi meydana getirdi.
Küba bayrağı
1898 yılında İspanya’dan kazanılan bağımsızlık sonrasında kullanılmaya başlanan Küba bayrağı, 1902’de ABD’den kazanılan bağımsızlığın ardından yeniden kullanılan bir sembol oldu.
Yatay olarak beş eşit şeritten ve şeritlerin üzerine gelecek şekilde konumlanan eşkenar üçgenden oluşan Küba bayrağı, mavi ve beyaz şeritleri, kırmızı renkli üçgenin içerisinde ise beş köşeli beyaz bir yıldıza sahip.
Küba’ya nasıl gidilir?
Küba’nın başkenti Havana’ya Türk Hava Yolları İstanbul’dan direkt uçuyor. 12 saat 30 dakika süren uçak yolculuğu ile sorunsuz bir şekilde Küba’ya ulaşmak mümkün. İspanya, Portekiz, Hollanda ve Rusya’dan Küba’ya aktarmalı uçuşlarla gitmek mümkün. Türk Hava Yolları’nın uçuşları yüksek sezonda pahalı olabiliyor. Havana uçak bileti seçeneklerine göz atarak uçuşunuzu planlayabilirsiniz.