Kuzey Avrupa’da Baltık coğrafyasında yer alan Letonya, doğal güzellikleri, tarihi zenginlikleri ve kendine has kültürel atmosferiyle Avrupa’nın yavaş yavaş yıldızı parlayan turizm destinasyonlarından. Kuzeyde Estonya, güneyde Litvanya, doğuda Belarus ve Rusya ile komşu olan ülke Baltıkların kalbinde konumlanıyor.
Resmi adı Letonya Cumhuriyeti olan ülke, en büyük şehri ve başkenti Riga’nın yanı sıra ülkenin dört bir yanına serpilmiş milli parkları, plajları, ormanları ve orta çağ esintisi taşıyan kasabalarıyla ziyaretçilerine muhteşem bir deneyim sunuyor.
Letonya hakkında kısa bilgiler
Letonya, Kuzey Avrupa’da Baltık Denizinin kıyısında, Estonya ve Litvanya ile birlikte Baltık ülkelerini oluşturuyor. Resmi adı Letonya Cumhuriyeti olan ülkenin, kuzeyde Estonya, güneyde Litvanya, doğuda ise Rusya ve Belarus’la kara sınırı bulunuyor. İsveç ile denizden sınırdaş olan Letonya’nın en büyük şehri ve başkenti ise Riga.
Köklü bir tarihi geçmişi olan Letonya’da ilk yerleşimcilerin MÖ 2 bin 500’lü yıllarda Hint-Avrupa halkları olduğu biliniyor. Dil yapısı bakımından komşuları Cermenler ve Fin-Ugor halklarından farklı olan Letonlar, Baltık halkı olarak adlandırılıyor.
Cermenler, 12. yüzyılda bölgeye ticaret yapmaya gelip Letonları zorla Hristiyanlaştırmış, ardından 1201 yılında Letonya’nın başkenti Riga’yı kurdular. 13. Yüzyılda Töton Şövalyeleri, Estonya ve Letonya topraklarında Litvonya Konfederasyonu adı verilen bir federasyon kurdular. 1282’de Kuzey Alman Ticaret Ortaklığı Hansa Birliği’ne katılan Letonya, Doğu Baltık ticaret yolunda önemli merkeze dönüştü.
1558-1582 yılları arasında Rusya ile Lehistan, Litvanya ve Danimarka arasında yapılan Livonya Savaşı, Rusya’nın yenilgisiyle sonuçlanınca bölge önce Litvanya Grandüklüğü, sonra da Lehistan-Litvanya Birliği’nin eline geçti. Lehistan’ın 1793’te dağılmasıyla Letonya Çarlık Rusyası’nın hakimiyetine girdi.
Birinci Dünya Savaşı’na kadar Rus İmparatorluğu’nun egemenliğinde kalan Letonya 18 Kasım 1918’de bağımsızlığını ilan etti. II. Dünya Savaşı sırasında bir süre Nazi Almanyası’nın işgaline uğrayan ülke, 1990’lı yılların başına kadar Sovyet Cumhuriyeti’nin bir parçasıydı. 21 Ağustos 1991’de SSCB’den bağımsızlığını ilan eden Letonya, 2004’te Avrupa Birliği ve NATO’nun bir parçası oldu.
Türkiye ile dostluk ve ticari ilişkilerini geliştiren ülke, 2014’ten bu yana Avrupa Birliği ülkesi. Baltık Denizi kıyısında bulunan Riga, ülkenin turizm, kültür, sanat, eğitim, finans, ticaret, politika ve endüstri alanlarındaki en önemli merkezi.
Letonya’nın ana dili Letonca. Ülkede Rusça ve İngilizce de yaygın olarak konuşuluyor. Letonya’nın nüfusu 1.92 milyon. Letonya’da yerel saat Türkiye ile aynı.
Letonya gezilecek yerler
Ortaçağ mimarisiyle ünlü Eski Riga bölgesi ise UNESCO tarafından Dünya Mirasları Listesi’nde yer alıyor. Burada yer alan Aziz Peter Kilisesi, Riga Dome Katedrali, Tris Brali Evleri ve Riga Kalesi görülmesi gereken yerler arasında.
Başkent Riga‘nın Centrs olarak bilinen kısmı şaşırtıcı derecede iyi korunmuş olan 800’den fazla Art Nouveau binasına ev sahipliği yapıyor. Letonya tarihini ve kültürünü merak ediyorsanız Letonya Etnografya Açık Hava Müzesi inanılmaz bir seçenek. Geleneksel evlerden oluşan bir koleksiyon var ve otantik kıyafetler içinde dolaşan insanlar sahneye ayrı bir otantik hava katıyorlar.
Riga Körfezi’nin hemen üzerinde yer alan Jurmala bir sahil beldesi. Gauja Nehri Vadisi’nde ve Riga’ya arabayla bir saatten daha az mesafede tarihi kent Sigulda bulunuyor. Güzel manzarası sayesinde Letonya’nın İsviçre’si olarak adlandırılan Sigulda, keşfedilmesi gereken şaşırtıcı bazı mimari özellikler de sunuyor.
Ülkedeki en eski şehirlerden biri olan Cesis, Central Vidzeme Upland’de bulunuyor. Liepaja kenti Baltık Denizi’nin Doğu kıyısında bulunuyor. Küçük Kuldiga kasabasında, Letonya’nın Venedik’i olarak anılan, evler ve sokakların arasında akan bir nehir bulunuyor.
Baltık kıyısının hemen kıyısında, Avrupa’nın en işlek limanlarından biri olan Ventspils bulunuyor. Gauja Milli Parkı doğaya geri dönebileceğiniz bozulmamış cennet gibi bir atmosfere sahip. Mağaralar, uçurumlar ve diğer kaya oluşumları parkın öne çıkan özellikleri. Letonya’nın kuzeydoğu ucunda ise Slitere Milli Parkı bulunuyor.
Letonya nerede
Kuzey Avrupa’da yer alan Letonya, kuzeyde Estonya, doğuda Rusya ve Beyaz Rusya, güneyde Litvanya ile çevrili. Ülkenin kuzey kıyılarının bir bölümünü Baltık Denizi çevreliyor.
Letonya’ya nasıl gidilir
Baltık ülkelerinden Letonya, Türkiye’ye sadece 3 saatlik uçuş mesafesinde yer alıyor.
Letonya’ya uçakla nasıl gidilir: Türkiye’den İstanbul Havalimanı’ndan Türk Hava Yolları’nın Letonya’nın başkenti Riga’ya haftanın 7 günü, her gün karşılıklı 2 seferi bulunuyor. İstanbul-Riga uçuş süresi 3 saat. Daha ekonomik bir ulaşım seçeneği olan aktarmalı uçuşlarla da Riga’ya gidebilirsiniz.
Lufthansa’nın Frankfurt, Ukrayna Havayolları’nın ise Kiev aktarmalı Riga uçuşu bulunuyor. Aktarmalı uçuş süresi beklemeye bağlı olarak 6-8 saat arasında değişiyor. Riga uçak bileti seçeneklerine turna.com uçak bileti sayfasında görebilirsiniz.
Riga Havalimanı’ndan şehir merkezine nasıl gidilir: Riga Havalimanı, Riga şehir merkezinin 10 km güneybatısında konumlanıyor. Havalimanından şehir merkezine ulaşım için otobüs, taksi, araç kiralama ve özel transfer aracı seçenekleri bulunuyor.
22 numaralı belediye otobüsü, havalimanından şehir merkezine ulaşım için en ekonomik yöntem. Gün içerisinde sefer sıklığı 10 ile 30 dakika arasında değişen belediye otobüsü ile 30 dakikada kent merkezinde olabilirsiniz.