Lviv, Ukrayna’nın batısında yer alan, ülkenin ikinci büyük ve en Avrupai kenti. Küçük Viyana, Küçük Paris, Müzeler Kenti, Ukrayna’nın Piyemonte’si, Ukrayna’nın Prag’ı gibi isimlerle anılan Lviv, Doğu Avrupa tarihinde özel bir yere sahip.
Ukrayna’nın önde gelen kültür şehirlerinden olan, pek çok yüksekokul ve üniversiteye ev sahipliği yapan, tiyatro ve opera binalarıyla sanatseverlerin gözde şehirlerinden olan Lviv, tarihi şehir merkeziyle de göz alıcı.
Doğu Avrupa’nın en geniş yüz ölçümüne sahip ülkesi Ukrayna’nın Polonya sınırında yer alan Lviv, ülkenin kültür başkenti kabul ediliyor. Barok mimarisiyle göz kamaştıran Lviv’in UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan tarihi şehir merkezi, Rynok Meydanı ve gece hayatı onu Avrupa’nın en farklı kentlerinden biri konumuna getiriyor.
Doğu Galiçya’nın geçmişteki başkenti olan bu tarihi şehrin ismi, Ukrayna dilinde aslan anlamına geliyor. Genellikle Prag’a benzetilen Lviv, tarihi kaynaklarda “Aslan Şehir” olarak da geçiyor. Eski ticaret yolları üzerinde kurulan ve tarih boyunca önemli bir yerleşim yeri olan Lviv, yüzyıllar boyunca çok kültürlü yaşamın adresi olmuş.
Polonya, Yahudi, Alman, Avusturya ve Ukrayna halklarına tarih boyunca ev sahipliği yapan şehir, günümüzde de farklı kültürleri içerisinde barındırıyor. Lviv nüfusu, Ukraynalılar, Ruslar, Polonyalılar, Beyaz Ruslar, Yahudiler ve Ermenilerden oluşuyor.
Lviv Gezi Rehberi
Lviv uzun süre Leh Krallığı, Rus ve Osmanlı İmparatorlukları ile Kiev Rus Devleti’nin hakimiyetinde kalmış. 13. Yüzyılda Galiçya Prensi Danylo Haltsky tarafından kurulan kente, prens Rusça anlamı aslan olan oğlu Lev’in ismini vermiş. Simgesi aslan olan Lviv’in, bilinen diğer isimleri Polonyaca Lwow, Rusça Lvov ve Avusturya döneminde ise Lemberg.
Çoğunluğun Rusça konuştuğu Ukrayna’nın doğu ve merkez bölgelerinin aksine, Polonya sınırındaki Lviv’de halkın tamamına yakınının ana dili Ukraynaca. Coğrafi olarak Avrupa’nın ortasında, farklı kültürleri benimsemiş bölgelerin arasında bulunan Lviv’de, kara iklimi hüküm sürdüğünden kışlar soğuk, yazlar ise sıcak geçiyor.
Para birimi Grivna olan Lviv, yürüyerek gezilebilecek, birkaç adres dışında toplu taşımaya dahi ihtiyaç duyulmayacak kadar avantajlı. Pek çok kültür sanat etkinliği ve festivallerin düzenlendiği kentte gezilecek yerlerin çoğu birbirine yakın.
Lviv Gezilecek Yerler
1. Lviv Old Town
Lviv Old Town, 1998’den bu yana UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde koruma altında bulunuyor. 1256’da kurulan Eski Şehir bölgesinde pek çok tarihi dokunun yanı sıra, birçok mimari başyapıt, müze ve saray var. Old Town bölgesi gezmeye başlamak için iyi bir seçim.
Orta Avrupa, Baltık, Akdeniz ve Asya’yı birbirine bağlayan önemli ticaret yollarının kesişim noktasında bulunan bölge, kale ve çevresini kapsıyor. Arnavut kaldırımlı sokaklarında yürümek, şık kafelerinde oturmak, yüksek avluların arasında kaybolmak tarihi atmosferi solumak çok keyifli.
2. Rynok Meydanı ve Lviv Belediye Binası
Rynok Meydanı (Pazar Meydanı), 16. ve 20. Yüzyıl mimari çizgileri ile tasarlanmış yapıları ve Belediye Binası çevresindeki Diana, Neptune, Adonise, Amphitrite Heykelleriyle çevrili. Günümüzde ise, kafeler, restoranlar, şarap marketleri ve sanat galerilerinin renklendirdiği meydan, Ukrayna’nın 500 yıl boyunca siyasi, kültür ve ticari merkezi olmuş.
Lviv Belediye Binası, 1357’da ahşap olarak inşa edilen, Rynok Meydanı’nın tam kalbinde bulunan bina günümüzdeki görünümüne 1835’te kavuşmuş. Tarih boyunca şehrin yönetim merkezi olan yapı, Ukrayna‘nın en yüksek binası. 65 metre yüksekliğinde yaklaşık 400 basamak ile ulaşılabilen kule UNESCO tarafından korunuyor. Tüm şehrin panoramik görülebildiği kuleye çıkmak tüm yorgunluğa değiyor.
3. Lviv Opera Binası
Lviv Opera Binası, 1897’de Neo-Rönesans mimari tarzda yapılan Avrupa’nın en güzel ve şık tiyatro binalarından biri. Svobodi Meydanı’nda yer alan yapının özellikle Aynalı Salon olarak bilinen bölümü ve göz kamaştıran mimarisi Lviv’in simge yapılarından biri. Temsillerden birini izlemek isterseniz bir kaç hafta öncesinden internet üzerinden bilet almayı unutmayın.
4. Potocki Sarayı
Potocki Sarayı, şehir merkezindeki Kopernika Caddesi’nde yer alıyor. 1880’lerde Galiçya Valisi Alfred Józef Potocki tarafından yaptırılan sarayın mimarı Fransız Louis Dauvergne. Neo Rönesans mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak kabul edilen saray uzun süre, Polonyalı Ptocki Ailesinin konutu olmuş. Günümüzde ise Lviv Sanat Galerisi olarak hizmet veriyor.
5. St. George Katedrali ve Lviv Dinler Tarihi Müzesi
St. George Katedrali, kente hâkim bir tepenin üzerinde St. Yura Meydanı’nda yer alıyor. 1744-1760 yılları arasında inşa edilen yapı, Rokoko tarzı çan kulesi, Barok stili Metropolitan Sarayı ve göz kamaştıran bahçesiyle görkemli bir Lviv dokusu oluşturuyor. Katedralin çan kulesinde eşsiz bir Lviv’in manzarası var.
Rynok Meydanı’nda yer alan Dominikan Katedrali ve Manastırı ise Dominikan Tarikatı üyeleri tarafından yaptırılan ilginç bir yapı. Katedral günümüzde Lviv Din Tarihi Müzesi olarak hizmet veriyor.
6. Lychakiv Mezarlığı
Lychakiv Mezarlığı, 40 hektarlık bir alana yayılan ve her biri sanat eseri niteliğindeki sayısız mezar taşından oluşan, Ukrayna’nın en önemli mezarlığı. Tarihi 1787 yılına uzanan bu tarihi mezarlığı gezmek için rehberli turlar düzenleniyor. Görüp görebileceğiniz en ilginç mezarlık olan Lychakiv açık hava müzesini andırıyor. Lviv’de sıra dışı bir yer görmek istiyorsanız burayı listenize ekleyin.
7. Virmenska Caddesi ve Ermeni Kilisesi
Virmenska Caddesi 13. yüzyılın ortalarında Ermenilerin yerleşip geleneksel Rönesans ve Rokoko mimarisiyle inşa ettikleri ve ticaret yaptıkları bölge. Günümüzde halen Ermenilerin yaşadığı bölgede yer alan ve 1363’te yapılan Ermeni Kilisesi, mozaikleri ve duvar resimleriyle ibadete açık bulunuyor.
Sanat galerileri, lokal restoranları, küçük kafeleriyle 24 saat yaşayan bir yer burası. Potocki Sarayı, Staroyevryeiska caddesine de yakın mesafede. Şehirde yaşamaya devam eden Ermenilerin hayatlarını yakından görmek kültürlerini anlamak istiyorsanız gezi listenizde Virmenska olsun.
8. Lviv Çikolata Fabrikası ve Lviv Kahve Üreticisi
Lviv Çikolata Fabrikası kentin en turistik adresi. El yapımı çikolataların bulunduğu dört katlı fabrikada pek çok çikolata çeşidini bir arada bulabildiğiniz gibi tadına da bakabilirsiniz. Diğer yandan Lviv Çikolata Festivali dönemine denk gelirseniz, çeşitli sanatçıların hazırladığı çikolata heykelleri görebilirsiniz. Elbette çikolata almak için de en doğru mekân burası.
Lviv Kahve Üreticisi, Rynok Meydanı’nda yer alan ve kahvesiyle ünlü, Lviv’in geniş kahve aroma çeşitlerini bulabileceğiniz adresi. Kahveleri tatmanın dışında, yıl içerisinde düzenlenen kahve eğitimleriyle sertifikalı bir kahve uzmanı olmanız bile mümkün. Vaktiniz az bile olsa muhakkak bir fincan kahve için uğrayın.
9. Yüksek Kale ve Folk Architect Museum
Yüksek Kale Lviv merkezindeki en yüksek nokta olan bir tepe üzerine kurulmuş. 413 metre yüksekliğe sahip, 13. Yüzyılda yerleşimin bulunduğu tepedeki kale yıkıntılarının bulunduğu alan, günümüzde kentin en iyi görüntülendiği noktalardan biri.
Folk Architect Museum, şair Ivan Franco’nun kurulmasına öncülük ettiği bir açıkhava müzesi. Shevchenko ormanı içinde, 60 hektarlık bir alana yayılan müze 120 ahşap eve ve 6 ahşap kiliseye ev sahipliği yapıyor.
10. Lviv Tarih Müzesi ve İtalyan Avlusu
Lviv Tarih Müzesi (King Jan Sobieski Palace), Polonya Kralı Jan Sobieski’nin ikametgahı olan ve sonradan müzeye çevrilen bir yapı. Müzede kral ve ailesine ait kişisel eşyaların yanı sıra ilginç objeler de bulunuyor. Lviv’in en fotografik noktalarından olan İtalyan Avlusu da bu binada yer alıyor.
İtalyan Avlusu (Italian Backyard) ise tipik İtalyan Rönesans’ını yansıtan balkonlardan oluşmuş bir alan. Yaz aylarında film gösterimlerinden caz konserlerine dek pek çok etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Ayrıca burası yaz ve bahar aylarında kafeye dönüştürülüyor, avlunun ortasına masalar konuluyor.
Lviv yeme ve içme
Lviv’de yeme içme, restoranları, kafeleri, şarap evleri, çikolataları, aromatik kahveleri, enfes kutia, pampushky, syrnyky, strudel ve pancake’leri ile hem çok keyifli hem de çok uygun fiyatlı. Yerel Ukrayna ve Galiçya mutfağına dair lezzetlerin yanı sıra dünya mutfağından da seçkin örnekler sunan pek çok restoran bulmak mümkün.
Lviv’de, Ukraynalıların en çok tükettiği yemekler piruhi olarak bilinen mantı türü olan kıymalı hamur, çeşitli içlerle doldurulmuş pyrizhky somunları, nalisnyky adı verilen sebzeli ya da etli krepler, tüm Balkanlar bölgesinde çeşitlerini tadabileceğiniz gulaş, deruny isimli patates mücverleri ve Kiev usulü tavuk en ünlü lezzetlerden.
Bunların dışında, ana yemeklere eşlik eden kompot ve uzvar adı verilen kompostolar, bir çeşit çavdar ekmeği olan kvas ile Horilka ve Samohon olarak anılan votkalar da oldukça popüler.
Kentte yemek yiyebileceğiniz veya kahve içebileceğiniz pek çok güzel adres var. Özellikle gezginler tarafından çok sevilen The First Lviv Grill Restaurant of Meat and Justice ilk sırada. Burası Lviv’de yemek yiyebileceğiniz, açık ara en güzel ve Orta Çağ konseptiyle ilginç tasarımlı bir mekân.
Burayı, kentin en lüks restoranı olarak bilinen Kumpel izliyor. Aynı şekilde yine et yemekleri için Bread and Wine, Beef Steak, Mons Pius, Baczewski Restaurant oldukça lezzetli seçenekler sunan, uygun fiyatlı ve çok tercih edilen mekanlar. Tüm Ukrayna’da olduğu gibi Lviv’de porsiyonlar oldukça büyük ve doyurucu.
Dilerseniz kahvaltı için Glory Cafe’ye gidebilir, Celentano Pizza’da pizza çeşitlerini deneyebilir, şehri gezerken bir waffle denemek için Bubble Waffle’a uğrayabilirsiniz. Biraz soluklanmak ve güzel bir kahve içmek için Lviv Coffee mining Manufacture veya Gasova Lampa, çay tercih ederseniz de Victoria Tea House’a oturabilirsiniz. Strudel çeşitleri ile ünlü Strudel Haus ise sizi oldukça mutlu edecek.
Elbette şehrin ünlü kahvecisi Coffee Manufacture ile çilokalacısı Lviv Chocolate Factory’e de uğramayı unutmayın.
Lviv alışveriş
Lviv’de büyük alışveriş merkezlerinin yerine şirin ve küçük dükkanların, sevimli butiklerin olduğu bir şehir. Lviv’de alışverişin kalbi özellikle merkez bölgesinde atıyor.
Hediyelik eşyalar, tarihi Lviv sokaklarında satılan ülkenin yöresel kıyafetleri, el yapımı ürünler, kilimler, özel üretim çikolatalar ve kahve ürünleri oldukça popüler. Ukrayna’nın kendine has ürünlerinin yanında alışveriş merkezlerinde, çeşitli mücevher dükkanları ve kitapçılarda farklı ürünler bulabilirsiniz.
Şehir merkezinin biraz dışındaki bir alışveriş merkezi olan King Cross Leopolis’te çeşitli dükkân ve mağazaların yanı sıra restoranlar da bulunuyor. Yine aynı konseptte bir alışveriş merkezi olan Shop Under Kumpel, özellikle tekstil mağazalarının yoğun olduğu Magnus Shopping Center; mücevherden hoşlananlar için Kolektsiya Jewellery Boutique ve pahalı ve lüks dükkanların olduğu Opera Passage öne çıkan adresler.
Alternatif alışverişten hoşlananlar için ise ahşap ve cam sanatına dair ürünlerin bulunduğu Shchos Tsikave Outdoor Art Gallery; antika eşyaları bulabileceğiniz, tarihi bir atmosfer içerisinde yer alan Gothic Hall Antique and Modern Art Shop; Lviv Candles Manufactory; yaratıcı, zevkli ve farklı el yapımı ürünler için Pravda B Gallery ve Something Interesting kentin farklı noktaları.
Lviv’de konaklamak için bütçenize bağlı olarak pek çok seçeneğiniz var. Kiralık evler, oteller ve hosteller Avrupa’nın diğer şehirlerine göre oldukça uygun fiyatlı. Lviv’de konaklama bölgesi olarak en iyi seçenek şehir merkezi. Özellikle Rynok Meydanı çevresi, turistik bölgelere yakınlığından dolayı sıklıkla tercih ediliyor.
Lviv’e nasıl gidilir
Lviv’e Türk Hava Yolları, Pegasus, Atlas Jet ve Ukrayna Uluslararası Havayolları’nın direkt uçuş seferleri bulunuyor. İstanbul’dan yaklaşık bir buçuk saatte Lviv’de olmanız mümkün.
Ukrayna Hava Yolları’nın ise Kiev aktarmalı uçuşları var. Diğer yandan Ukrayna’nın Kiev ve Odessa şehirlerinden hareket eden trenlerle de Lviv’e ulaşabilirsiniz. Eğer Lviv’e trenle geldiyseniz, garın hemen önünden hareket eden tramvayla şehir merkezine gidebilirsiniz.
Uçakla bu kente geldiyseniz Lviv Havalimanı (Danylo Halytskyi Havalimanı), şehir merkezine 6 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Lviv Havalimanı’nın resmi taksi operatörü olan Aero Express taksileri ile şehir merkezine rahatlıkla gidebilirsiniz.
Taksilere göre daha ekonomik bir seçenek olan 48 No’lu otobüsler, haftanın her günü, sabah 7 ile akşam 10 saatleri arasında çalışıyor. Hemen havalimanı çıkışında binebileceğiniz otobüslerle şehir merkezine yaklaşık 10-15 dakikada gidebilirsiniz.
Troleybüs ise, şehrin en uygun fiyatlı toplu taşıma aracı. Havalimanındaki eski terminal binasından bineceğiniz troleybüsle yaklaşık 10-15 dakika içinde merkezde olabilirsiniz. Troleybüsler haftanın her günü, sabah 6 ile akşam 10 saatleri arasında çalışıyor.
Lviv, tarih, kültür ve eğlenceyi birleştiren tatil arayanlar için güzel bir alternatif. Ukrayna’nın en büyük ikinci kenti olan ve yüksek öğrenci nüfusunun yaşadığı, capcanlı bir gece hayatına da sahip olan Lviv, Türkiye’den vize istemiyor.
Yurtdışı uçak bileti seçenekleri için turna.com’u ziyaret edin.