Barok mimarisiyle göz kamaştıran Lviv’in UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan tarihi şehir merkezi, Rynok Meydanı ve gece hayatı onu Avrupa’nın en farklı kentlerinden biri konumuna getiriyor. Ukrayna’nın önde gelen kültür şehirlerinden olan şehir tiyatro ve opera binalarıyla sanatseverlerin gözdesi. Lviv, tarihi şehir merkeziyle de göz dolduruyor.
Türk vatandaşları için vize uygulaması bulunmayan ülkelerden biri olan Ukrayna’nın gözde turizm destinasyonları arasında bulunan Lviv, renkli gece hayatının yanı sıra gezilip görülecek turistik noktalarıyla da ilgi çekiyor.
Gösterişli şehir merkezi, mimarisi ile büyüleyen binaları ve birbirinden güzel kültür sanat etkinliklerine sahne olan sokakları ile göz alan şehir, görkemli dini yapılarıyla da kendine hayran bırakıyor. Konum olarak Polonya sınırı yakından yer alan bu etkileyici şehir, Ukraynalılar tarafından Lvov ismi ile anılıyor.
Lviv Gezilecek Yerler
1. Lviv Old Town
Lviv Old Town, 1998’den bu yana UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde koruma altında bulunuyor. 1256’da kurulan Eski Şehir bölgesinde pek çok tarihi dokunun yanı sıra, birçok mimari başyapıt, müze ve saray bulunuyor. Orta Avrupa, Baltık, Akdeniz ve Asya’yı birbirine bağlayan önemli ticaret yollarının kesişim noktasında bulunan bölge, kale ve çevresini kapsıyor.
Ecza Müzesi (Pharmacy Museum), eski eczane şişelerinden, ahşap kavanozlara, antika terazilerden havanlara dek pek çok objenin yer aldığı bir müze. Ecza Müzesi, Ukrayna ve Avrupa’nın tarihi öneme sahip en eski tek bilinen eczane müzesi. 1735’te kurulan müze, 1966’da Eczacılık Tarihi Müzesi olarak koruma altına alınmış. Müze, haftanın 7 günü 10.00-17.00 saatleri arasında 20UAH karşılığında ziyaret edilebiliyor.
2. Dominican Katedrali ve Manastırı
Dominikan Katedrali ve Manastırı, 12. yüzyıla tarihlenen Lviv’in en eski yapılarından biri. Dominikan Tarikatı üyelerinin ahşap malzeme ile yaptırdığı katedral yangında zarar görse de 1749-1761 arasında yeniden inşa edilerek günümüzdeki görünümüne kavuşmuş.
Dominican Katedrali ve Manastırı, 1970’lerden bu yana Lviv Din Tarihi Müzesi olarak hizmet veriyor. Katedral, Geç Barok mimariye özgü çok sayıda detayıyla bir sanat harikası.
Dominikan Katedrali ve Manastırı ziyaret saatleri 10.00-18.00. Katedral, pazartesi günleri ziyarete kapalı. Dominikan Katedrali ve Manastırı giriş ücreti 50UAH.
3. Rynok Meydanı ve Lviv Belediye Binası
Rynok Meydanı (Pazar Meydanı), 16. ve 20. yüzyıl mimari çizgileri ile tasarlanmış yapıları ve Belediye Binası çevresindeki Diana, Neptune, Adonise, Amphitrite Heykelleriyle çevrili. Günümüzde ise, kafeler, restoranlar, şarap marketleri ve sanat galerileri ile çevrili meydan, Lviv’in 500 yıl boyunca siyasi, kültür ve ticari merkezi olmuş. Meydandaki yapıların çoğu İtalyan, Avusturyalı ve Alman mimarlar tarafından tasarlanıp, inşa edilmiş.
Lviv Belediye Binası, 1357’da ahşap olarak inşa edilen ve günümüzdeki görünümüne 1835’te kavuşan kulesiyle Rynok Meydanı’nın tam kalbinde bulunuyor. Tarih boyunca şehrin yönetim merkezi olan yapı, Ukrayna’nın en yüksek binası. 65 metre yüksekliğinde yaklaşık 300 basamak ile ulaşılabilen kule UNESCO tarafından korunuyor. Kule, haftanın 7 günü 09.00-19.00 saatleri arasında, 50UAH karşılığında ziyaret edilebiliyor.
4. Virmenska Caddesi ve Ermeni Kilisesi
Virmenska Caddesi 13. yüzyılın ortalarında Ermenilerin yerleşip geleneksel Rönesans ve Rokoko mimarisiyle inşa ettikleri ve ticaret yaptıkları bölge. Günümüzde halen Ermenilerin yaşadığı bölgede yer alan ve 1363’te yapılan Ermeni Kilisesi, mozaikleri ve duvar resimleriyle ibadete açık bulunuyor.
1527’de çıkan yangının ardından 1630’da yeniden inşa edilen Lviv Ermeni Kilisesi’nin tasarımında Kars’taki Ani Katedrali örnek alınmış. Ermeni Kilisesi ziyaret saatleri haftanın 7 günü 10.00-17.00. Ermeni Kilisesi’ne giriş ücreti alınmıyor. Ancak ziyaretçilerin kiliseye bağış yapması bekleniyor.
5. Lviv Tarih Müzesi ve İtalyan Avlusu
Lviv Tarih Müzesi (King Jan Sobieski Palace), Polonya Kralı Jan Sobieski’nin ikametgahı olan ve sonradan müzeye çevrilen bir yapı. Müzede kral ve ailesine ait kişisel eşyaların yanı sıra Lviv’in tarihi geçmişinde önemli yer edinen olaylara ait belgeler, fotoğraflar ve resmi yazışmalar bulunuyor. Lviv Tarih Müzesi ziyaret saatleri 10.00-17.30, Müze, haftanın 7 günü ziyarete açık. Lviv Tarih Müzesi giriş ücreti 2UAH.
İtalyan Avlusu (Italian Backyard) ise tipik İtalyan Rönesans’ını yansıtan balkonlardan oluşmuş bir alan. Yaz aylarında film gösterimlerinden caz konserlerine dek pek çok etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Lviv’de 16. yüzyılda yaşanan büyük yangının ardından kente hakim olan Rönesans stil mimarinin en güzel örneklerinden biri olan ve Mimar Pietero Barbon tarafından 1580 yılında inşa edilen Korniakt Sarayı’nın bir bölümü olan avlu, bir dönem mahkeme olarak da kullanılmış.
6. St. Peter ve Paul Garrison Kilisesi
1610 – 1630 yılları arasında erken Barok tarzında inşa edilen Peter ve Paul Garrison Kilisesi, Lviv’deki en güzel dini yapılardan biri olarak kabul ediliyor. Yaklaşık 60 yıl boyunca V. Stefanika Kütüphanesi bünyesinde kalan 5 bin kişi kapasiteli kilise, Ukraynalılar tarafından ‘Cizvit Kilisesi’ ismiyle biliniyor.
7. Coffee Manufacture
Lviv Kahve Üreticisi, Rynok Meydanı’nda yer alan ve kahvesiyle ünlü Lviv’in geniş kahve aroma çeşitlerini bulabileceğiniz adresi. Kahveleri tatmanın dışında, yıl içerisinde düzenlenen kahve eğitimleriyle sertifikalı bir kahve uzmanı olmanız bile mümkün.
Dükkanda kökenleri Lviv’in Avusturya-Macaristan İmparatorluğu yönetimi altında olduğu dönemde atılan şehrin kahve kültürü hakkında bilgi veriliyor. Hediyelik eşya ve kahve satışının yapıldığı bölüme uğramayı unutmayın. Lviv Kahve Üreticisi ziyaret saatleri 08.00-00.00. Kahve dükkanı haftanın 7 günü ücretsiz ziyaret edilebiliyor.
8. Lviv Çikolata Fabrikası
Lviv Çikolata Fabrikası (Lviv Chocolate Factory), 19. yüzyılda tüm Avrupa’yı birbirinden güzel çikolataları ve şekerlemeleriyle etkileyen Lviv’in en önemli çikolata üreticisi. Çikolataya dair eğitim ve atölyelerin düzenlendiği dükkanda 39 farklı çikolata çeşidi sunuluyor.
Tüm ürünlerin tamamen el yapımı olduğu dükkanın iki katlı satış bölümünün yanı sıra en üst katında kafesi de bulunuyor. Lviv Çikolata Festivali dönemine denk gelirseniz, çeşitli sanatçıların hazırladığı çikolata heykelleri görebilirsiniz. Lviv Çikolata Fabrikası haftanın 7 günü 09.00-20.00 saatleri arasında hizmet veriyor.
9. Dormition Katedrali
Eski Şehir (Old Town) bölgesinde bulunan Dormition Katedrali, altın rengi kubbeleri ile ihtişamlı bir görünüşe sahip. Kuruluşu 13. yüzyıl dönemine rastlayan ve ahşaptan yapıldığı için 1340 yılında yaşanan bir yangın sonunda ağır hasar alan bina, günümüzde Kutsal Eucharist Yunan Katolik Kilisesi olarak kullanılıyor.
10. Potocki Sarayı
Potocki Sarayı, şehir merkezindeki Kopernika Caddesi’nde yer alıyor. Saray, Avrupa’nın en güçlü ailelerinden olan Potocki Ailesi’nin konutu olarak 1880’lerde yapılmış. Neo Rönesans mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak kabul edilen saray, Galiçya Valisi Alfred Józef Potocki tarafından Fransız mimar Louis Dauvergne’ye yaptırılmış. Günümüzde Lviv Sanat Galerisi olarak hizmet veren saray, geçici ve kalıcı sergilere ev sahipliği yapıyor.
Potocki Sarayı ziyaret saatleri nisan-eylül 10.00-18.00, ekim-mart 10.00-17.00. Saray, pazartesi günleri ziyarete kapalı. Potocki Sarayı giriş ücreti 50UAH.
11. St. George Katedrali
St. George Katedrali, kente hâkim bir tepenin üzerinde St. Yura Meydanında yer alıyor. 1744-1760 yılları arasında inşa edilen yapı, Rokoko tarzı çan kulesi, Barok stili Metropolitan Sarayı ve güzel bahçesiyle görkemli bir Lviv dokusu. St. George Katedrali’min kulesinde yer alan ve 1341’de yapılan çan ise Ukrayna’nın en eski kilise çanı olarak kabul ediliyor. Katedralin çan kulesinde eşsiz bir Lviv’in manzarası var.
Katedralde görülmesi gereken en önemli eserler ise Ejderha Avcısı olarak da anılan St. George’u tasvir eden heykel, Meryem Ana’ya ait olduğuna inanılan ikona ve Lviv’de görev yapan önemli din adamlarının mezarları. St. George Katedrali ziyaret saatleri 10.00-18.00. Katedral, haftanın 7 günü ziyarete açık. St. George Katedrali giriş ücreti 50UAH.
12. Lviv Opera Binası
Lviv Opera Binası, 1897’de Neo-Rönesans mimari tarzda yapılan Avrupa’nın en güzel ve şık tiyatro binalarından biri. Svobodi Meydanı’nda yer alan Opera Binası, özellikle Aynalı Salon olarak bilinen bölümü ve göz kamaştıran mimarisi ile Lviv’in en etkileyici yapılarından.
Tasarımı Mimar Zygmunt Gorgolewski’nin imzasını taşıyan yapıda yıl boyunca yerli ve yabancı opera ve bale topluluklarının performansları sergileniyor. Opera Binası’nı keşfetmek için herhangi bir temsile bilet alabilir ya da yerel turizm acentelerinin rehberli turlarına katılabilirsiniz.
13. Lychakiv Mezarlığı
Liçakiv Mezarlığı (Lychakiv Mezarlığı), Lviv kent merkezindeki tüm mezar alanlarının şehir dışına çıkarılması yönünde verilen imparatorluk emriyle 1787 yılında kurulmuş. Ülkenin önemli politikacıları, yazarları, oyuncuları ve dünya çapında tanınan opera sanatçılarının mezarlarının yer aldığı alan toplamda 42 hektar genişliğinde. Gotik tarazdaki mezarlığın tasarımını Lviv Üniversitesi Botanik Bahçesi’ni yöneten Karol Bauer yapmış.
400 binden mezara ev sahipliği yapan mezarlıkta Ivan Franko, General Roman Abraham, Mimar Zygmunt Gorgolewski gibi isimlerinin mezarlarının yanı sıra binlerce anıt ve heykel de bulunuyor. Lychakiv Mezarlığı, 09.00-20.00 saatleri arasında ziyarete açık. Haftanın 7 günü ziyaret edilebilen mezarlığa giriş ücreti 25UAH.
14. Shevchenko Meydanı
Shevchenko Meydanı, Lviv’in tüm ünlü mağaza, kafe, pub ve restoranların yer aldığı rengarenk bir meydan. Şehrin en lüks bölgesi olarak kabul edilen Shevchenko Meydanı’nda bir şeyler yiyebilir veya bir fincan kahve ile soluklanabilirsiniz. Kendisiyle aynı adı taşıyan şehrin en lüks caddesi Shevchenko Caddesi’ne de bağlanan meydanla caddeyi 15 dakika gibi bir kısa sürede baştan aşağıya yürüyerek keşfedebilirsiniz.
15. Yüksek Kale
Yüksek Kale (Lviv High Castle), Lviv merkezindeki en yüksek nokta olan bir tepe. 413 metre yüksekliğe sahip, 13. yüzyılda yerleşimin bulunduğu tepedeki kale yıkıntılarının bulunduğu alan, günümüzde kentin en iyi görüntülendiği nokta. 1250 yılında inşa edilen kale kalıntılarından ismini alan tepedeki askeri yapı, 1704 yılında İsveç ordusunun saldırısıyla yerle bir olmuş. Yüksek Kale, özellikle gün batımında eşsiz bir manzaraya ev sahipliği yapıyor.
16. Yerel Mimari Müzesi
Folk Architect Museum, şair Ivan Franco’nun kurulmasına öncülük ettiği bir açık hava müzesi. Shevchenko ormanı içinde, 60 hektarlık bir alana yayılan müze 120 ahşap eve ve 6 ahşap kiliseye ev sahipliği yapıyor. 1971 yılında kurulan müzede Batı Ukrayna’nın ahşap işçiliği sanatı ve mimarisi ile geleneksel kırsal yaşamın izleri sergileniyor. Açık hava müzesi içerisinde hobi bahçelerinde tarımsal üretim de yapılıyor. Folk Architect Museum ziyaret saatleri haftanın 7 günü 09.00-18.00, giriş ücreti ise 30UAH.
Lviv Havalimanından şehir merkezine ulaşmak çok kolay. Havalimanının tam da önünden kalkan 9. numaralı troleybüs sizi şehir merkezine ulaştırıyor. Buradan her yere yürümek en fazla 15 dakika. Ulaşım için gerekirse Uber veya tramvaylar en uygun seçenekler.
860 bini geçen nüfusunun yüzde 88’i Ukraynalılardan, geri kalanı ise Rus ve Polonya kökenli kişilerden oluşan şehir, Ukrayna denildiğinde ilk akla gelen yerleşim yerlerinden biri oluyor. Siz de, bu cezbedici şehri yakından görmek ve kültürel güzelliklerini tanımak istiyorsanız, Yurtdışı uçak bileti fırsatlarına göz atabilirsiniz. Şimdi, Lviv sokaklarını keşfetmek için yola çıkma zamanı!