Dicle Nehri’nin iki yakasında kurulan Hasankeyf, Batman’ın bir ilçesi. Tarihi 10,000 yıl kadar geriye giden Hasankeyf, 1981 yılında doğal koruma alanı ilan edilen turizm alanları arasında.
Kuzey-güney doğrultusunda akan ve geçmişte bölge ticaretinin önemli bir bölümünün yapıldığı Dicle Nehri’nin de etkisiyle önemi artan ilçe, ekonomik olarak önemli bir gelişme göstermiş.
Hasankeyf Tarihi
İsminin kökeni kayalara oyulmuş yerleşim yerlerinden gelen Hasankeyf; Mağaralar Şehri, ya da Kayalar Kenti anlamına gelen Arapça Hısnı Keyfa sözcüklerinden oluşmuş. Bu kelimeler yıllar içerisinde Hısn-ı Keyfa ve Hısnıkeyf’e dönüşmüş.
Tam olarak ne zaman kurulduğu belli olmayan ilçenin geçmişi antik döneme kadar uzanıyor. Bölgedeki höyüklerde yapılan kazılarda 3,500 ile 12,000 yıl öncesine kadar arkeolojik kalıntıların bulunmuş olması heyecan verici özellikte.
Yukarı Mezopotamya ile Anadolu arasında stratejik bir noktada kurulu olan yerleşim yeri, Dicle Nehri’nin de etkisiyle bölgenin en çok dikkat çeken noktalarından birine dönüşmüş. Bizanslarla Sasasineler arasında savaşlara konu olan bölge, Roma İmparatorluğu’nun yaptırdığı kale ile Bizans egemenliğinde kalmış.
Hıristiyanlığın yaygınlaşmasıyla Süryani piskoposluğunun merkezi olan Hasankeyf, sırasıyla Emeviler, Abbasiler, Hamdaniler, Mervaniler, Artuklular, Eyyubiler, Moğollar, Akkoyunlular, Safeviler ve Osmanlı egemenliklerini yaşamış.
Hasankeyf Gezilecek Yerler
Mardin Midyat ve Gercüş’e bağlı bir yerleşim yeriyken 1990’da Batman’ın il olmasıyla bu şehre bağlanan Hasankeyf, tarihi ve doğal güzellikleriyle yerli ve yabancı turistlerin gözdesi.
Kalkerli yapısıyla kayalık tepeler ve derin kanyonların içerisinde ziyaret edilebilen Hasankeyf Mağaraları, Roma Dönemi’nin izlerini taşıyan kale, şehrin girişindeki köprü, İslam ordularının Hasankeyf’ i kuşatması sırasında hayatını kaybeden İmam Abdullah için yapılmış İmam Abdullah Türbesi, Artuklu eseri Dicle Köprüsü ilk akla gelen yerlerden.
Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan’ın Otlukbeli Savaşı’nda hayatını kaybeden oğlu için yaptırdığı Zeynel Bey Türbesi, Akkoyunlular tarafından yapılan ve son halini Eyyubiler döneminde alan Ulu Cami, 1328 yılında Eyyubiler tarafından yapılan Küçük Saray ve Yolgeçen Hanı da görülmesi gereken yerler arasında gösteriliyor.
Dicle Nehri üzerine yapılması planlanan Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali’nin sularının altında kalma tehlikesi yaşayan ilçe, tüm kültürel varlığı ve tarihi eserlerini kaybetme riski taşıyor.
Hasankeyf’e Nasıl Gidilir
Batman’ın ilçesi Hasankeyf’e Türkiye’nin dört bir yanından ulaşmanın en kolay yolu hava yolu. Mardin Havalimanı 131 km, Batman Havalimanı ise 48 km uzaklıkta. Türkiye’nin belli başlı şehirlerinden şehirlerarası otobüs seferleri de seçenekler arasında. İlçe Batman-Mardin karayolu üzerinde bulunuyor.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en etkileyici köşelerinden biri olan Hasankeyf, köklü tarihi geçmişi, tarihi eserleri, sıcakkanlı insanları ve Dicle Nehri’nin muhteşem atmosferiyle bir batman uçak bileti uzaklığındaki rota.