Makedonya‘nın en önemli turizm merkezi Ohrid, kıyısında kurulduğu Ohrid Gölü ile aynı ismi taşıyor. 1979’da UNESCO tarafından Dünya Kültürel Miras Listesi’ne alınan kent, kiliseleri, camileri, arkeolojik eserleri, kalesi ve çok kültürlü yaşamın izlerini taşıyan tarihi geçmişi ile tam anlamıyla bir kültür hazinesi. Balkanlarda en çok yabancı turist ağırlayan şehirlerden biri olan Ohrid, gölden çıkarılan ve mücevhere dönüştürülen incisi ile ‘İnci Şehri’ olarak anılıyor. Yaz döneminde bölgedeki birçok kişinin serinlemek için tercih ettiği Ohrid, doğal güzellikleri ve tarihi alanlarıyla da çok sayıda alternatife sahip.
Ohrid uçak bileti seçeneklerine göz atın.
Ohrid Gezilecek Yerler
1. Ohrid tarihi şehir merkezi
Ohrid’nin en çekici yerlerinden biri de biri kent merkezinin batısında yamaca bakan şehrin eski merkezi. Tarihi merkezde, muhteşem eski Osmanlı evleri ve dar Arnavut kaldırımlı sokaklar zamanda yolculuğa davet ediyor. Çarşının herhangi bir yerinden yokuşu tırmanan ziyaretçiler turistlerden uzak ve çok daha huzurlu olan tarihi sokaklarla karşılaşıyor.
Tarihi merkez aynı zamanda önemli tarihi yapılara da ev sahipliği yapıyor. Kentin geçmişte giriş noktası olan tarihi üst kapının hemen yakınında bulunan antik tiyatroyu tüm ihtişamıyla ayakta.
2. Aziz Sophia Kilisesi
Aziz Sofya Kilisesi (St. Sophia Kilisesi), mimari ve sanat alanında orta çağdan günümüze ulaşan Makedonya’nın en önemli tarihi yapılarından biri. Aslen Ohri Başpiskoposunun meclis kilisesi olan ve daha sonra camiye dönüştürülen bu kilise, 11., 12. ve 13. yüzyıllardan fresklere ev sahipliği yapıyor.
Aziz Sofya Kilisesi’nin ana kısmı 11. yüzyılda inşa edildi. Günümüzdeki kilisenin 1035-1056 yılları arasındaki dönemde kilisenin tahtında olan Başpiskopos Leo döneminde inşa edildiği veya restore edildiği biliniyor.
3. Amfi Tiyatro
MÖ 200 civarında inşa edilen amfi tiyatronun kalıntıları, bin yıldan uzun süre toprağın altında kalmıştı. 1980’lerde tesadüfen keşfedilen bu tiyatro, eskiden gladyatör savaşları ve Hristiyanların öldürüldüğü bir yerdi. Günümüzde ise şiddetten uzak, yazları gösterilerin yapıldığı güzel bir antik tiyatro olarak kullanılıyor.
4. Robevi Aile Evi
1864 yılında inşa edilmiş güzel bir eski evin içinde yer alan Robevi Aile Evi, üç katlı bir müze. Müze içerisinde antik heykeller ve bölgedeki arkeolojik keşifler sırasında toplanan diğer taş anıtlar, Tanrıça İsis’in 2. yüzyıla ait oyma gövdesi ve Samuel Kalesi’ne yakın tepenin üstünde ortaya çıkarılan eski bir altın mezar maskesi ile eldiveni bulunuyor.
5. Ohri Gölü
Ohri Gölü, Makedonya’nın güneybatı kesiminde yer alıyor ve hemen kıyısında bulunan Ohrid şehrine de ismini veriyor. Bu tektonik göl Avrupa’daki en eski ve en derin göllerden biri. Göl, 358 kilometrekare büyüklüğünde ve deniz seviyesinden 693 metre yüksekte yer alıyor.Kara Drim Nehri ile beslenen göl, 1979 yılında UNESCO Dünya Kültürel Miras Listesi’ne dahil edildi. Göl, sadece kendisinde yaşam alanı bulan endemik bir balık türü olan alabalığı ile meşhur. Gölün üçte ikisi Makedonya’ya kalanı ise Arnavutluk’a ait.
6. Ohrid Çarşısı
Ohri’nin Tarihi Çarşısı şehrin en renkli ve en enerjik yeri. Özellikle pazarın kurulduğu günlerde yiyeceklerin yanı sıra bir çok el yapımı eşyaları da alabileceğiniz harika bir yer. Çiftçi pazarı ve küçük bir meydanın olduğu yerde başlayan pazar göl kıyısındaki iskelede sona eriyor. Meydanın ortasında tam 1000 yıllık bir ağaç var ve aynı zamanda meydanın tepesinde bulunan bir saat hemen her yerden görülebiliyor.
Meydana bakan Mezokastro bölgesinin adı Latince’de şehir surları arasında yer alan askeri kamp anlamına geliyor. Tarihi çarşıda öne çıkan hediyelik ürünler arasında kilden yapılma eşyalar, Makedon müzik aletleri ve meşhur nakış işlemeleri bulunuyor. Ohrid’in meşhur inci üretimi de bu çarşıdaki atölyelerde devam ediyor.
7. Samuil Kalesi
Bizans döneminde Ohrid, önemli bir şehir ve kültür merkeziydi. 11. yüzyılın başlarında, kısa bir süre için Car Samuil tarafından yönetilen bir Slav İmparatorluğu’nun da başkentiydi. Kente hakim bir tepede yer alan Samuel Kalesi, Balkanlar’daki en uzun ve en büyük kalelerden biri olarak biliniyor.
Kalede 18 kule ve dört kapı hala orijinal yapıdan kalan eserler olarak görülebiliyor. Kale, şehir ile göle tepeden bakan konumuyla Ohrid ve çevresinin müthiş bir panoramik görüntüsünü sunuyor.
8. St. John Kilisesi
Makedonya’nın en görkemli kiliselerinden biri, Ohri Gölü’nden yükselen uçurumun hemen üzerinde, küçük bir balıkçılık yerleşiminin üzerinde duruyor. Aziz Yuhanna Kilisesi (Kaneo/St. John), Bizans ve Ermeni mimari tarzlarının muhteşem bir birleşimi. Kaneo Kilisesi, olağanüstü atmosferi ve kiliseden aşağıya doğru bakınca görülen sakin göl manzarası ile manevi düşüncelere ilham kaynağı oluyor.
9. Naum Manastırı
Ohrid’in 28 km güneyinde yer alan Naum Manastırı, Arnavutluk sınırına oldukça yakın konumda. 905 yılında inşa edilen manastır, Makedonya’nın en olağanüstü fresk ve tablolarına sahip kutsal yapısı.
Günümüzde bahçelerinde restoran, hediyelik eşya dükkanları, tekne turları ve tavus kuşları bulunan orijinal manastır St. Cyril’in öğrencisi St. Naum (830-910) tarafından kuruldu.
10. Bones Körfezi
Türkçesi Kemik Körfezi olan Bones Körfezi, günümüzden 1000 yıl öncesine ait yerleşime ait izleri görebileceğiniz heyecan verici bir durak. Önemli bir bölümü su altında kalan yerleşim yerinde yapılan araştırmalarda elde edilen buluntular müzede sergileniyor. Bones Körfezi, yeraltı arkeolojik alanına tüplü dalışlar yapabileceğiniz bir yer ve Ohri’deki en popüler destinasyonlardan biri.