Suudi Arabistan‘ın Hicaz bölgesinde bulunan Medine, İslam dünyasının önemli ve kutsal şehirlerinden biri olarak her yıl milyonlarca kişi tarafından ziyaret ediliyor. Hicret dönemi öncesinde Yesrib adı ile anılan Medine, İslam’ın yeryüzüne yayıldığı şehir olarak anılıyor. Orta Doğu‘nun en popüler ziyaret noktaları arasında yer alan şehir, gezilip görülmesi gereken birbirinden değerli İslam eserlerine, ibadethanelere ve tarihi yapılara ev sahipliği yapıyor.
Medine’de Mutlaka Gezilmesi Gereken 5 Dini Yapı
1. Peygamber Camii (Mescid-i Nebevi)
İçerisinde İslam dininin son peygamberi olan Hz. Muhammed’in yanı sıra Hz. Ömer ve Hz. Ebu Bekir’in mezarları bulunan Mescid-i Nebevi, şehirde görülmesi gereken dini yapılar arasında öne çıkıyor. Bütün gün ziyarete açık olan bu camiyi kadınlar yalnızca sabah ve öğle namazı sonrasında gezebiliyor.
2. Mescid-i Kıbleteyn
İsim anlamı ‘İki kubbeli mescit’ olan Mescid-i Kıbleteyn, Mescid-i Nebevi’ye yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Müslümanların namaz kılarken yönünü dönerek namaz kıldığı bu yapı, Medine’nin kuzeybatısında ‘Vebere Harresi’ olarak bilinen mevkide konumlanıyor.
3. Kuba Mescidi
İslam dininde cemaatle namaz kılmak için inşa edilen ilk mescit olan Kuba Mescidi, Medine’ye gelen Hz. Muhammed’in şehir halkı tarafından karşılandığı yer üzerinde yapılmış. Bu mescidin bir özelliği de yapımında Hz. Muhammed’in de herkesle birlikte çalışmış olması.
4. Yeşil Kubbe
Mescid-i Nebevi’nin güneydoğusunda yer alan Yeşil Kubbe, adından da anlaşılacağı gibi kubbesindeki yeşil renk nedeni ile bu isimle anılıyor. İlk kez 1837 yılında bu renge bürünen kubbenin yapılış tarihi 1200’lü yıllara kadar uzanıyor. Kubbe etkileyici görünümü ile görenleri kendine hayran bırakan bir güzelliğe sahip.
5. Amberiye Mescidi
Medine’de inşa edilmiş tarihi Osmanlı Türk yapılardan biri olan Amberiye Mescidi, Mescid-i Hamidiye adıyla da anılıyor. Osmanlı İmparatorluğu döneminde inşa ettirilen bu yapı, 1925 yılında Suudi Arap aşireti tarafından ele geçirilmiş. Mescid bugün şehre gelen Müslümanların uğramadan geçmediği dini yapılardan biri.
Medine’ye Nasıl Gidilir?
Türkiye’den İstanbul, Ankara ve Bursa üzerinden yapılan direkt uçuşlar ile Medine şehrine gitmek mümkün. İstanbul’dan yaklaşık 3 saat 25 dakika süren bir uçuş sonucunda ulaşılabilen şehir, özellikle Hac ve Umre zamanında oldukça kalabalıklaşıyor. Şehirde toplu ulaşım sistemi bulunmadığı için şehiriçi ulaşımda taksiler oldukça rağbet görüyor. Bölgede hizmet veren Prince Mohammad bin Abdulaziz Havaalanı‘ndan şehir merkezine taksi ile yaklaşık 70 riyal ödeyerek gidiliyor.
Seyahat rotanızı Orta Doğu’nun büyüleyici dünyasına çevirip, Medine uçak bileti fırsatlarına göz atarak, İslam tarihinin birbirinden güzel ve etkileyici eserlerini yakından görme fırsatı yakalayabilirsiniz.