Kanada’nın Quebec Eyaleti’nin en büyük şehri olan Montreal, gökdelenleri, katedral ve kiliseleri, alabildiğine geniş bahçe ve parkları, meydanları, semt pazarları ile şirin kafe ve restoranların yer aldığı kozmopolit bir şehir. Gezilecek pek çok adresin yer aldığı Montreal’de, başlıca görmeniz gereken yerler, Basilique Notre-Dame, Musée des Beaux Arts, Quai de Vieux Port, Château Ramezay Müzesi olarak sıralanabilir.
Kentin gezilecek diğer yerleri ise, Église Saint-Joseph de Montréal, Musée d’Art Contemporain de Montreal, Jardin Botanique, Vieux Montreal. Montreal, tekne gezisi yapabileceğiniz su kanallarının ve sosyal hayatın bir Montreal, arada bulunduğu, hareketlenen ticari hayatın etkisiyle, geleneksel, şık, lüks, modern, canlı ve hoşgörülü bir merkez.
Montreal Gezilecek Yerler
Kanada’nın Amerikalı ve Fransız şehri Montreal, tarihi yapıların büyük bir özveriyle korunduğu, bir yandan da modern mimarisiyle 2006’da UNESCO Kent Tasarım Ödülünü kazanan, festivalleri, müzeleri, sanat galerileri ve tiyatrolarıyla buram buram sanat kokan eşsiz bir şehir. Montreal özellikle yaz aylarında bir festival cennetine dönüşüyor.
1. Musée d’Art Contempoain de Montréal
Bir çağdaş sanatlar müzesi olan Musée d’Art Contempoain de Montréal, kalıcı sergilerinde binlerce sanatçının binlerce eserini barındıran oldukça önemli bir Kanada müzesi. Müzede pek çok sanatçının başyapıtlarını inceleyebilir, sanat dolu keyifli bir gün geçirebilirsiniz.
2. Chapelle Notre-Dame-de-Lourdes
Chapelle Notre-Dame-de-Lourdes, Roma ve Venedik’te eğitimlerini tamamlayıp güzel sanatlar açısından yenilikler kazandırmak amacıyla Montréal’e dönen Mimar Napoléon Bourrassa’nın imzasını taşıyor. 1882’de yaptırılan şapel, fresklerle kaplı oldukça dekoratif bir iç mekâna sahip, Roma’dan ve Bizans’tan izler taşıyan Neo-Klasik mimarisi ile büyüleyici.
3. Parc du Mont-Royal
Parc du Mont-Royal, New York Central Park’tan ilham alınarak oluşturulan bir park. Oldukça geniş ormanlık alanı ile yazları bisikletçileri ve koşucuları kışları ise cross country kayakçılarını bünyesine toplayan bu devasa parkın ortasında aynı zamanda yazları pedallı bisikletler ile gezebileceğiniz, kışları ise üzerinde buz pateni yapabileceğiniz bir gölet bulunuyor. Şehre tepeden bakabilmeniz için ‘Aşıklar Manzarası’ adı verilen bölgeye ulaşabilirsiniz. Buradan da parkın güneyindeki mucizevi tedavi hikâyeleri ile ünlü L’Oratarie St-Joseph’e geçebilirsiniz.
4. L’Oratarie St-Joseph
Klasik mimarinin bir temsilcisi olan Korinth tapınaklarından izler taşıyan L’Oratarie St-Joseph, yapımına 1904’te başlanan fakat rahibin ölümünden ancak 30 yıl sonra tamamlanabilen bir tapınak. Neo-Klasik üslubu ile St. Peter’s’tan sonra en büyük kubbeye sahip olan kilisede, vitray camlar, inananların dizlerinin üzerinde tırmandıkları 300 merdiven ve yaptıran rahibin mezarı bulunuyor.
5. Jardin Botanique
1976 Olimpiyatları için hazırlanan Parc Olympique kapsamında oluşturulan Jardin Botanique, 1932’den bu yana çeşitli orkideler, tropikal bitkiler, yağmur ormanları saçakları gibi pek çok egzotik bitkiyi bünyesinde barındıran bir botanik parkı. Pek çok bitki ve çiçek çeşidine ev sahipliği yapan bahçeye sahip olan Jardin Botanique’te, bonzai başta olmak üzere birçok bitki koleksiyonu da sergileniyor.
6. Gay Village
Downtown’da bulunan Gay Village, restoranları, kafe ve butikleri ile Montreal’in en çok ilgi toplayan bölgesi. Yalnızca gay turizmi ile değil, pek çok turist tarafından da ziyaretçi akınına uğrayan bölgede, gökkuşağı sütunları ile kaplı ön cephesi ile dikkatinizi çekecek olan Beaudry Metro İstasyonunu ve günün 24 saati capcanlı olan, caddelere yayılmış sokak sanatçıları ve eserlerini keşfedebilirsiniz.
7. Quartier Latin
İsmini Paris’teki Quartier Latin’den alan Quartier Latin bölgesi, Downtown ile Gay Village arasında uzanıyor. Tiyatrolarıyla, ressamlarıyla, kafe ve butikleri ile ünlü bölge, aynı zamanda çevresindeki üniversitelerden dolayı öğrencilerin yaşadığı, cıvıl cıvıl bir yer.
8. Chinatown
Kanada’nın demir yolları sisteminin kurulmasında katkısı çok büyük olan Çinli işçilerin yerleştiği ve o günden bu yana çoğalan nüfuslarıyla bir mahalle haline gelen Chinatown’un fenerlerle donatılmış caddeleri, Uzak Doğu yiyecekleri, giyecekleri ve çeşitli eşyaların satıldığı dükkanlar ve butiklerle rengarenk bir bölge. Mutlaka keşfedilmeli.
Montreal’e nasıl gidilir
Montréal’e Türkiye’den Amsterdam, Atina, Frankfurt, Lizbon, Madrid, Münih, Paris ve Roma gibi şehirler üzerinden veya Kuzey Amerika şehirlerinden aktarmayla ulaşım mümkün. Eski adı Dorval Havalimanı olan Pierre Elliott Trudeau Havalimanı, şehir merkezine 22 km uzaklıkta bulunuyor. Bu güzel Kanada şehri Montreal’i keşfetmek için yapmanız gereken tek şey bir Montreal uçak bileti almak!