Yemyeşil doğası, zamana meydan okuyan antik kentleri, damak çatlatan lezzetleri ve Karadeniz’in doyum olmaz manzarasına sahip kenti Ordu, son yıllarda ülkemizde öne çıkan turizm destinasyonlarından birine dönüştü. Ordu gezilecek yerleri görmeye Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından ziyaretçiler geliyor.
Şehirde Ordu-Giresun Havalimanı‘nın da bulunması şehre kolaylıkla ulaşılabilmesini sağlıyor. Ve seyahat severler Ordu’yu sıklıkla rotasına ekliyor. Yazın sıcak aylarında ülke genelinde artan hava sıcaklıklarından etkilenmeyen Ordu, Körfez ülkelerinden de çok sayıda turist ağırlıyor.
Tarihi M.Ö. 2000 yılına kadar uzanan Ordu’da, Pontuslar ve Romalılar yaşamış. Karadeniz kıyısının en güzel şehirlerinden biri olan Ordu yemyeşil bir doğaya sahip.
Ordu’da yaşayan ilk topluluk Kaşkalar olmuş. Yaklaşık olarak 4000 yıl önce burada yaşamışlar. Daha sonra bu topraklardan onlarca medeniyet gelmiş geçmiş.
Türkiye’nin en küçük büyük şehri olan Ordu muhteşem güzellikte sahil şeridi ve yemyeşil doğasıyla kendine hayran bırakıyor. Buraya geldiğinizde insanların huzurlu yaşamına şahit olduğunuzda şaşırmayın. Ordu mutlu insanların şehri.
Ordu Gezilecek Yerler Haritası
Ordu gezilecek yerler haritası üzerinde zoom yaparak yerlerin birbirine yakınlığına bakabilir, rota çıkarabilirsiniz.
Ordu Gezilecek Yerler
- Boztepe
- Etnografya Müzesi
- Taşbaşı Kilisesi
- Yason Burnu Feneri
- Atik İbrahim Paşa Cami
- Kurul Kalesi
- Yoroz Kent Ormanı
- Ulugöl tabiat Parkı
- Asarkaya Kent Ormanı
- Perşembe Yaylası
- Çambaşı Yaylası
- Gaga Gölü
- Hoynat Adası
- Uzundere Şelalesi
- Karaoluk Çiseli Şelalesi
Ordu Gezilecek Yerler
Ordu, Karadeniz’in yemyeşil kentlerinden biri olmasının yanında ülkemizin en zengin tarihi bölgeleri arasında. İnsanlık tarihi boyunca farklı medeniyetlerin yaşam alanı olan Ordu’da bu zenginliği kentin dört bir yanında görmek mümkün.
Karadeniz’in en güzel şehirlerinden biri olan Ordu’da, çok iyi düzenlenmiş bir sahil şeridi bulunuyor. Ordu Sahili, özellikle yaz aylarında yürüyüş yapabileceğiniz ve güzel vakit geçirebileceğiniz bir çok mekana ev sahipliği yapıyor.
Kurul Kalesi, Gölköy Kalesi, Ünye Kalesi ve Cıngırt Kaya Mezarları, Ordu’da mutlaka görmeniz gereken tarihi noktalardan. Doğaya, oksijene, yeşile doyacağınız yerlerden bahsetmiyorum bile. Ordu gezilecek yerler listesine yakından bakalım.
Boztepe
Ordu demek biraz da Boztepe demek aslında. Ordu ile ilgili en önemli görsel ikon Boztepe’den şehir merkezini izleyen fotoğraf kareleri. Ordu 15 Temmuz Meydanı’ndan hareket eden teleferikle Boztepe’ye ulaşılıyor.
Ordu’da en güzel fotoğrafları çekebileceğiniz Boztepe yaklaşık 450 m yükseklikte bulunuyor. Buraya teleferikle çıkmak çok kolay. Muhteşem Ordu ve Karadeniz manzarasının görülebildiği Boztepe’de piknik alanları, kafe ve restoranlar ile düğün salonları bulunuyor. Yılın her dönemi yoğun ilgi gören Boztepe’ye uğramadan Ordu’ya gittim dememelisiniz.
- Boztepe konumu burada.
Ordu Müzesi (Etnografya Müzesi)
Ordu Müzesi Ordu merkez gezilecek yerler içinde yer alıyor. “Paşaoğlu Konağı” adı ile anılan bina Ordu’nun zengin eşraflarından Paşaoğlu Hüseyin Efendi tarafından 1896’da yaptırılmış. Bu konağın taşları Ünye’den, ahşap ve çini malzemeleri Romanya’dan getirilmiş. Paşaoğlu Konağı günümüzde etnografya müzesi olarak kullanılıyor.
Onarımı ve teşhir tanzimi tamamlanınca 18 Kasım 1987’de Paşaoğlu Konağı ve Etnografya Müzesi olarak hizmete açılmış. Zemin katı idare, birinci katı etnografik eserler seksiyonu, ikinci katı ise konak özelliklerini taşıyacak şekilde düzenlenmiş.
- Ordu (Etnografya) Müzesi konumu burada.
Taşbaşı Kilisesi
Müslüman ve Hristiyanların uzun süre birlikte yaşadığı Karadeniz’de kiliseler de bulunuyor. Kilise 1853 yılında Ortodoks Hristiyanlar tarafından yaptırılmış. O tarihlerde burada yaklaşık 25.000 Rum yaşıyormuş. Karadeniz kıyısındaki kilise dikdörtgen planlı olarak, tamamı kesme taştan inşa edilmiş.
Ordu Taşbaşı Kilisesi 2000 yılında restorasyon geçirmiş. Günümüzde kültür merkezine çevrilen bina, müze ve toplantı salonu olarak kullanılıyor. Kilise’nin yanındaki tarihi mahallede bulunan Menekşe Sokak, kültür ve turizm bakanlığı tarafından restore edilmiş. Burada, eski tarihi ve güzel görüntüsüne kavuşan Rum evlerini görebilirsiniz.
- Ordu Taşbaşı Kilisesi konumu burada.
Yason Burnu
Ordu gezilecek yerleri gezmeye Yason Burnu ile devam edelim. Yason Burnu M.S. 3. yüzyılda Hz. İsa’nın doğumunu kutlamak için yapılan Işıklar Bayramı’na ev sahipliği yapmış. Yason Burnu’nda bulunan Yason Kilisesi’nden bahsetmeden olmaz. Bu kilise gemilerin yanaşabileceği doğal bir limanın girişinde inşa edilmiş. Kilise’nin bulunduğu yer Yason Yarımadası olarak anılıyor. Kilise 1868 yılında yörede yaşayan Rum ve Gürcü Hıristiyanlar tarafından yapılmış.
Kilise, Ege Denizi’nden, Karadeniz’e gelen Argonotların efsanevi lideri Yason önderliğinde altın postu bulmak için verdikleri mücadelenin anısına yapılmış. Bu bölge 1. derecede arkeolojik, 2. derecede doğal sit alanı. Ordu’da gezilecek tarihi yerler içinde Yason Kilisesi’ni de listenize alın.
- Yason burnu konumu burada.
Atik İbrahim Paşa Camii
Camii 1770 yılında Atik İbrahim Paşa tarafından kütük camii olarak inşa edilmiş. Zaman içinde tahrip olduğu için 1802’de tekrar inşa edilmiş. Camii dikdörtgen planlı ve iki şerefeli bir minaresi var. En güzel kısmı barok tarzında yapılmış olan mihrabı. Ordu’da merkezde gezilecek yerler içinde bulunan bu tarihi camiyi mutlaka görün.
- Atik İbrahim Paşa Camii konumu burada.
Kurul Kalesi
Doğu Karadeniz’de başlatılan ilk arkeolojik kazılar Kurul Kalesi’nde yapılmış. VI. Midritiyates zamanında yapıldığı düşünülen kaleden geriye sur ve duvar kalıntıları kalmış. Kazılarda tanrıça heykelleri, sikkeler, seramikler ve savaş aletleri bulunmuş. Kale, Ordu merkezine bağlı Vayadı köyünde bulunuyor.
VI. Midradates, M.Ö. 120-63 yılları arasında yaşamış. Dünya’nın ilk zehir bilimcisi olarak biliniyor. O tarihlerde biyolojik silah kullanmış. VI. Midradates’in hayatı çok da kolay geçmemiş. Babası zehirlenerek öldürülmüş. Annesi ve küçük kardeşi kendisine tuzak kurarak zindana atmak istemiş.
Bunu duyan Midradates 7 yıl boyunca kaçak olarak yaşamış. Bu kaçışında kendinden önceki krallar hep zehirlenerek öldürüldüğü için zehirlerle ilgili çeşitli çalışmalar yapmış. Domuzlar üzerinde çeşitli deneyler gerçekleştirmiş. Daha sonra da kendi üzerinde çeşitli zehirleri denemiş. Amacı kendisinin zehire karşı bağışıklık kazanmasını istemesiymiş.
Yedi yıl sonra ülkesine dönen VI. Midradates, küçük kardeşini ve annesini tahttan indirip Pontus Rum Devleti’nin kralı olmuş. Pontus Devleti’nin krallıktan imparatorluğu geçisi sırasında büyük zaferler kazanmış.
- Kurul Kalesi konumu burada.
Yoroz Kent Ormanı
Ordu gezilecek yerler tabiri caizse oksijen deposu. Sırada harika bir konum var. Yoroz Kent Ormanı Ordu Merkeze 20 km mesafede yer alıyor. Burası zengin ormanları ve seyir terası ile ünlü. Yaban hayatı gözlemleyebileceğiniz orman flora ve fauna bakımından da çok zengin. Piknik yapmak için de burayı tercih edebilirsiniz.
- Yoroz Kent Ormanı konumu burada.
Ulugöl Tabiat Parkı
2009’da Tabiat Parkı olarak tescil edilen Ulugöl, Ordu’nun Gölköy İlçesi’nde bulunuyor. Ulugöl Tabiat Parkı kayın ağacı, gürgen, kızılağaç, fındık ve meşeden oluşan ormanıyla görsel şölen sunuyor. Tabiat Parkında piknik, doğa yürüyüşü, bisiklet turu yapabilir, bol bol fotoğraf çekebilir, bitki ve yaban hayatı gözlemleyebilirsiniz.
Ayrıca alanda mescit, çocuk oyun alanları, piknik masaları, kamelya, büfe, çeşme otopark yer alıyor. Ayrıca Ulugöl ve Çepekli Göl üzerinde bulunan nilüfer, su kamışı, sazlar ve su mercimeği bu doğa harikası alanın cazibesini arttırıyor. Baktınız bu havaya bu suya doyamadınız bölgede bulunan 12 adet kır evinden birinde konaklayabilirsiniz. 🙂
- Ulugöl Tabiat Parkı konumu burada.
Asarkaya Kent Ormanı
Asarkaya Kent Ormanı Ünye İlçesine 4 kilometre mesafede bulunuyor. Ünye-Fatsa yolu üzerinde bulunan bir mesire ve piknik alanı. İçinde barındırdığı bir çok yaban hayvanı ve bitki çeşidiyle dikkat çekiyor. Ordu gezilecek yerler rotanıza dahil edebilirsiniz.
- Asarkaya Kent Ormanı konumu burada.
Perşembe Yaylası
Öyle bir coğrafyada yaşıyoruz ki ülkenin her yerinde bambaşka güzellikler var. Ama söz konusu Karadeniz olunca doğa buraya torpil geçmiş diyebiliriz sanki. 😍 Türkiye’de bir benzeri daha bulunmuyor Perşembe Yaylası Menderesleri’nin. Bir dünya mirası olarak korunması amacıyla tescil işlemleri son aşamada.
1991’de Bakanlar Kurulu Kararı ile Turizm Merkezi ilan edilmiş burası. Aybastı İlçesi’ne 17 kilometre mesafede bulunuyor. Her yıl Temmuz ayında yayla şenlikleri yapılıyor. Şenliklerde yarışmalar, folklor gösterileri, konserler, sosyal ve kültürel etkinlikler, güreş müsabakaları, at yarışları gibi etkinlikler düzenleniyor. Ordu gezilecek doğal yerler içinde mutlaka görmeniz gereken bir güzellikte Perşembe Yaylası.
- Perşembe Yaylası konumu burada.
Çambaşı Yaylası
Çambaşı Yaylası hem yaz hem kış turizmi için Ordu’da tercih edilen yerlerin başında geliyor. Yaylada iki otel ve restoran bulunuyor. Çarşısı, pazarı, piknik yerleri olan yaylanın doğal güzellikleri muhteşem. Bu yörede bütün doğa sporlarını profesyonel olarak yapabilirsiniz.
Ordu’nun 61 kilometre güneyinde olan bu yaylada, birkaç tane alabalık üretim çiftliği yer alıyor. Çambaşı Yaylası’nda bir de kayak tesisi var. Tesiste 2 adet telesiyej hattı bulunuyor. Toplam uzunluğu 17.275 metre olan 11 adet kayak pisti ile Ordu kış turizmine hayat veriyor.
- Çambaşı Yaylası konumu burada.
Gaga Gölü
Ordu gezi rehberi yazıma doğa harikası bir yer ile devam edeyim. Gaga (Grago) Gölü, Ordu’nun Fatsa ilçesinde bulunuyor. Gaga Gölü heyelan sonucu oluşan bir göl. Heyelan sonrasında çok sayıda ve değişik boyutlarda çukurluklar oluşmuş ve çukurların yağışlarla dolmasıyla doğal olarak göl haline gelmiş.
Çevresi fındık ağaçlarıyla çevrili göl çevresinde yürüyüş yapabilir, deniz bisikleti kiralayabilirsiniz. Ayrıca göl çevresinde yeme-içme ihtiyaçlarınız için bir kaç restoran da bulunuyor.
- Gaga Gölü konumu burada.
Hoynat Adası
Hoynat Adası, Ordu’nın Perşembe ilçesine bağlı bir ada. Ada eski zamanlarda gemiciler tarafından depo ve sığınak olarak kullanılmış. Üzerinde küçük surlar ve su kalıntıları bulunuyor. Ada, gümüş martı ve tepeli karabatakların da üreme alanı.
- Hoynat Adası konumu burada.
Uzundere Şelalesi (Aybastı)
Ordu İli, Aybastı ilçe sınırında bulunuyor Uzundere Şelalesi. Bölgenin harika bir doğal güzelliği. Üst tarafında 1 şelale, alt tarafında 6 şelale olmak üzere 7 şelale bulunuyor burada. Burada piknik yapabilir, şelalenin önünde oluşan doğal havuzda yüzebilir ve kamp yapabilirsiniz. Bol bol fotoğraf çekmeyi de ihmal etmeyin. 😊
- Uzundere Şelalesi konumu burada.
Karaoluk (Çiseli) Şelalesi
Çiseli Şelalesi, Ordu’nun en güzel şelalelerinden biri. Sıcak havalarda soluk alabileceğiniz, doğanın tadına varabileceğiniz bir yer. 11 metre yükseklikten akıyor Çiseli Şelalesi. Şelalede yüzmek isterseniz yanınıza mayonuzu almayı unutmayın. Yok ben yüzemem derseniz en azından ayaklarınızı sokun bu serin suya bence. Mümkünse hafta içi gitmenizi öneririm. Hafta sonları kalabalık olabiliyor.
- Karaoluk (Çiseli) Şelalesi konumu burada.
Ordu Hakkında Hap Bilgiler
Ordu Nerede ? Ordu’ya Nasıl Gidilir ?
Ordu, Karadeniz Bölgesinde, Doğu Karadeniz bölümünde yer alıyor. İlin kuzeyinde Karadeniz, güneyinde Tokat ve Sivas illeri, batısında Samsun, doğusunda Giresun ili bulunuyor. Büyükşehir statüsünde olan Ordu’nun 19 ilçesi var.
Ordu-Giresun Havalimanı şehir merkezine 18 kilometre mesafede bulunuyor. Havalimanından şehir merkezine ya da Ünye, Perşembe, Fatsa gibi ilçelere Havaş yolcu servislerini kullanarak ulaşabilirsiniz. Ordu uçak bileti fiyatlarını incelemek için bu bağlantıyı ziyaret edin.
Bir diğer seçenek Ordu’ya karayolu ile ulaşmak. Ordu otobüs bileti almak için de sizi buraya alalım.
Ordu’da Ne Yenir ?
Seyahati seven birçok kişi seyahat ettiği yerlerdeki yerel lezzetleri de deneyimlemek istiyor. Ordu, Karadeniz kültürünü deneyimleyebileceğiniz muhteşem lezzet duraklarına sahip bir şehir. Karalahana çorbası, mısır ekmeği, mısır çorbası, fasulye turşusu, hoşkıran, karalahana sarması, balık çeşitleri, Bolaman pidesi gibi yerel lezzetler Ordu’nun dört bir yanındaki restoranlarda servis ediliyor.
Ordu Kaç Günde Gezilir ?
Ordu gezilecek yerler listesindeki noktaları ortalama 2-3 günlük bir planlamayla rahatça gezebilirsiniz.
merhaba , listede ki sıralama birbirine yakın yerlerden mi oluşuyor acaba ? yoksa gelişigüzel mi siralanaya koydunuz ? bilgi rica ederim . örneğin a noktasına gitmisken b noktası en yakınında orayı da görün veya oradan c noktasına geçmek daha yakın gibi bir plan mıdır bu?