Görkemli çeşmeleri, iyi korunmuş tiyatrosu ve konumlandığı yüksek tepedeki doğası ile mutlaka ziyaret edilmesi gereken ören yerlerinden biri Sagalassos Antik Kenti. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan bu kent hakkında anlatacak çok şey var. Hazırsanız başlayalım. 😊
Sagalassos Antik Kenti Hakkında Bilgi
Çeşmelerinin görkemiyle anılıyor Sagalassos. Dünyanın en yüksek rakımlı 9.000 kişilik tiyatroya ev sahipliği yapıyor. Sagalassos’ta bulunan ve Traian dönemine tarihlenen Ares, Herkül, Hermes, Zeus, Athena ve Poseidon büstleri antik dönemdeki heykeltıraşlığın önemli örneklerinden. Antik kenti tek başına gezmek yeterli değil bence. Kentten çıkan eserlerin sergilendiği Burdur Müzesi’ni de mutlaka ziyaret edin.
Sagalassos Antik Kenti Nerede?
Sagalassos Antik Kenti Burdur’da bulunuyor. Burdur’un Ağlasun ilçesinde yer alan antik kenti Burdur ve Isparta’ya yapacağınız seyahatlerinizde rahatlıkla ziyaret edebilirsiniz.
Sagalassos’a nasıl gidilir derseniz öncelikle Burdur’un Ağlasun ilçesine ulaşmanız gerekiyor. Buradan taksi, otostop ya da yürüyerek 7 km mesafedeki antik kente ulaşabilirsiniz. Ancak antik kent konum itibariyle yüksekte bulunduğu için yürümek epey yorucu.
- Sagalassos Antik Kenti konumu burada.
Bu görkemli antik kenti ziyaret etmek için Isparta uçak bileti fırsatlarına göz atmayı unutmayın.
Sagalassos Antik Kenti Tarihi
Antik Yunan’da Pisidya’nın başkenti olmuş Sagalassos. Bu şehrin çoğu yapısı tahrip olsa da ayakta kalmayı başarabilmiş. Bunların en iyi durumda olanı ise tiyatro bölümü. Milattan önce 3000 yılına tarihlenen Sagalassos 2009’dan beri UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunuyor. Sagalassos’u ilk kez 1706 yılında Fransız gezgin Paul Lucas keşfetmiş.
Sagalassos Hikayesi
Sagalassos Antik Kenti hikayesi bir aşk öyküsüne dayanıyor. Günümüzden 1850 yıl önce Sagalassos’da Isabella adında çok güzel bir kız yaşarmış. Annesi ve babası kızlarını en güzel şekilde eğitmişler. Yeşil gözlü, uzun boylu, beyaz tenli olan kız heykeltıraşlara poz verirmiş. Sagalassos kralları “güzellikler ortaya çıksın ve insanlar mutlu olsunlar” diye tüm güneşli günleri genç kızlar için bayram ilan etmişler. O nedenle Isabella en önde Ağlasun’un kızları arkasında Ağlasun Meydanı’nda güneşli günlerde gün batımına karşı müzisyenlerle birlikte raks ederlermiş.
Dillere destan güzellikte olan Isabella evlenme yaşına gelmiş. Birçok şehirden prensler ,askerler, pehlivanlar ona talip olmuş. Isabella’nın babası kızıyla evlenmek isteyenlere bir şart koşmuş. Kızının güzelliğini gelecek nesillerin de bilmesi için Isparta Dağları’ndaki pınarlardan şehre su getirilmesini ve Sagalassos Meydanı’na bir aşk çeşmesi yapılmasını istemiş.
Isabella genç ordu komutanı Antonin’e aşık olmuş. Aşkını annesi dahil herkesten saklamış. Antonin’in aşk çeşmesini yaptırabilmesi için savaşa gidip ganimetle dönmesi gerekiyormuş. Antonin’in seferde olduğu günlerde Ağlasun Kralı, Isabella’nın babasına elçiler göndererek Isabella’yı tek oğlu Hektor’a istemiş. Babası kızının rızasını almayı bile düşünmeden kızının adına evlilik sözü vermiş.
Seferden dönen Antonin getirdiği ganimet ve başarı nedeniyle şehirde coşku uyandırmış ve bir kutlama yapılmış. Kutlama alanında kral bir yanında oğlu Hektor bir yanında Antonin ile otururken Isabella gelip Antonin’i dansa kaldırmış. Buna çok sinirlenen Hektor okçusuna Antonin’i vurması için emir vermiş. Bunu gören Isabella Antonin’i itmiş ve ok ona isabet etmiş. Sevdiğinin kollarında can vermeden ise şu sözleri sarf etmiş;
“Gelinlik giyemedim; babam buna ağlasın!
Anama söyleyin tez karaları bağlasın!
Antonin buraya bir aşk çeşmesi yaptırsın ;
Çeşmeden akan sular göz yaşımdır çağlasın!..
Çeşme yapan ustalara çil çil altın saçılsın,
Bahtsız olan kızların bahtı burada açılsın!”
Sagalassos Antik Kenti Giriş Ücreti
Sagalassos Antik Kenti giriş ücreti 20 TL. Müze kart ile antik kenti ücretsiz şekilde gezebilirsiniz.
Açılış/Kapanış Saatleri
Açılış Saati: 08:00
Kapanış Saati: 20:00
Gişe Kapanış Saati: 19:30
Antik kent her gün açık.
Telefon: 02482331042
Sagalassos Antik Kenti Görülmesi Gereken Yapılar
Antik kentte görebileceğiniz yapılar arasında elbette ilk önce aşk çeşmesi yer alıyor. Şehre girişte konutlar, aşağıda hamam, kireç ve metal fırınları, aşağı agora (çarşı), çeşme ve odeon, kuzeye doğru ilerledikçe sağ tarafta tiyatro, Neon kütüphanesi, Helenistik çeşme, seramik üretim merkezi, şehrin merkezinde yukarı agora, meclis binası, kilise, tapınak ve Cladius kapısı bulunuyor.
Sagalassos İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Sagalassos’da Luvi kabilelerinin bir kolu olan Pisidia halkı yaşamış.
Sagalassos’un bulunduğu bölgede arkeolojik buluntular M.Ö. 12000 yıllarına tarihleniyor.
Sagalassos 11. yüzyıldaki kayıtlara Agalassu Piskoposluğu olarak geçince aşağıdaki ilçe de zamanla Ağlasun olarak adlandırılmış.