Çeşme’ye yarım saat uzaklıktaki Sakız Adası (Chios), Yunanistan‘ın en çok Türk ziyaretçi ağırlayan adalarından biri. Adını adada yetiştirilen damla sakızından alan ada tarihi ve turistik bölgeleri, el değmemiş plajları, muhteşem deniz ürünleri sunan tavernaları ve mis gibi temiz havasıyla harika bir tatil destinasyonu. Sakız adası gezilecek yerler yazımda ada ile ilgili ihtiyaç duyduğunuz tüm bilgileri bulacaksınız.
Sakız Adası Gezilecek Yerler Haritası
Sakız Adası Gezilecek Yerler
Sakız Adası Kalesi
Sakız Adası Kalesi, Sakız gezilecek yerler içinde en çok ziyaret edilen yerlerden biri. Bizans Dönemi’nde, adanın idari merkezi olarak hizmet verebilmesi için yapılan kale, daha sonra Ceneviz egemenliği sırasında, döneme uygun olarak modernleştirilmiş.
Kale, inşaat süresine bağlı olarak farklı mimari tarzlara sahip. Dokuz kulesi bulunan ve çevresi hendekle çevrili olan Sakız Adası Kalesi içinde, Sakız Adası piskoposu Platonos’un makamı, Osmanlı komutanlarının mezarları, Agios Georgios şapeli, Bayraklı Cami ve Jüstinyen Müzesi yer alıyor.
- Sakız Adası Kalesi konumu burada.
Nea Moni Manastırı
Nea Moni Manastırı, Sakız Adası’nın merkezinden 12 kilometre uzaklıkta yer alıyor. 1042’de üç rahip tarafından inşa edilen Nea Moni Manastırı’nın en çok geliştiği dönemin, adanın Bizans egemenliğinde olduğu tarihlere denk geliyor.
İstanbullu ustalar tarafından yapılmış mozaiklerle dekore edilen manastır, Bizans sanatının tipik örneklerinden. Günümüzde ise, yeni bir restorasyon gören yapı UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde bulunuyor.
- Nea Moni Manastırı konumu burada.
Korais Kütüphanesi
Korais Kütüphanesi, yalnızca Sakız Adası’nın değil aynı zamanda Yunanistan’ın da en önemli kütüphanelerinden biri. Adını, 1800’lerde yaşamış Yunan bilgin Adamantios Korais’tan alan kütüphanenin en önemli kısmını Korais’in kitapları, el yazmaları ve kendisinin kitap koleksiyonları oluşturuyor.
Günümüzde ise, 150 bin önemli ve nadir kitap, el yazması, fotoğraf, gazete ve dergi arşivlerinin de bulunduğu müze ayrıca mobil ünite, halk sanat müzesi, galeri ve okuma bölümleriyle hizmet veriyor.
- Korais Kütüphanesi konumu burada.
Agio Galas Mağarası
Agio Galas Mağarası, Sakız Adası’nın en büyük mağarası konumunda. 1969’da keşfedilen mağarada neolitik döneme ait önemli kalıntılar yer alıyor. Agio Galas Mağarası, aynı zamanda 250 metre derinliğe kadar ziyaret edilebilmesiyle de ünlü.
- Agio Galas Mağarası konumu burada.
Müzeler
Chios Arkeoloji Müzesi
Sakız Adası gezilecek yerler içinde müzeler önemli bir yer tutuyor. Adada ziyaret edebileceğiniz birçok müze var. Arkeoloji Müzesi, 1966-1971 tarihleri arasında inşa edilen ve sergi odaları, laboratuvar, ofisler ve depolar olmak üzere oldukça geniş bir alanı kaplıyor.
Müzede, Britanya Okulu’nun, adadaki Emporios ve Agio Galas bölgelerindeki kazılarda bulduğu tarih öncesi antik döneme ait eserlerin koleksiyonları ve Modern Yunan kalıntıları sergileniyor.
- Chios Arkeoloji Müzesi konumu burada.
Jüstinyen Müzesi
Jüstinyen Müzesi, on dört ila on beşinci yüzyıllar arasında inşa edilmiş olan Sakız Adası Kalesi’nin içinde yer alıyor. Justinyen Müzesi’nde Bizans duvar resimleri, yine Bizans ve Cenevizlilere ait heykeller ve birçok tarihi eser bulunuyor. Arhangelos Mihail’in freski ise müzenin en önemli eseri.
- Jüstinyen Müzesi konumu burada.
Denizcilik Müzesi
Denizcilik Müzesi, Sakız Adası’nın merkezinde bulunan ve neoklasik tarzdaki tarihi bir konakta yer alıyor. Müzede Sakız Adası’nın denizcilik geleneğine ait tarihi eserler, yelkenli gemi tabloları, gemi maketleri, gemi parçaları ve denizcilik sektörüne ait fotoğraflar sergileniyor.
- Denizcilik müzesi konumu burada.
Citrus Narenciye Müzesi
1500’lü yıllardan itibaren adadaki narenciye ticaretini anlatan, nefis bir butik müze. Kocaman bahçeli bir taş konağın içinde yer alıyor. 1500’lere kadar adada hüküm süren Cenevizliler için portakal o kadar değerli bir ihracat maddesi ki; 4 adet portakalın satış fiyatı, bir işçinin günlük yevmiyesine denk geliyor.
O nedenle portakalı üzeri altın yaldızlı kağıtlara mı sarmamışlar zamanında, neler neler. Müzenin bahçesindeki cafede Citrus markalı portakallı badem ezmeleri, portakal reçelleri ve kakaolu portakallı lokum satılıyor ki; ben böyle bir lezzet görmedim ömrümde.
- Citrus Narenciye müzesi konumu burada.
Bizans Müzesi
Bizans Müzesi, Sakız Adası’nın merkezinde yer alan bir on dokuzuncu yüzyıl yapısı. Michael Chomatzas’ın 1734 tarihli üç kızın uyumasını anlatan tablosu ve Aziz Nikolaos’ın mucizelerini anlatan tablosu Bizans Müzesi’nin en önemli eserlerinden.
Ayrıca bu müzede, Rönesans Dönemi’ne ait Cenevizlerden kalma eserler de bulunuyor. Bizans Müzesi’nde ayrıca, avlusu ziyarete açık olan bir Osmanlı Camisi de müze olarak kullanılıyor. Müslüman ve Musevilere ait mezar taşlarının bulunduğu camii, 1980’den bu yana müze olarak hizmet veriyor.
- Bizans müzesi konumu burada.
Sakız Mastik Müzesi
Sakız Adası’nda, dünyadaki sakız üretiminin %93’ü üretiliyor. Mastik Müzesi, dünyanın tek sakız müzesi olma özelliği taşıyor. Müzede sakızın tarihsel gelişimi ve sakız ağacından elde edilen ürünler tanıtılıyor.
- Sakız Mastik Müzesi konumu burada.
Köyler
Mesta
Sakız Adası merkezinden 35 km uzaklıkta bulunuyor Mesta Köyü. Burası adanın en iyi korunmuş ortaçağ köylerinden biri. Köy, Bizans döneminde inşa edilmiş ve benzersiz bir mimariye sahip.
Dar sokakları, boşluklar olmadan yan yana dizilmiş evleri, korsanların kaybolması ve köy merkezindeki önemli binalara ulaşamamaları için bu şekilde tasarlanmış. Köydeki yapılarda freskleri halen görmek mümkün. Mesta Limanı’nı ziyaret edebilir, köyün yakınındaki plajlarda yüzebilirsiniz.
- Mesta Köyü konumu burada.
Pirgi
Pirgi Köyü adını köyün meydanında bulunan kaleden alıyor. Burası, Sakız’ın güneyindeki en büyük köylerden biri.
Köyün en önemli özelliği evlerin ve kilisenin dekorasyonundaki süslemeler. Bu süsleme tarzına ksista deniliyor. Bu benzersiz süslemeye göre binalar önce iyi bir kaplama ile kaplanıyor, sonra siyah kum geçiriliyor ve hala yumuşakken, ustalar geometrik şekiller veriyorlar. Sakız Adası seyahatinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerden Pirgi.
- Pirgi Köyü konumu burada.
Olimpi
Olimpi Köyü, 14. Yüzyıldan kalma bir ortaçağ köyü. Pyrgi ve Mesta Köyleri arasında yer alıyor. Burada da evler yan yana ve dış taraflarında kapı ve pencere bulunmuyor. Sakız ağaçlarını ve halkı korsanlardan korumak amacıyla, evlerden bir duvar oluşturmuşlar adeta.
Olympi Köyü’nün 8 kilometre güneyinde yer alan Olimpi Mağarasını da buraya geldiğinizde ziyaret edebilirsiniz. 2003 yılında ziyarete açılan mağaranın en derin yeri 52 metre.
- Olimpi Köyü konumu burada.
Volissos
Sakız Adası’na 40 km mesafede bulunan Volissos Köyü’nün nüfusu 500 kişi. Bir rivayete göre Homeros’un doğduğu köy olarak anılıyor. Köyde, Ortaçağ Dönemi’nden kalma bir savunma kalesi bulunuyor.
Volissos Köyü dar sokakları, eski evleri, taş konakları, yel değirmenleri ve Bizans kiliseleri ile görülmeye değer. Agia Markella Manastırı da bu köy yakınlarında görmeniz gereken önemli bir diğer yer. Adanın kutsal koruyucusu olarak bilinen Azize Markella adına yapılmış manastır.
- Volissos Köyü konumu burada.
Armolia
Armolia Köyü, Sakız Adası’na 20 km mesafede. Seramik yapımı ve seramik işlemeciliği ile ünlü olan köyde seramikten sürahiler, vazolar, bardaklar ve fincanlardan satın alabilirsiniz. Köyün meydanında 1744 yıllından kalma Agios Dimitrios’in resimleri ve Vretos Manastırı bulunuyor.
- Armolia Köyü konumu burada.
Anavatos
Anavatos Köyü terk edilmiş bir köy. Tarihiyle ve ıssız görünümüyle görenleri kendine hayran bırakıyor. Bu köy Sakız Adası merkezinden 16 km mesafede ve deniz seviyesinden 450 metre yükseklikte bir kaya üzerine inşa edilmiş. Böylece köy bir kale görünümü veriyor.
Evler birbirine yapışık ve taştan yapılmış. Köy 1822 yılında terk edilmiş. Buradaki bazı evler, Triorofo binası, değirmen, okul, Taksiarhis Kilisesi ve Meryem Ana Kilisesi koruma altında.
- Anavatos Köyü konumu burada.
Plajlar
Sakız adası gezilecek yerler listesini tamamladık, adanın altını üstüne getirip tarihe doğaya doyduk. Artık sıra Yunanistan’ın berrak sularına kendimizi bırakmaya, harika plajlarda yüzmeye geldi. Sakız Adası’nda yüzmek için müthiş seçenekler bulunuyor. Aşağıdaki listede bulunan listede hepsini bulabilirsiniz.
Sakız Adası Plajları
- Mavra Volia
- Agia Dynami
- Karfas
- Komi
- Lithi
- Elinda
- Tigani
- Trahili
- Agia Fotia
- Salagona
- Nagos
- Vroulidia
- Glari
Sakız Adası Hakkında Bilgiler
Sakız Adası Nerede/Nasıl Gidilir?
Sakız Adası Yunanistan’ın Ege Denizi’nde yer alan bir adası. Ülkenin Kuzey Ege bölgesine bağlı olan ada, Türkiye’den Sakız Boğazı ile ayrılıyor.
Sakız Adası’nın havalimanı bulunuyor. Ancak Türkiye’den direkt uçuş pek olmuyor. En popüler ulaşım yolu Çeşme’den 45 dakikalık kısa bir feribot yolculuğu ile adaya geçmek.
Sakız Adası uçak bileti seçeneklerine göz atın.
Sakız Adası Kaç Günde Gezilir?
Adayı hakkıyla gezmek, tüm köyleri görmek ve birbirinden güzel plajlarda da yüzmek isterseniz 4 gün ayırmanızı tavsiye ederim. O kadar vaktiniz olmayacaksa bile burada mutlaka 1 gece geçirip 2 gün kalmalısınız. Burası günübirlik gezmeye pek müsait bir ada değil.
Sakız Adası’nın Neyi Meşhur?
Dünya üzerinde sakız ağaçlarının yetiştiği ve damla sakızı üretiminin yapıldığı en önemli yer Sakız Adası. Zaten adını da ününü de buna borçlu. Adanın en büyük gelir kaynağı olan damla sakızından sonra, turunçgiller, zeytinyağı, uzo, vişne ve incir de adanın meşhur ürünleri arasında yer alıyor.
Sakız Adası Vize
Sakız Adası’na gitmek için ya schengen vizesine sahip olmanız gerekiyor ya da kapıda vize almanız gerekiyor. Vize almadan feribota binip, Sakız Adası limanında 80 Euro karşılığında 7 gün süreli tek girişli vizenizi alabilirsiniz.