Şehirde binalar üstünüze üstünüze mi geliyor? İşten güçten bıkanlardan mısınız? Ağzınızla kuş da tutsanız bir türlü patrona yaranamıyor musunuz? Zaten bütün iş arkadaşlarınız sizi çekemiyor mu? Benzinin litresine beş TL saymak, toplu taşımada ter kokusu solumak ağırınıza mı gidiyor? Zaten bu dünyaya bir kez geldiğiniz bu günlerde daha mı çok aklınıza geliyor? Kafanız elleriniz arasında sık sık kederlenip n’apıyorum ben diyor musunuz?
Size tek gidişlik bir Ekvador uçak bileti öneriyorum o halde. Gidip de dönmemelik… Mompiche’de havaalanı olmadığı için mecburen ilk hedefiniz Quito olacak ama. Önce şöyle bir Quito‘da gezinir ardından Mompiche’ye yerleşirsiniz.
Ekvador, Güney Amerika ülkelerinden en garibanı, en mazlumu. Sosyo ekonomik durumla alakalı bir garibanlık değil ama bu. Karakteri öyle buranın. Ya da reklamı en az yapılmış. Gerçekten de Galapagos dışında ‘turist çekmek’ için hiçbir numarası yok. Tası tarağı toplayıp bir yerlere göçmekteki amaç da bu değil mi zaten? Bir numarası olmayan yerler… Bu ülke genellikle, Güney Amerika’da boylu boyunca seyahat eden insanların hazır gelmişken uğradıkları bir yer, fazlası değil. Ama konumuz şu an gezip görmek değil, yerleşmek.
Bu sakin ve güzel Ekvador’u keşfe koyulmuş iken Mompiche’yle tanıştım ben de. Bir gün kalıp dönülecek kadar sade ve küçük bir yer iken, hiç sıkılmadan bir hafta konakladım burada. Dünyayı gezmek gibi klişe bir hayalim olmasaydı eğer, sanırım tasım tarağımla değilse de, çantamı alıp yerleşmiştim çoktan. Ama dünyayı gezmek için fazla yorgun fakat yeni bir hayat için hiç olmadığınız kadar hazırsanız, şahsi gözlemlerime dayanarak birkaç sebep derledim, naçizane.
1. Sıfır Gürültü
Şehrin sizi en çok yoran kısmı da o kornalar, kavgalar, patırtılar değil mi zaten? Burada özellikle de hava karardıktan sonra içinizden başka hiçbir şeyin sesini duymayacaksınız. Hava da yedi dedin mi kararıyor. Hele de sahilin en az bir kilometre uzağına konuşlanmışsanız, hava kararmasını beklemeksizin gün boyu sessizliğin keyfini çıkarabilirsiniz burada. Yorgun bir bedeni sessizlikten daha iyi ne onarabilir, sorarım.
2. Ulaşım Kolaylığı
Toplu taşımadan yılmıştınız değil mi? Benzine zaten bir servet ödüyordunuz. Müjdeler olsun, burada tek ulaşım aracı ayaklarınız. Evden sahile, sahilden ormana, her yere yürüyerek gidebilirsiniz. Bu arada sahil ve orman diye basitçe geçiştirmek olmaz. Sahil dediysem, Pasifik kıyıları elbette. Orman da bildiğin “jungle”. Her an her şey olabilir.
Velhasıl her nereye gitmek isterseniz ayaklarınız emrinize amade. Ciddi manada ulaşım aracı olarak ise sadece mototaksiler var. Onlar da muhtemelen turistleri hoş etmek için, motosikletin arkasına bir kabin takılarak uydurulmuş bir ulaşım aracı. Ama unutmayın siz buraya turistlik etmeye değil, kalıcı olmaya geldiniz. İnin o taksiden ve yürümeye devam edin.
3. Gülümseyen İnsanlar
Gülümsemek, selamlaşmak yaşadığımız ülkede maalesef ihmal edilen, unutulan bir şey haline geldi. Hele de büyük kentlerde insanlar birbirine korkarak bakıyor artık. Sanki herkes işindeki stresin acısını o aksi yüz ifadesiyle birbirinden çıkarıyor. Fakat burada iş güç olmadığı için iş güç stresi de yok haliyle. Herkes kendi sermayesini döndürüyor; ya bakkal, lokanta işleterek, ya sokakta bir şeyler satarak, yahut da toprakla uğraşarak.
İnsan kahrı çekmeyen, toprakla uğraşan bir insanın mutsuz olması beklenebilir mi? Elbette hayır. Bu sebeple gülümsüyorlar işte. Hatta yolda sizi fark eden mototaksi şoförü bile gülümsüyor. Çocuklar gülümsüyor, esnaf gülümsüyor. Hayat birkaç dakikalığına değil, sonsuza dek güzelleşiyor.
Gudubet plaza insanları tüm enerjinizi, yaşam ışığınızı sömürürken, Mompiche’de ömrünüze ömür katacak yeni insanlarla tanışacaksınız. Sıfırdan başlamak için bundan daha âlâ bir sebep göremiyorum.
4. Siyah Kumlu Plaj
Hem bu kadar küçük ve tevazu sahibi bir yerde yaşayacaksınız hem de yanıbaşınızda bir servet yatacak. Duysanız da inanmayın. İlk uçakla gidip kendiniz görün.
Siyah kum aslında titanyum içeriyor; bu nedenle bir servet. Ve dünya üzerinde sadece birkaç sahil bu siyah kumlarla örtülü. Hemen yanı başınızdaki sahile gitmekten gına gelince, arada sırada “Playa de Negra”ya da kaçabilirsiniz belki de. İşe gitmekten değil, sahile gitmekten gına gelecek bir hayat, ha? Kulağa gerçekten de hoş geliyor.
5. Parasız da Yaşamak
Paranın geçmediği bir dünya fikri o kadar da ütopik değil. Yeterince istersek takas sistemini pek ala geri getirebiliriz. Siz de iş gücünüzü ve iyi niyetinizi yemek ve konaklama ile takas edebilirsiniz burada.
Güney Amerika’da hemen her ülkede zaten gönüllü işler yaparak seyahat etmek çok yaygın ve mümkün zaten. Mompiche’deki pek çok hostelde de, haftanın birkaç günü, günün üç dört saati çalışarak krallar gibi yaşayabilirsiniz. “Krallar gibi”; çünkü her hostelin bahçesi bir ‘jungle’ adeta. Muz ağaçları, papaya ağaçları, guanabana ağaçları gırla…
İş yerinizdeki çay ocağından içtiğiniz her çayın parasını tıkır tıkır sayıyordunuz ya, burada meyveler şirketten. Topraktan.
6. Nostalji
Burası sanki çocukluğunuz gibi, annenizin gençliği gibi ya da. Bir zaman makinasına binmiş ve takriben yirmi otuz yıl öncesine ışınlanmışsınız sanki.
Çocuklar sokakta ip atlıyor ve misket oynuyor. İnternet zaten sadece bazı hostellerde var. İçinde çamaşır makinası olan evler de belki vardır ama kadınlar, leğenleri başlarının üstüne koyup dereye çamaşır yıkamaya iniyorlar sabahları.
Dereye çamaşır yıkamaya inmek? Bu sözü en son ne zaman işittiğinizi sorun kendinize.
Her şey çok eski, her şey çok geriden geliyor burada. Geleceğin ne getireceği meçhul, burada geçmişinizin her güzel karesi bir bir canlanacak.
Evet dünyanın bir ucunda olabilir burası ama amacınız kaçıp gitmek değil miydi zaten? Mompiche’den daha iyi bir ‘yeni hayata başlama’ planı varsa o da kendi köyünüze göçmektir ancak. Fakat işin içine biraz da macera katayım, hiç bilmediğim, beni hiç tanımayan insanların arasına karışayım diyorsanız, maaşınızın bir kısmını ayırıp, o sevimsiz patronunuza, o ‘zalım’ kapitalist düzene adios diyip ilk uçakla buraya gelmeniz, eski hayatınıza okkalı bir veda, yeni hayatınıza çok hoş bir merhaba olacaktır. En azından denemeye değecektir.
NOT: Ekvador vizesi hakkında detaylı bilgilere de Turna.com üzerinden ulaşabilirsiniz.