Her tatil takviminde trafiğe çıkan kişi sayısının artması ile beraber trafik kazalarında da artış yaşanıyor. Resmi tatiller, bayramlar ve özel günlerde yaşanan yoğunluk kazalara davetiye çıkarıyor. Ülkemizde her yıl trafik kazalarında hayatını kaybedenlerin sayısı salgın hastalıklardan ölenlerin sayısından bile fazla. Tüm bu yoğunluğa rağmen trafikte güvenli seyahat basit önlemlerle sağlanabiliyor.
Kazaları azaltmayı ve trafikte bilinçli bireyleri artırmayı hedefleyen Trafikte Sorumluluk Hareketi, güvenli ve kazasız yolculuk yapmak için önerileri sıraladı. Trafiğin yoğun olduğu dönemde yola çıkacak araç sürücülerinin güvenli seyahat yapmaları için olmazsa olmazları içeren uyarılar hayat kurtarıyor.
İstenmeyen sonuçlarla karşılaşmamak adına hayat kurtaran bu 10 basit önleme birlikte bakalım.
Güvenli Seyahat İçin 10 Basit Önlem
1. Araç muayenesini zamanında yaptırın
Araç bakımı ve muayenesinin yolculuğa çıkmadan önce mutlaka yaptırılması gerekiyor. Seyahat öncesi yapılması gereken rutin araç muayenesinde aracın su, yağ, lastik, aydınlatma, klima sistemleri vb. kontrolü; ilkyardım çantası, ikaz işaretleri, gerekli trafik belgeleri, harita bulundurulması gibi maddelere dikkat edilmeli.
2. Güvenli sürüş hazırlığı yapın
Seyahate çıkmadan önce güvenli sürüş hazırlığı da güvenli seyahat için olmazsa olmazlardan. Koltuk, ayna ayarları, araçta taşınan eşyaların sabitlenmesi ve emniyet kemerlerinin kontrol edildikten sonra seyahat sırasında bağlanması gerekiyor.
3. Hız sınırlamalarına uyun
Aracın trafik kurallarının izin verdiği sınırlar dahilindeki hızlarda kullanılması gerekiyor. Türkiye’de araç sınıfı 1 olarak belirtilen otomobiller için maksimum hız sınırı otoyollarda 120, şehirlerarası gidiş-geliş yollarda 70, bölünmüş yollarda 110, şehir içi yollarda ise 50 km/h. Hız sınırı denetiminde ise maksimum yüzde 10 tolerans uygulanıyor.
4. Uzun yolculuklarda mola verin
Seyahat sırasında uzun süre araç kullanımı uyku, dikkat dağınıklığı ve hız körleşmesine neden olabiliyor. Uzun yolculuklarda toplamda 8 saatten fazla araç kullanmamak, her iki saatte bir 15 dakikalık mola vermek uzmanlarca öneriliyor.
5. Trafik işaretlerine dikkat edin
Araç kullanımı sırasında yol boyunca trafik ışık, levha, işaret ve işaretçilerine dikkat edilmesi, yaya geçitleri, çocukların bulunduğu bölgelerde özenle dikkat gösterilmesi gerekiyor. Emniyet kemeri ise araç kullanırken mutlaka takılı durumda olmalı.
6. Cep telefonu kullanımına dikkat
Cep telefonu hayatımızın her anında, her dakika bizimle. Birçok kişide bağımlılık seviyesine dönüşen bu alışkanlığı en azından araç kullanırken terk etmemiz gerekiyor. Seyir esnasında dikkat dağınıklığına sebep olan cep telefonunu kesinlikle kullanmamak gerekiyor.
7. Başkalarının hatalarına karşı dikkatli olun
Trafik yalnızca bireysel olarak sorumlu olduğumuz bir alan değil. Kendimizin ve başkalarının trafikte yaptığı hatalar zincirleme etki yaratabiliyor. Bu nedenle aracın sakin bir şekilde kullanılması, olası diğer sürücü hatalarına karşılık verme eğilimi göstermemek önemli.
8. Yolculuk öncesi dinlenmek şart
Araçla seyahat öncesinde aracı kullanacak kişinin yolculuğa fiziki olarak hazır olması gerekiyor. Sürücü mutlaka uykusunu iyi almış, dinlenmiş, rehavete neden olabilecek ilaç ya da alkol tüketmemiş olmalı.
9. Gece yolculuğundan kaçının
Türkiye’de her ne kadar yol standartları son yıllarda bir hayli yükselmiş olsa da yine de gece yolculukları gündüz yolculuklarına göre daha riskli. Hem sürücünün uykusunun gelmesi hem de dikkat dağınıklığına daha uygun bir ortam sağlaması nedeniyle gece yolculukları mecbur kalınmadıkça yapılmamalı.
10. Kaza durumunda…
Alınan tüm önlemlere rağmen herhangi bir trafik kazasına karışmanız durumunda ise öncelikle kişi ve çevre emniyetinin sağlanması için kaza yerine yaklaşan sürücü ve meraklı kişiler uyarılmalı, herhangi bir yakıt kaçağı ihtimaline karşı sigara yakılmaması konusunda tedbir alınmalı. Yaralamalı bir kaza yaşandıysa mutlaka sağlık ve emniyet birimleri haberdar edilmeli.
Bu 10 maddelik basit uyarıların dışında özellikle ortalama hızın daha yüksek olduğu şehirlerarası yollarda trafikte seyahat güvenliği açısından daha da dikkatli davranmak gerekiyor. Dikkatli ve kurallara uyarak gerçekleştireceğimiz yolculuğun kendimiz ve sevdiklerimiz dışında trafikteki tüm bireylerin güvenliği için önemli olduğunu unutmamak hayati önem taşıyor.