Türk dizi sektörü, dünyanın alanında en başarılı iş yapan sektörlerinden. Son yıllarda senaryo, kurgu, oyunculuk ve görüntü kalitesiyle adeta çığır açan Türk dizileri dünyanın birçok ülkesinde gösteriliyor.
Ülkemizin önemli bir ihracat kalemine dönüşen diziler, Türkiye‘nin tanıtımına katkıda bulunurken aynı zamanda önemli miktarda döviz girişi sağlıyor. Dizilerin çekildiği yerler yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrarken, bazı semtler ve şehirler çekilen diziler sayesinde ünleniyor. Türk dizilerinin çekildiği yerlerden akıllarda kalan noktaları derledik.
Dizi Çekimiyle Ünlenen Yerler
1. Fatih-Balat, İstanbul
Dar ve dolambaçlı sokakları, tarihi evleri ve eski İstanbul’u hissettiren görünümüyle Fatih-Balat, Türkiye’de film ve dizi sektörünün en çok tercih ettiği semtlerden. İstanbul’un bu büyülü bölgesinde çok sayıda dizi ve film çekildi. Peyami Safa’nın aynı adlı romanından uyarlanan, başrollerini Kadir Doğulu, Neslihan Atagül, Yunus Emre Yıldırımer’in paylaştığı Fatih-Harbiye ve son olarak gençlerin çok sevdiği Çukur dizisi Fatih-Balat semtinde çekildi.
2. Kapadokya
2002 ile 2003 yılları arasında ATV’de yayınlanan televizyon dizisi Asmalı Konak, Nurgül Yeşilçay ile Özcan Deniz’in başrollerini paylaştığı 53 bölümlük seri. Kapadokya’nın yerli turist açısından keşfedilmesini sağlayan dizi sayesinde yurt içinde düzenlenen Kapadokya turları patlama yaşadı. Birçok kişi dizinin çekildiği konağı ziyaret ederken, bu diziyle birlikte dizilerin turizmde etkin olarak kullanımı tartışılmaya başladı.
3. Beykoz, İstanbul
İstanbul’un sakin ve huzurlu ilçesi Beykoz, dizi ve sinema filmleri için çok uygun bir altyapıya sahip. Özellikle eski fabrikaların dizi ve film setlerinde kullanıldığı Beykoz’da son olarak Diriliş Ertuğrul dizisi çekildi. Beykoz kundura fabrikası birçok dizi ve film için set olarak kullanılırken Beykoz’da çekilen en ünlü yapımlardan bir diğeri de Karadayı dizisiydi. Karadayı dizisi için Beykoz’da özel bir mahalle kurulmuştu.
4. Taksim, İstanbul
İstanbul’un kalbinin attığı merkez Taksim, Beyoğlu ilçesinin buluşma noktası. Birçok film ve televizyon dizisinde çekim mekanı olarak kullanılan Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi, sahnelerin çekimi yapılmasa bile film ve dizilerde kentten jenerik görüntülerin verildiği geçişlerde kullanılıyor. Türk televizyon tarihinin en uzun soluklu dizilerinden olan, 2006 yılından bu yana aralıksız devam eden İstanbul Polis Teşkilatı Asayiş Şubesi’nde görev yapan sivil bir ekibin günlük maceraları anlatan Arka Sokaklar dizisinin birçok bölümü Taksim ve çevresinde geçiyor.
5. Sığacık, İzmir
İzmir’in Seferihisar ilçesine bağlı bir mahalle olan Sığacık, aynı zamanda ülkemizin ilk Cittaslow (Sakin Şehir) şehri. İzmir’in en popüler gezilecek yerleri arasında bulunan Sığacık, doğal güzellikleri, daracık sokakları ve şirin evleriyle dizi ve film yapımcılarının dikkatini çekmeyi başarıyor.
Çağan Irmak’ın Babam ve Oğlum filmi, Kavak Yelleri dizisi, Ata Demirer’in Olanlar Oldu filmi ile son olarak Ege’nin Hamsisi dizisi Sığacık sokaklarını ekranlara taşıdı. Sığacık sokaklarının televizyon ekranlarında sıkça yer almasıyla bu şirin mahalle ziyaretçi akınına uğruyor.