Türkiye, yeryüzü şekillerinin çeşitliliği açısından dünyanın en şanslı coğrafyalarından birinde yer alıyor. Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemiz, dünyanın oluşumunun milyonlarca yıllık sürecinde şekillenerek batıdan doğuya birbirinden farklı yeryüzü şekilleriyle bezeli.

Türkiye’nin önemli kültürel zenginlikleri arasında gösterilen yer altı şehirleri, insanoğlunun yaşam mücadelesinin en etkileyici örneklerinden biri. İnsan yerleşiminin en eski ve etkileyici örneklerinden yer altı şehirleri yeryüzü şekillerinden yararlanılarak inşa edilen, yüzlerce yıl boyunca insanlara yaşam alanı olmuş, günümüzde ise ziyaretçi akınına uğrayan kültürel mirasımızın parçası.

Türkiye’nin Az Bilinen Yer Altı Şehirleri

1. Aydıntepe Yer Altı Şehri

aydintepe yeraltı şehri

Aydıntepe Yer Altı Şehri, Bayburt’un Aydıntepe ilçesinde yer alıyor. 1996 yılında bir inşaat çalışması sırasında tamamen tesadüf eseri bulunan Aydıntepe Yer Altı Şehri’nin, sığınak, zindan ya da sert iklim şartlarından korunma amaçlı kullanıldığı tahmin edilse de, gerçek kullanım amacı tam olarak bilinmiyor.

Hiçbir yapı malzemesi kullanılmadan kayaların oyulmasıyla inşa edilen yer altı şehrinin yerin 5 metre altında, 2 metre yüksekliğinde 20 odası olduğu tespit edilmiş. Yer altı şehrinin bir ucunun Bayburt Kalesi’ne diğer ucunun ise 7.5 km mesafedeki Kırzı Köyü’ne kadar uzandığı tahmin ediliyor. Yer altı şehrinde günümüze kadar gerçekleştirilen çalışmalarda 1.200 metre uzunluğunda koridor ortaya çıkarılmış durumda.

Mobil Uygulama

⏰ Aydıntepe Yer Altı Şehri ziyaret saatleri 09.00-17.30. Yeraltı şehri, haftanın 7 günü ziyarete açık.

2. Mucur Yer Altı Şehri

mucur yeraltı şehri

Mucur Yer Altı Şehri, Kırşehir’in Mucur ilçesi sınırlarında yer alıyor. Roma döneminde, MS 2. yüzyılda Hristiyanlığın bölgede hızla yayıldığı yıllarda puta tapanlarla Hristiyanlığa inanlar arasında yaşanan mücadele sırasında Hristiyanların dışarıdan gelebilecek saldırılara karşı inşa ettiği düşünülen yer altı şehri, kayalara oyularak yerden 7-8 metre derinliğe yerleştirilmiş.

Mucur’un merkez Solaklı Mahallesinden Kırşehir Aşık Paşa Türbesi yakınlarına kadar uzandığı tahmin edilen yeraltı şehri, günümüze kadar yapılan temizlik çalışmalarıyla ortaya çıkarılan oda, salon ve koridorlarıyla etkileyici bir görünüme sahip.

Yer altı şehrinde görebileceğiniz yapılar arasında dehlizler, daha çok küçükbaş hayvanların barınabileceği genişlikte olan ahırlar, ibadet yerleri, dehlizleri bölmek, odaları kapatabilmek amacıyla yapıldığı tahmin edilen büyük hacimli ve dairesel şekilli taş kütleler olan kapak taşları ve yer üstüne açılan havalandırma bacaları bulunuyor.

⏰ Mucur Yeraltı Şehri ziyaret saatleri 08.00-17.00. Yer altı şehri, haftanın her günü günü ziyarete açık. Mucur Yeraltı Şehrine giriş ücreti alınmıyor.

Turna.com gelişmiş arama teknolojisi ile tüm otobüs firmalarının veritabanlarını saniyeler içerisinde tarar ve size tüm otobüs seferi alternatiflerini sunuyor. En ucuz Kırşehir otobüs bileti için turna.com sayfasını ziyaret edin.

3. Dulkadirli İnlimurat Yer Altı Şehri

dulkadirli-yeralti-sehri

Dulkadirli İnlimurat Yer Altı Şehri, Kırşehir şehir merkezinin 50 kilometre kuzeyinde yer alıyor. 22 metre uzunluğunda bir tüneli geçerek ulaşabileceğiniz bu şehirde, 20 metre yüksekliğinde açık bir avlu da var. Erken Hristiyanlık döneminde sığınma alanı olarak kullanılan yer altı şehrinde yapılan arkeolojik kazılarda şehrin büyük bölümü ortaya çıkarılmış.

Avlunun batı, doğu ve kuzey cephelerinde 2 katlı olarak düzenlenmiş yaşam birimi olarak kullanılan odalar sıralanıyor. Şehirdeki düzenleme ve temizlik çalışmaları 2015 yılında tamamlanarak şehir ziyaretçiler için hazır hale getirilmiş. Yer altı şehri herhangi bir zaman sınırlaması olmadan günün her saati ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor.

Bayburt’a otobüsle gidecekseniz eğer Bayburt otobüs bileti için turna.com sayfasınız ziyaret edin. Gelişmiş arama özelliği ile 200’den fazla otobüs firmasını karşılaştırabilir, biletini komisyon ödemeden satın alabilirsin.

4. Çeşka Kalesi Yer Altı Şehri

ceska-yeralti-sehri

Çeşka Kalesi Yer Altı Şehri, Yozgat şehir merkezine üç kilometre uzaklıkta, Kirazlı Göleti olarak bilinen göletin kuzeyinde, çevreye hakim bir tepenin tam tepe noktasında yer alıyor.

Yer altı şehri, Bizans döneminden kalma izler ve eserlere sahip. Üç ayrı girişi olan bu şehri gezerken nişleri, galerilerle birbirine bağlanan odaları ve büyüklü küçüklü kaya mezarlarını görebilirsiniz. Yer altı şehrinin bulunduğu tepenin çevresinde yapılan incelemelerde yıkıntı taşlar arasında tek renkli astarlı ve astarsız Roma, Bizans ve boyalı Frig seramiğine rastlanılmış.

Yer altı şehrinin galerilerinde 2008 yılında gerçekleştirilen temizlik çalışmalarının ardından yapı ziyarete açılmış. Yer altı şehri herhangi bir zaman sınırlaması olmadan günün her saati ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor.

5. Hüyük Yer Altı Şehri

Hüyük Yer Altı Şehri, Çankırı’da şehir merkezine 55 kilometre uzaklıkta bulunan Hüyük köyünde yer alıyor. 2005 yılında keşfedilen yer altı şehrinin Hristiyanlığın yenin yayıldığı dönemlerde gizlice ibadet yapmak isteyen kişiler tarafından yapıldığı düşünülüyor.

MS 3-5. yüzyıllarda inşa edildiği düşünülen yer altı şehrinin küçük kilisesi, keşiş odaları, sarnıcı ve yaşam alanları görülebiliyor. Yer altı şehri herhangi bir zaman sınırlaması olmadan günün her saati ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor.

6. Saratlı Yer Altı Şehri

Saratlı Yer Altı Şehri, Aksaray’a 25 kilometre uzaklıkta yer alan üç katlı bir yerleşim yeri. Şehirde ahır, mutfak, su kuyuları, tandır, ocak, ambar damları gibi alanlar bulunuyor. 2000 yılında başlayan temizlik çalışmalarının 2002 yılında tamamlanmasının ardından ziyarete açılan yer altı şehrindeki oda ve galeriler birbirine dehlizlerle bağlanıyor. Plan özellikleri ve yapılış tekniğiyle yeraltı şehri Bizans dönemine tarihleniyor.

⏰ Saratlı Yer Altı Şehri ziyaret saatleri 08.30-19.00. Yer altı şehri, haftanın her günü ziyarete açık ve Müze Kart geçerli.

7. Ani Mağaraları

ani mağaraları

Ani Mağaraları, Kars’ın Ocaklı köyü yakınlarında, Türkiye-Ermenistan sınırın yanı başında konumlanan Ani Antik Kenti sınırlarında yer alıyor. Türkiye’nin UNESCO Dünya Kültürel Mirası Listesinde yer alan miraslarından biri olan antik kentte 823 yapı ve mağara bulunuyor.

Bostan Deresinin iki yakasındaki tüf kayalıklara oyulan bu mağaralar, mezar, depo ve ev gibi çok çeşitli amaçlarla kullanıldı. Mağaralar 1915 yılında Rus işgali sırasında Rus arkeologlar tarafından incelenmiş ve mağaralarda 30 kilise, 8 grup mezarlık ve 16 güvercinliğin de bulunduğu yaklaşık 500 birimi ortaya çıkarmış.

⏰ Ani Antik Kenti ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 08.00-19.00; kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 08.00-17.00. Antik kent, haftanın 7 günü ziyarete açık. Ani Antik Kenti giriş ücreti 15TL. Müze Kart geçerli.

Otel Rezervasyonu

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here