Uçak Bileti

Uçak bileti rezervasyonu, bitletleme işleminden önce fiyatı sabitlemek için yapılan ayırtma işlemidir. Sadece ulaşım değil; yeme, içme ve konaklama gibi farklı alanlarda da kullanılan rezervasyon sistemi beraberinde pek çok avantajı getirir. Sunduğu fırsatlar sayesinde yolculuk planınızı düzenlemenize yardımcı olur. Rezervasyon yaptırmak için istediğiniz hava yollarını araştırmanız ve rezervasyon dönemlerini takip etmeniz gerekir. Uçak bileti rezervasyonu hakkında merak ettiğiniz diğer detayları sizler için derledik. Uçak bileti rezervasyonu nedir, nasıl yapılır diyenler için merak edilenleri derledik.

Uçak Bileti Rezervasyonu Nedir?
Görsel Kaynak: Rachel Claire / Pexels

Uçak bileti rezervasyon işlemleri tercih edilen hava yolu şirketine bağlı olarak farklı koşulları beraberinde getirebilir. Yurt içi uçak bileti alırken yapılan her işlem, varacağınız nokta ve ödeyeceğiniz tutarı değiştirir. Bu nedenle hem yurt içi hem yurt dışı uçak bileti alımında her bir aşamaya dikkat edilmelidir. Uçak bileti rezervasyonu yapmak istiyorsanız öncelikle uçuşunuzun tek yön mü yoksa gidiş dönüş mü olduğunu seçmeniz gerekir. Ardından uçmak istediğiniz şehri, tarihi ve kişi sayısını işaretleyerek bilet listesine ulaşabilirsiniz.

Uçuş paketleri kendi içerisinde eko, süper eko, avantaj ve busines gibi farklı seçeneklere ayrılır. Bu seçenekler arasından rezervasyon fırsatı sunan hava yollarını inceleyerek bütçenize ve ihtiyacınıza uygun olanı seçebilirsiniz. Her paketin sunacağı bagaj kapasitesi ve ek hizmetleri farklıdır. İhtiyacınız olan paketi seçtikten sonra rezervasyona tıklayabilirsiniz. Her hava yolunun rezervasyon kural ve koşulları da farklılık gösterebilir. Bazı hava yolları firmalarından nasıl rezervasyon yapabileceğinizi sizler için araştırdık ve derledik. Hava yollarına göre rezervasyon nasıl yapılır sorusunun yanıtını aşağıda bulabilirsiniz.

Türk Hava Yolları’nda (THY) aktarmalı ya da Codeshare (ortak) yapılan tüm uçuşlar için ücreti karşılığında rezervasyon işlemi yapılabilir. Rezervasyon işlemi yapılmadan önce depozito niteliğinde bir ücret talep edilir. Bu nedenle ödemenin yapılacağı para birimi işlem öncesinde seçilmelidir. Biletleme işlemi tamamlanır tamamlanmaz rezervasyon işlemi sona erer. Bu durumda rezervasyon için ödediğiniz depozito ücretini geri alabilirsiniz. Ancak rezervasyon süresi THY’nin belirlediği güncel saat aralıkları içerisinde olmalıdır. Biletleme işleminin belirtilen saatlerde tamamlanmaması durumunda ücret iadesi yapılmaz. Türk Hava Yolları’nda uçuşa dair ücretli koltuk seçimi ve ekstra bagaj talebi gibi ek hizmetler, rezervasyon sırasında satın alınmaz. Ek hizmetlere ulaşabilmak istiyorsanız biletleme işlemini tamamlamanız gerekir.

Mobil Uygulama

Pegasus’ta ücretli uçak bileti rezervasyonu sistemi bulunur. Ancak avantajlı uçak bileti rezervasyonları özellikle uçuş talebinin yoğun olduğu zamanlarda sınırlıdır. Pegasus’ta yakaladıgınız avantajlı uçak biletlerini rezerve ederek ileri bir tarihte kullanabilirsiniz. Üstelik satın alım tarihine yakın haberdar olmanız ve kolay bir şekilde biletleme işlemini tamamlamanız da mümkün. Bunun için Pegasus’un sundugu “fiyatı sabitle” seçeneğindenn yararlanmanız gerekir. Fiyatı sabitle seçeneği ile belirli bir ücret karşılığında rezerve ettiğiniz bileti, uzun süre satın almaya hazır hâlde bekletebilirsiniz.

Uçak Bileti Rezervasyonu
Görsel Kaynak: Matthew Turner / Pexels

uçak bileti rezervasyon işlemlerinde, biletleme tamamlanmadan önce yapılan tüm rezervasyonlarda belli miktarda bir ücret talep edilir. Rezervasyon ödemesini tamamladıktan sonra “Öde ve Uç” bölümünden biletleme işlemini bitirebilirsiniz. Rezervasyon için ödediğiniz ücret AnadoluJet tarafından olağanüstü bir durum olmadığı sürece iade edilmez. Ayrıca biletin fiyatı, rezervasyon süresi içerisinde değişiklik gösterebilir. Yurt içi uçuşlarda, uçuşa 3 gün kaldıysa rezervasyon hakkı bulunmaz. Yurt dışı uçuşlarda ise uçuşa 5 gün kala biletlerde rezervasyon hakkından yararlanabilirsiniz.

Uçak bileti rezervasyonu yaptırmanın sundugu pek çok avantajı bulunur. Bu avantajlar sayesinde ulaşım için ayırdığınız bütçeyi en aza indirebilirsiniz. Her şeyden önce uçak bileti rezervasyon yaptırmanın öne çıkan avantajlarından biri fiyatı sabitlemektir. Uçak biletlerinin fiyatları anlık olarak değişebilir. Bu durum online uçak bileti satın alma sırasında firma ve fiyat alternatifleri arasında kararsız kalmanıza neden olur. Ancak uçak biletinizi rezerve ettiğinizde biletin fiyatı sabitlenir. Bu sayede firmalar ve fiyatlar arasında seçim yaparken zamanınızı daha kaliteli bir şekilde yönetebilirsiniz.

Rezervasyon yaptırmanın bir diğer avantajı ise işlem bedelinin olamamasıdır. Diyelim ki uçak bileti aldınız ve bir nedenden dolayı iptal etmek istiyorsunuz. Bu durumda firmalar “işlem bedeli kesintisi” uygulayabilir. İşlem bedeli uygulandığında bilet için ödediğiniz tutarın tamamını alamayabilirsiniz. Ancak rezervasyon sürecindeki bir bileti satın alırsanız, herhangi bir ücret ödemeden iptal edebilirsiniz.

Bunun yanı sıra vize işlemleriyle uğraştığınız dönemlerde de uçak bileti rezervasyonu yaptırarak maliyet avantajı elde etmeniz mümkün. Vize alma aşamasındasınız rezervasyon yaptırarak bulunduğunuz konumu çok daha avantajlı hâle getirebilirsiniz. Uçak bileti rezervasyon belgesi, vize evrakları arasında bir belge niteliği taşır. Bu durum özellikle turistik gezilerde vizenin kolay ve kısa zamanda onaylanmasını sağlayabilir.

Vize için rezervasyon yaptırarak bilet fiyatını sabitlenmesi aynı zamanda ulaşım giderlerini düşürür. Ancak vize için rezervasyon yaptırmanın dezavantajı da olduğunu söylemek mümkün. Vizeniz onaylanmazsa rezervasyonunuzu iptal etmek zorunda kalabilirsiniz. Bu nedenle rezervasyonun yaptırmadan önce sunulan koşullar ve avantajları önceden incelemeniz gerekir.

Uçak Bileti Rezervasyonu Nasıl yapılır
Görsel Kaynak: Josh Sorenson / Pexels

Hava yolu şirketi tarafından belirlenen rezervasyon süreleri firmaya ve uçuş tarihlerine göre değişebilir. Sunulan imkanlar, sadece rezervasyon süresi içerisinde geçerli olur. Uçak bileti rezervasyon bitiş tarihi, biletleme işleminin bitmesi gereken zamanı ifade eder. Rezervasyon süresi hava yolu şirketlerinin uyguladığı politikaya göre belirli bir saati ya da günü kapsayabilir. Örneğin; bazı firmalar 1-2 saat belirlerken bazı firmalar sefer saatinden 1 gün öncesini tercih edebilir. Rezervasyon için verilen süre, farklı parametrelere göre belirlenir.

Rezervasyon süresini belirleyen başlıca faktörlerden biri, uçuşun yoğunluğudur. Talebin yoğun olduğu uçuşlarda rezervasyon süresi de sınırlıdır. Rezervasyon süresini etkileyen bir diğer faktör ise uçuşun tarihidir. Çok ileri tarihli uçuşlarda geniş rezervasyon süreleri tanınır. Genellikle uçuşun tarihi yaklaştıkça rezervasyon için tanınan süre azalır. Rezervasyon süresi belirlenirken hava yollarının ulaşım politikaları da göz önünde tutulur. Bu politikalar çerçevesinde rezervasyon hakkına tanınan süre ve ücret belirlenir. Pek çok firma rezervasyon süresi içerisinde bilet satın alındığında ödenen ücreti iade eder. Rezervasyon süresine ilişkin merak ettiğiniz tüm detayları en doğru şekliyle öğrenmek için uçuş yapacağınız hava yolu şirketi ile iletişime geçebilirsiniz.

Uçak Bileti Rezervasyon İptali Nasıl Yapılır?
Görsel Kaynak: SkitterPhoto / Pexels

Rezervasyon iptali, rezerve için verilen süreler içerisinde yapılabilir. Eğer bu sürelerin dışındaysanız rezervasyon hakkınız otomatik olarak iptal edilir. Ancak kendi isteğinizle rezerve ettiğiniz bileti bırakmak istiyorsanız online şekilde iptal etme yöntemini deneyebilirsiniz.

Rezervasyonunuzu iptal etmek için öncelikle ilgili hava yolu şirketinin “Rezervasyon Kontrol” bağlantısına ulaşmanız gerekir. İstenen bilgileri (PNR ve soyad) doldurarak tüm rezervasyon geçmişine ulaşabilirsiniz. Bu aşamda “Uçuş Bilgileri” kısmından iptal etmek istediğiniz rezervasyonu seçerek işleminizi kolayca tamamlayabilirsiniz.

Seyahat etmek için ihtiyaç duyduğunuz her şeye tek platform üzerinden ulaşmak için turna.com’u inceleyebilirsiniz. Farklı hava yolu firmalarını karşılaştırabilir; rezervasyon tekliflerini inceleyebilir, bütçeniz için doğru olan seçimi yapabilirsiniz. Ayrıca turna.com’un anlaşmalı bankaları sayesinde taksitlendirme seçeneğinden de yararlanabilirsiniz.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here