Araştırmalar gösteriyor ki, uçak yolculuğu esnasında en çok zarar gören organımız kulak. Hele ki, üst veya alt solunum yolu enfeksiyonu gibi rahatsızlıklarınız varsa. Hiçbir sağlık sorununuz olmasa bile, özellikle uçağın tırmanışı ve inişi sırasında, uçakta değişen hava basıncının orta kulak tarafından dengelenememesi, uzun dönemde kalıcı işitme kaybına neden olabiliyor. Oysaki bilinçli birer yolcu olup alacağımız küçük tedbirlerle büyük sorunların önüne geçmek mümkün. Uzmanlar uçak seyahatlerinde kulak sağlığını korumak için birkaç noktaya dikkat çekiyor…
Uçuşlarda Kulak Sağlığı için Neler Yapılmalı?
1. Uçuştan Önce
Akut veya alerjik nezle ile sinüzit gibi rahatsızlıklar söz konusu olduğunda, mümkün olduğunca uçuştan kaçınmalısınız. Eğer ertelemeniz mümkün değilse, kulak burun boğaz hekimine danışarak burun açıcı sprey ve/veya kulaklarınızın açık olmasını sağlayacak antihistaminik ilaçlar alabilirsiniz. Aynı şey burun veya kulak ameliyatı olduğunuzda da geçerli.
2. Uçağın Tırmanışı ve İnişi Sırasında
Uçak tırmanışta iken, iç kulaktaki basıncı azaltmak için burnunuzu kapatarak kısa aralıklarla yutkunun. Yudum yudum su içmek de aynı etkiyi yaratacaktır.
Uçak inişe geçmeden 30-45 dakika öncesinde burun açıcı spreyler kullanabilirsiniz. Diğer yandan iniş sırasında uyumamalı, kulaklığınız varsa gevşetmeli hatta mümkünse çıkarmalısınız. Kulak tıpası ise bu esnada kesinlikle kullanmamalısınız.
3. Uçuş Esnasında
Uzmanlara göre, uçuş sırasında östaki borusunu açmaya ne kadar erken başlarsanız durumun kötüleşmesini o kadar erken önlemiş oluyorsunuz. Bu da şu demek oluyor, uçuş sırasında sık sık yutkunma, bir şeyler yeme, sakız çiğneme, şeker emme ve esneme hareketleri yapılarak östaki borusunu açmalı ve orta kulağınızdaki basıncı dengelemelisiniz.
Burun mukozası ve burun etlerinde şişmeye neden olduğundan aşırı alkol ve aşırı kafein kullanımı önerilmediği gibi kesinlikle bol sıvı tüketmelisiniz. Aynı şekilde sizinle birlikte seyahat eden bebek veya çocuğunuz varsa, ona da bol bol su içirmelisiniz.
4. Uçuş Sonunda
Uçuş sırasında ciddi boyutta kulak problemi yaşadıysanız veya kulaktan kan gelmesi, derin işitme kaybı ve baş dönmesi gibi rahatsızlıklarınız varsa hiç vakit kaybetmeden hemen bir kulak burun boğaz hekimine başvurun. Diğer yandan kulak tıkanıklığı gibi hafif yakınmalarınız olduysa, birkaç saatte kendiliğinden geçer. Ancak hafif soğuk algınlığına bağlı, kulakta dolgunluk hissi ve işitme kaybının geçmesi ise dört haftayı bulabilir.
Bu yazı en uygun uçak bileti bulmak için kullanılan turna.com tarafından desteklenmiştir.