Yalta, Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin güney kısmında, Karadeniz kıyısında yer alan bir sahil şehri. Kırım Yarımadasının hemen ucunda, Ukrayna’nın en güney ucundaki şehri olan Yalta, kumsalları ve yemyeşil doğasıyla tam bir sayfiye yeri.

Gece hayatı, restoranları, barları, modern ve şık görünümlü gençleri ile tam bir Avrupa kenti olan Yalta, aynı zamanda, Kırım ve hatta Ukrayna’nın en büyük uluslararası tatil ve sağlık merkezi. Burada, Sovyetler döneminden kalma otel ve sanatoryum gibi, sağlık amaçlı merkezler bulunuyor.

yalta-gezilecek-yerler

Yalta Gezilecek Yerler

En uygun Yalta uçak bileti için turna.com sayfasını ziyaret edin. Gelişmiş arama teknolojisi, güvenli ödeme, komisyonsuz alışveriş, kesintisiz iade garantisi ve daha fazla turna.com sayfalarında.

1. Lenin Meydanı ve Lenin Anıtı

Lenin-meydani

Lenin Meydanı, Sovyetler Birliği döneminden kalma Lenin heykellerinden biri olan Lenin Anıtı’na ev sahipliği yapıyor. Şehrin en merkezi noktası olarak kabul edilen meydanın tam ortasında bulunan Lenin Anıtı’nın çevresinde gün boyu kaykay yapan, müzik dinleyen gençlerin sesleri duyuluyor. Meydanın bir yanında ise Osmanlı Çınarı olarak isimlendirilen devasa bir ağaç var.

Mobil Uygulama

2. Livadya Sarayı

Livadya-sarayi

Livadya Sarayı (Beyaz Saray/ Yasna Polyana Sanatoryumu), Yalta kent merkezinin 3 km güneyinde, Livadya’nın Mohabi Tepesi’nin sahil kesiminde yer alan bir saray park kompleksi. Rus Çarı II. Nikolay için 1911 yılında Gotik tarzda yazlık saray olarak inşa edilen yapı, günümüzde anne ve çocuklar için sanatoryum olarak kullanılıyor.

Dünya siyasi tarihi açısından da ayrı bir öneme sahip olan saray, Stalin, Churchill ve Roosevelt’in savaş sonrası Avrupa’nın geleceğini tartıştıkları Yalta Konferansı’nın gerçekleştirildiği saray. Livadya Sarayı’nda Yalta Konferansı ile ilgili belgeler, Çar II. Nikolay ve ailesine ait eşyalar, Çarlık dönemine ait eserler sergileniyor. Aynı zamanda saray içinde bir tarih müzesi ve resim galerisi ile çara ait şarap mahzeni de bulunuyor.

Livadya Sarayı ziyaret saatleri kış dönemi (ekim-mart) 10.00-17.00; yaz dönemi (nisan-eylül) 10.00-20.00. Saray, pazartesi günleri ziyarete kapalı. Livadya Sarayı giriş ücreti 400RUB.

3. Aleksander Nevski Katedrali

Aleksander Nevski Katedrali

Aleksander Nevski Katedrali, kent merkezindeki Kirov Sokağı’nda yer alıyor. Şehre denizden yaklaşıldığında ufukta görülen ilk yapı olan kilise, 18. yüzyıl Neo-Bizans stilinde inşa edilmiş. İkonaları ve freskleri, kubbeleri ve zengin dekoratif süslemeleriyle hayran bırakan yapı, mimar Krasnov ve Şapovalov’un imzasını taşıyor.

Tam ismi Aleksander Nevski Rus Ortodoks Katedrali olan yapının iç dekorasyonu İtalyan ressam ve sanatçılara ait. Duvarları Venedikli ustalar tarafından boyanan katedralin duvarlarında Rus ikonaları yer alıyor. Katedralin alt katında 700 kişi kapasiteli, üst katında ise 1,200 kişi kapasiteli iki ayrı kilise bulunuyor.

Aleksander Nevski Katedrali ziyaret saatleri 07.00-19.00. Aleksander Nevski Katedrali giriş ücreti alınmıyor. Kilisenin ziyaretçilerinin cüzi miktarda bağış yapması bekleniyor.

4. Vorontsov Sarayı ve Vorontsov Parkı

Vorontsov Sarayı

Vorontsov Sarayı ve Vorontsov Parkı, Alupka sahilinin geniş kesimini kapsayan 19. yüzyıl sarayı ve parktan oluşuyor. Kırım Yarımadası’nın en eski ve en büyük saraylarından biri olan Vorontsov Sarayı, Prens Mikhail Semyonovich Vorontsov için 1828-1848 yılları arasında yazlık saray olarak inşa edilmiş.

İngiliz mimar Edward Blore ile asistanı William Hunt’un imzasını taşıyan, doğu-batı sentezindeki bir mimari anlayışla dekore edilen sarayın güney cephesinde Hint-Müslüman camii girişlerini hatırlatan meşhur bir kemer ile süslenen saray parkı bulunuyor. Vorontsov Parkı olarak da bilinen sarayın bahçesi Akdeniz, Asya, Güney ve Kuzey Amerika’dan getirilen çeşitli bitkilerle süslü. Günümüzde müze olarak hizmet veren Vorontsov, yazar Lev Tolstoy’un romanlarına da konu olmuş.

Vorontsov Sarayı ziyaret saatleri 1 Temmuz – 30 Ağustos döneminde 08.00-14.00, yılın geri kalan bölümünde ise 09.00-17.00. Saray, pazartesi günleri ziyarete kapalı.

5. Massandra Şatosu

Massandra

Massandra Şatosu (Çar III. Aleksander Sarayı), Kırım’ın güney sahilindeki en iyi mimari yapılardan biri. Massandra Mlli Parkı’nda yer alan, Fransız şatolarına benzeyen ve 1878’de yapılan şato, aynı zamanda Stalin’in yazlık evlerinden biri olarak da biliniyor.

III. Aleksander ve çarlık ailesinin yaz tatillerinde kullanması için yapılan ve günümüzde müze olarak hizmet veren yapının kendine has zarafeti ve ince bir işçiliği bulunuyor.

Massandra Şatosu ziyaret saatleri 09.00-19.00. Şato, pazartesi günleri ziyarete kapalı. Massandra Şatosu giriş ücreti 500RUB.

6. Kırlangıç Yuvası

Kırlangıç Yuvası (Lastivchyne Hnizdo/Lastochkino Gnezdo), Kırım’ın en önemli sembollerinden biri olan perili masal şatosu. Yalta’dan 10 km uzaklıktaki Mishor Bölgesi’nde, Gaspıra Ay Todor Burnu’nda yer alan Kırlangıç Yuvası’na Yalta’dan saat başı hareket eden deniz motorları ve karayolu ile ulaşım mümkün.

1911-1912 yılları arasında, deniz seviyesinden 40 metre yükseklikteki Aurora Yamacı’na inşa edilen şatonun tasarımı Rus mimar Leonid Sherwood’a ait. Neogotik bir mimari anlayışa sahip şato Yalta ile ilgili tanıtım materyallerinde en çok kullanılan görsel ikon.

Kırım’ın en popüler turistik noktası olan Kırlangıç Yuvası, Kırım’ın güney kıyılarının simgesi olarak kabul ediliyor. Yapının yanında yer alan, 1 ile 3. yüzyıl döneminden kalma tarihi bir Roma Kalesi ile Ay Todor Burnu’ndaki Ai Todorsky Deniz Feneri’ni de görebilirsiniz.

Kırlangıç Yuvası ziyaret saatleri 09.00-19.00. Kırlangıç Yuvası, haftanın 7 günü ziyarete açık.

7. Dulber Palas

Dulber Palace

Dulber Palas (Muhteşem Palas) Kureyz’de Büyük Prens Piotr Nikolayeviç için 1895-1897 yılları arasında inşa edilmiş bir yapı. Krasnov projesine göre, asimetrik 2 ile 4 katlı bina olarak yapılan ve 100’den fazla binadan oluşan Dulber, farklı yükseklikteki hacimler dişli parmaklıklar ve gümüş kubbeler ile taçlandırılmış. Sarayın beyaz düz duvarlarında oyma taşlar ve mozaikler bulunuyor. Sarayın büyük bölümü ve özellikle girişi 15. yüzyıl Arap Mısır sanatından esinlenilerek yapılmış.

Yüzden fazla odaya sahip olan saray, 1917 devriminden sonra bir dönem askeri garnizon olarak kullanılmış. Günümüzde büyük bölümü sanatoryum olarak kullanılan ve görkemli bir bahçeye de sahip olan sarayın bahçesinde çok sayıda heykel, nilüfer havuzu ve minyatür botanik bahçesi bulunuyor.

Dulber Palas ziyaret saatleri 10.00-17.00. Saray, pazartesi günleri ziyarete kapalı. Dulber Palas giriş ücreti 300RUB.

8. Peri Masalları Çayırı

Peri Masalları Çayırı (Polyana Skazok), şehir merkezinden 5 km uzaklıkta bulunan bir açık hava müzesi. Peri Masalları Çayırı’nda, Kırımlı sanatçılar, ağaç oymacılar ve heykeltıraşlar tarafından tasarlanmış Ukrayna ve Rus çocuk kitapları ve hikayelerinde geçen 200’den fazla peri masalı karakterinin canlandırıldığı heykeller yer alıyor.

Peri Masalları Çayırı ziyaret saatleri 09.00-17.00. Açık hava müzesi, haftanın 7 günü ziyarete açık.

9. Anton Çehov Evi

Anton Çehov Evi

Anton Çehov Evi, ünlü Rus yazarın, hayatının son yılları olan 1899-1904 yılları arasında, burada yaşadığı evin müzeye dönüştürülmüş hali. Kirova Sokağı’nda bulunan evde, yazarın eserleri, fotoğrafları, kişisel eşyaları, yazarın o günden kalma tıbbi çantası ve Rahmaninov’un çaldığı piyano sergileniyor.

Müzede ünlü yazarın yatağı, oturma ve çalışma odası, öldüğü yıl olan 1904’ten bu yana olduğu gibi muhafaza edilmiş. Anton Çehov Evi ziyaret saatleri 10.00-18.00. Müze çarşamba günleri 10.00-20.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Anton Çehov Evi giriş ücreti 300RUB.

10. St. John Çan Kulesi

St. John Çan Kulesi

St. John Çan Kulesi (Joann Zlatoust Tapınağı), Yalta’nın güneyinde, 1880’li yılların başında Karadeniz’i kontrol etmek amacıyla kullanılmış. Geçmişte aynı noktada yer alan ve 17. yüzyılda inşa edilen bir kiliseye ait olan çan kulesi, II. Dünya Savaşı sırasında büyük zarar gören kiliseden günümüze ulaşan tek yapı.

Bütünüyle ayakta kalan çan kulesinin yanıbaşında şehrin muhteşem manzarasını görebileceğiniz bir gözlem noktası bulunuyor.

St. John Çan Kulesi, herhangi bir zaman sınırı olmadan günün her saati ziyaret edilebiliyor. Ancak Çan Kulesi’ne ziyaretçi girişine izin verilmiyor. Çan Kulesi’nin yanındaki gözlem noktası ve muhteşem manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.

11. Nikita Devlet Botanik Parkı

Nikita Garden

Nikita Devlet Botanik Parkı, Yalta’ya, 7 km uzaklıktaki Magaraç Şarap Enstitüsü’nün hemen yanında yer alıyor. 1812’de düzenlenen bahçe, 1600’den fazla çeşit gülü ve dünyanın çeşitli yerlerinden getirilen 28 bin ağaç ve bitkinin yer aldığı, Kırım Yarımadası’nın en büyük botanik bahçesi.

Yalta’dan fayton ile de gelebileceğiniz parkta, güzel bir restoran da bulunuyor. Nikita Devlet Botanik Parkı ziyaret saatleri 09.00-17.30. Botanik parkı, haftanın 7 günü ziyarete açık. Nikita Devlet Botanik Parkı giriş ücreti 90RUB.

12. Yalta Hayvanat Bahçesi

Yalta Hayvanat Bahçesi (Skazka), küçük olmasına rağmen çok sayıda hayvanı görebileceğiniz şehrin turistik cazibe merkezlerinden. Dünyada çok nadir görülen yırtıcı hayvanlardan biri olan beyaz aslanlara da ev sahipliği yapan Skazka, eski Sovyetler birliği ülkeleri arasında en büyük özel hayvanat bahçesi olma unvanına sahip.

2,5 hektarlık bir alanda, yemyeşil bir doğal güzelliğin merkezinde yer alan hayvanat bahçesinde dünyanın farklı bölgelerinden getirilen, birçoğu nesli tükenme tehlikesi altında 120’den fazla hayvan türü bulunuyor. Yalta Hayvanat Bahçesi ziyaret saatleri 09.30-19.00. Yalta Hayvanat Bahçesi giriş ücreti yetişkinler 800RUB, çocuklar 400RUB.

13. Dereköy Camii

Dereköy Camii, Yalta sınırlarında ibadete açık tek camii. 1926’da kapatılan ve 1936’da da minaresi yıktırılan cami binası, Rus işgali altında. Caminin Rus kuvvetleri tarafından kullanılması nedeniyle caminin ana binasının yanında yer alan ve bir dönem Milli Mektep olarak da kullanılan iki katlı yapı binada ibadet ediliyor.

Kırım Tatarları’na ait dini yapıların asıl sahiplerine iadesi yapılmasına rağmen bu tarihi cami henüz Tatarların kullanımına geçmemiş.

14. Ermeni Kilisesi

Armenian Church Yalta

Ermeni Kilisesi, 1909-1917 yılları arasında, Echmiadzyn’deki anıtsal bir yapı olan St. Rypsyme Kilisesi örnek alınarak yapılmış. Kilisede yer alan resimler, mezarının da orada bulunduğu Ermeni ressam V. Sureniants’ın imzasını taşıyor.

Kilise, günümüzde de ibadete açık. Ermeni Kilisesi haftanın 7 günü 09.00-17.00 saatleri arasında ücretsiz ziyaret edilebiliyor.

15. Panorama Müzesi

Panorama Müzesi, 1854-1856 yılları arasında yaşanan Kırım Savaşı’nın Sivastopol Cephesi’nin canlandırıldığı üç boyutlu, interaktif bir ortam sunuyor. Savaş sırasında yaşananların üç boyutlu olarak bir duvara işlendiği müzede, savaşın tüm acımasızlığını hissediyorsunuz.

Tabloda, Fransız, İngiliz, Türk ve Rus askerlerinin mücadeleleri ayrı ayrı görülüyor. Panorama Müzesi, Kırım Yarımadası’nın Rusya tarafından ilhak edilmesinin ardından ziyarete kapatıldı.

Otel Rezervasyonu

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here