Zengin ve uzun bir tarihe sahip olan Yunanistan, derin bir kültürel mirasa sahip çok çeşitli anıtlara ve arkeolojik alanlara sahip. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan 18 farklı bölgesiyle her yıl milyonlarca ziyaretçi ağırlayan ülke tarih ve kültür meraklılarını cezbediyor.
Yunanistan uçak bileti seçeneklerine göz atın.
Yunanistan’ın UNESCO Hazineleri
Bassae’daki Apollo Epicurius Tapınağı (1986)
Apollo Tapınağı, Mora Yarımadası’nda bulunan Bassae’da yer alıyor. MÖ 450 ve 400 yıllarında inşa edilen tapınak Fransız mimar Joachim Bocher tarafından tesadüf eseri 1765 yılında keşfedilmiş.
Delphi Arkeolojik Sit Alanı (1987)
Delphi’nin arkeolojik alanı muhtemelen Atina Akropolü’nden sonra Yunanistan’ın en önemli yerlerinden birisi. Eski Yunanistan’da, siyasi kararların çoğunluğunun kâhine danıştıktan sonra verildiği ve Delphi’deki tapınağın rızası olmadan Akdeniz’de hiçbir koloni kurulmadığı söyleniyor.
Yüzyıllar boyunca, Delphi’nin Oracle’ında, Delphic festivalleri olarak bilinen atletik oyunları ve kültürel etkinlikler düzenlenirmiş. Günümüzde, eski bir tiyatro da dahil olmak üzere Delphi’nin eteklerinde hala çeşitli yapılar duruyor; Apollo Tapınağı; Tholos’u içeren Athena Pronaia kutsal alanı; stadyum; Kastalia yayı; ve çok sayıda dekoratif eser. Ayrıca, kazılardan elde edilen sayısız antik Yunan hazinelerini içeren bir arkeoloji müzesi de bulunuyor.
Atina Akropolisi (1987)
Yunanistan’a yapılacak herhangi bir gezi Akropolissiz eksik olur. Bu etkileyici site, klasik Yunan estetiğinin önde gelen başyapıtlarından dördünden oluşuyor: Parthenon, Propylaea, Erechtheion ve Athena Nike Tapınağı. MÖ 5. yüzyılda tamamlanan tarihi bölge dünyada mimarlık üzerinde derin bir etki bırakmış.
Rodos Ortaçağ Şehri (1988)
Rodos’un kalbindeki ortaçağ kenti yüzyıllar boyunca bozulmadan kalmış. 1309’da, Kudüs’ün ünlü Aziz John Yahya Şövalyeleri ve Kudüs’ten dönen rahipler Rodos’a yerleşti, Türk kuvvetleri tarafından altı aylık bir kuşatmanın ardından 1522’de ayrılmalarına kadar burada yaşadılar.
Bu grubun varlığı Gotik, Rönesans ve Bizans unsurlarına sahip otantik bir mimari mücevher olan ve Osmanlı esinlenmesinin dokunuşuyla Rodos Eski Kenti’nde silinmez bir iz bıraktı. Ortaçağ kentini keşfetmek, zaman içinde yolculuk gibi kaçırılmaması gereken bir deneyim.
Selanik’teki Paleochrist ve Bizans Anıtları (1988)
Selanik tam bir açık hava müzesi. MÖ 315’te kurulan The Lady of the North diye adlandırılan Selanik gezisi tarik ve kültürle dolu bambaşka bir deneyim sunuyor. Bölgedeki Hristiyanlığın genişlemesi için bir başlangıç üssü olan Selanik, Erken Hıristiyan kiliseleri ve diğer Bizans ve Roma anıtlarını bulunduruyor.
Epidaurus’ta Asklepios Tapınağı (1988)
Mora’daki huzurlu bir vadide bulunan tanrı-doktor Asklepios’un tapınağı, antik Yunan ve Roma dünyasının en ünlü şifa merkezi. Tıbbın doğum yeri olarak kabul edilen kutsal alan, antik dönemde tıp uygulamasının değerli bir kanıtı. Site ibadet için kullanılan anıtsal yapıların (tapınak ve Asklepios, Tholos, Abaton, vb. Sunağı) yanı sıra tiyatro, tören Hestiatoreion, hamamlar ve palaestra gibi laik yapılara ev sahipliği yapıyor. Asklepieion, antik çağların sonuna kadar hayatta kalmış.
Meteora (1988)
İzole bir bölge olan Teselya’da kumtaşı zirveleri gökyüzüne yükseliyor. Tepesine tünemiş, 11. yüzyıldan itibaren oraya yerleşen keşişler tarafından kurulan 24 manastır bulunuyor. Meteora, insanların Tanrı’ya ulaşma ve ibadet konusunda tecrit bulma arzusunda gizemli ama canlı bir şaşkınlık duygusu uyandırıyor. Manastırların birçoğu, Bizans sonrası resmin evriminde kayda değer bir anı işaret eden güzel 16. yüzyıl freskleriyle süslenmiş.