Uçak Bileti

Yurt dışı seyahatlerinde internet kullanımı gerekli olduğu kadar pahalı da olabilir. Yurt dışına çıkmadan önce kendi araştırmanızı yaparak ve gerekli önlemleri alarak kendinizi ve seyahat bütçenizi ağır bir yükten kurtarabilirsiniz.

Yurt Dışı Seyahatlerde İnternet Kullanmanın İpuçları
Yurt Dışı Seyahatlerde İnternet simkart

Gittiğiniz ülkede, oranın yerel bir SIM kartını almak, genel olarak bu konuya getirebileceğiniz en uygun fiyatlı çözümlerden biri olacaktır. Büyük şehirlere gidiyorsanız bu alışverişi havalimanında yapmaktansa şehir merkezinde yapmanız, turistler için tasarlanmış ve genellikle daha pahalı olan SIM kartlardan ziyade, ülkede yaşayanlar için tasarlanmış daha ekonomik olanlarına kolayca ulaşabilmenizi sağlar.

Özellikle Afrika veya Uzakdoğu’nun küçük ama turistik tropikal adalarından birine gidiyorsanız, havalimanında gördüklerinizden birini almak sizi daha sonraki uzun bir aramadan kurtarabilir. Yerel SIM kart fiyatları gittiğiniz lokasyona göre değişir.

Mesela Uzak Doğu’da 3 USD ile 10 USD arasında değişen fiyatlarla internetli sim kart bulabilirken bu fiyat AB ülkelerinde çok daha fazla olabilir. Bir sim kart alabilmek için çoğu ülke size sadece pasaporunuzun aslını sorar, bu yüzden pasaportunuzu hazırda tutmanızda yarar var.

Mobil Uygulama
Yurt Dışı Seyahatlerde İnternet eSIM

E-SIM almak da yurt dışı internet kullanımı ihtiyacınız çözecektir. E-sim ya da elektronik sim kartlar, teknolojisi buna uygun cep telefonlarında hazır olarak bulunan, değişik servis sağlayıcılar veya operatörler için defaten ve yeniden programlanabilir ve takıp çıkartılabilir sim kartlarla aynı işlevi gören gömülü sim kartlardır.

İnternette kolay bir arama ile bulabileceğiniz onlarca e-sim firmasından birinden size uygun bir plan alıp seyahatine çıkabilirsiniz. E-sim almak için, firma tarafından size gönderilen e-sim profilini cihazınıza yüklemeniz ve gereken izinleri vermeniz gerekir. Bu firmalar basitçe size roaming hizmeti sunan işletmelerdir. Bu yüzden çoğunda coğrafi alanlar kapsayan paketler satılmaktadır. Bu paketler çoğunlukla sadece data içeren paketler olsa da bazı firmalar ses ve data içeren e-sim paketleri de satarlar.

Avrupa Birliği, Kuzey Amerika, Uzak Doğu gibi tur olarak bir arada gezilen ülkeler için aldığınız paketleri bu coğrafyadaki tüm ülkelerde kullanabilirsiniz. Yani, Avrupa Birliği ülkelerinde geçen 10 GB’lık bir paket aldığınızda, paketin geçerlilik süresi boyunca bu datayı Almanya’da da, Avusturya’da da, İspanya’da da kullanabilirsiniz.

Paketin kullanmadığınız kadarı, geçerlilik süresi sonunda artık kullanılamaz hale gelirken, datanız erkenden biterse de hizmetin ön ödemeli olması sayesinde maddi bir külfete girmezsiniz.

E-sim fiyatları alacağınız data paketinin büyüklüğüne ve bu geçerlilik süresine göre değişiklik göstermektedir. Mesela ABD ve Kanada’da 30 gün boyunca geçerli, 5 GB veri paketine 35 USD öderken, aynı paketi Uzak Doğu (Malezya, Filipinler, Tayland vs.) ülkeleri için satın alırsanız bu sefer ödeyeceğiniz bedel 25 USD’ye düşer.

E-sim firmalarının çoğu sizden hiçbir belge istemez. Aldığınız hizmetin bedelini çevrimiçi olarak öder ve anında kullanmaya başlarsınız.

Bir Wi-Fi Hotspot Alın

Eğer kalabalık bir grup olarak seyahat ediyorsanız, taşınabilir Wi-Fi hotspot ekipmanlarından birini kiralayarak birden fazla cihazınız için internet erişimi sağlayabilirsiniz. Taşınabilir Wi-Fi Hotspot ekipmanlarını online olarak kiralayabileceğiniz gibi, iner inmez havaalanlarında da kiralayabilirsiniz. Bu hotspot cihazları ortalama bir cep telefonu büyüklüğündedir ve yolculuğunuz boyunca size ekstra bir ağırlık sağlamaz.

Bu cihazı geri getirmek üzere aldığınızdan dolayı, bunu size kiralayan firmalar kredi kartınıza belli bir bloke koymak isteyebilir. Ayrıca pasaportunuzu görmek de isteyebilirler. Koyulacak blokenin tüm seyahatiniz boyunca kaldırılmayacağını düşünerek, bu ödeme için sık kullanmayacağınız bir kredi kartınızı kullanmayı düşünebilirsiniz.

Mobil Veri Paylaşımı Aldığınız sim kartın mobil veri paylaşımına (tethering) izin verip vermediğini araştırın. Eğer veriyorsa, tek bir internet hattını birden çok cihazda kullanabilirsiniz. Bu beraber seyahat ettiğiniz eşiniz veya arkadaşınız olabileceği gibi, laptopunuz veya tabletiniz de olabilir. Sim kartı aldınız ve mobil veri paylaşımına izin vermediğini sonradan fark ettiyseniz de üzülmeyin. Bazı firmaların bu yasağı, telefonunuzda yapacağınız çok basit ayar değişiklikleri ile kaldırılabiliyor.

Türkiye’deki tüm operatörler yurt dışı seyahatleri için özel veri planları sunmaktadır. Bunların bazıları sadece veri paketinden oluşurken, bazılarına ses ve SMS hizmeti de dahil olabilir.

Seyahatinizden önce operatörünüzle iletişime geçip, kendinize uygun bir plan seçebilirsiniz. Operatörünüzün öğrenciler veya iş insanlarına sunduğu ayrıcalıklı kulüplere üyeyseniz bu kulüplerin sunduğu avantajları kontrol etmeyi atlamayın.

Türkiye’deki operatörler de yurt dışı paketlerini global ve Avrupa gibi coğrafi bölgelere ayırmış ve fiyatlandırmayı bunun üzerinden yapmaktadırlar. Seyahatinizde kullanacağınız ortalama 2 GB’lık veri paketinin size ortalama maliyeti gideceğiniz coğrafi bölgeye de bağlı olarak 400 TL ile 800 TL arasında değişmektedir. Bu rakamların 2024 yılına ait yurt dışı internet paketi fiyatı olduğunu belirtmekte fayda var.

Uluslararası Dolaşım (Roaming) Ücretlerine Dikkat Edin

Eğer bir SIM kart almak yerine operatörünüzün uluslararası veri planını kullanacaksanız, operatörünüzün uluslararası dolaşım (roaming) ücretlerini iyi araştırın ve beklenmedik yüksek faturalarla karşılaşmamak için kullanımınızı takip edin.

Yurt dışında sadece internet satın almak için kullanacağınız küçücük bir data bile yüksek roaming ücretlerinden dolayı beklenmedik bir fatura ödemenize sebep olabilir. Eğer yurt dışında Türkiye’deki operatörünüzden hizmet almayacaksanız, cep telefonu ayarlarından uluslararası dolaşım iznini kapatmanızı öneririz.

Yurt dışına çıkmadan önce, kullandığınız cihazın veri tüketimini azaltmak için gerekli ayarlamaları yapmayı unutmayın. Bu ayarlar arasında otomatik uygulama güncellemeleri, arka plan veri kullanımını sınırlandırılması ve yüksek veri tüketen uygulamaları geçici olarak silmek olabilir.

Bu amaçla çevrimdışı çalışan harita, çeviri ve rehber uygulamalarını ve bu uygulamalarda kullanacağınız, ilgili harita, sesli rehber ve dil dosyalarını yolculuğa başlamadan indirebilir ve bunlar için kullanacağınız datayı yurt içindeki kaynaklarınızdan kullanabilirsiniz. Aynı şekilde çok veri harcayan görüntülü konuşma aplikasyonlarını da sadece wi-fi ile kullanabilirsiniz.

Ortak Alanlarda Wi-Fi Kullanımı

Gelişen ve ucuzlayan teknoloji ve yaygın altyapı sayesinde artık ortak kullanıma açık, ücretsiz bir wi-fi ağı bulmak oldukça kolaylaştı. Eğer merkezi bir lokasyonda kısa süreli bir tatil yapıyorsanız ve internet kullanımı sizin için çok çok önemli değilse, sadece oteller, kafeler, restoranlar ve hatta bazı toplu taşıma araçlarının yaydığı internet hizmetini kullanmayı düşünebilirsiniz.

Bu wi-fi noktalarında yapılan tüm işlemlerin, girilen tüm sitelerin gerekli ekipmana sahip herkes tarafından izlenebileceğini hatırlatmakta fayda var. Bu bağlamda internet bankacılığı, e-devlet işlemleri gibi hassas işlerinizi güvendiğiniz, mümkünse kendinize ait bir internet hattından yapmanızda fayda var.

Bu tip bir durumda yapılacak en makul şey, düşük kotalı ucuz sim kart alarak acil işlemlerinizi buradan yapmak, çok data harcayan sosyal medya, çevrimiçi haritalar ve sanal rehber gibi hizmetleri ortak wi-fi noktalarında kullanmak olabilir. Güvenliğiniz için halka açık Wi-Fi ağlarında bir VPN kullanmak da önemlidir.

VPN kullanımı verilerinizi koruyarak güvende kalmanızı sağlar. Hem cep telefonuna hem de kişisel bilgisayarlarınıza indirebileceğiniz birçok ücretli ve ücretsiz VPN hizmeti bulunmaktadır.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here