Zeugma Mozaik Müzesi, tarihe, kültüre meraklı herkes için çok önemli bir müze. Gaziantep’i hatta Türkiye’yi ziyaret etmek için başlı başına bir sebep bile diyebiliriz. İnanılmaz bir sanatsal zenginliğe ve çeşitliliğe sahip Mozaik Müzesi. Bina büyüklüğü ve mozaiklerin kapladığı alan açısından, dünyanın en büyük mozaik müzelerinden biridir.
Zeugma dünyanın en zengin ve en ihtişamlı şehirlerinden biriymiş. MS 256 yılında Sasani Kralı I. Şapur tarafından ele geçirilerek yakılıp yıkılan şehirden kalan eserler günümüzde Zeugma Mozaik Müzesi ve çevre illerdeki müzelerde sergileniyor.
9 Eylül 2011 tarihinde Gaziantep’te açılan Zeugma Mozaik Müzesi, Gaziantep’in dünyaca tanınan bir markası. 1700 metrekarelik mozaik varlığı ile dünyanın önde gelen mozaik müzelerinden biri olan Zeugma, açıldığı gün 5000’e yakın kişi tarafından ziyaret edilmiş.
Türkiye’nin en önemli lezzet duraklarından biri olan Antep, Zeugma Müzesi ile gelen ziyaretçilere farklı seçenekler sunuyor. Lezzetli yemekler, zengin eserlere sahip müzeler ve sıcakkanlı insanları ile şehir, özellikle kültür turizminde önde geliyor.
Mimarisi, teknolojik altyapısı ve donanımı ile ziyaretçilerini etkileyen mozaik müzesinde 2 bin yıllık tarihi geçmişe sahip olan mozaiklerin eksik parçaları teknolojik imkanlarla görüntü olarak tamamlanıyor.
Müze, mozaik ve arkeoloji salonları, sergi ve konferans merkezleri ile konuklarını ağırlıyor. Zeugma Antik Kenti’nden çıkartılan mozaiklerin sergilendiği yapıda en ünlü eser Çingene Kızı mozaiği binlerce insanın ilgisini çekiyor.
Zeugma Mozaik Müzesi Hakkında Bilgi
Zeugma Ne Demek?
Tarihte tüm dünyayı ele geçirme hedefiyle Anadolu topraklarından geçen Büyük İskender’in komutanlarından Selevkos Nikator yerleşim kurmak için Fırat kıyılarını seçmiş. Kurduğu kente bu nehir ile kendi ismini birleştiren bir ad vermeyi uygun görmüş ve Selevkos Euphrathes olarak anılmış bu bölge.
MÖ 64 yılında Roma hâkimiyetine geçtiğinde ismi “köprü başı” anlamına gelen “Zeugma” olarak değiştirilmiş. Medeniyetler ve kültürler arasında bir geçiş noktasında olması, isminin ne kadar yerinde olduğunu gösteriyor.
Zeugma Mozaik Müzesi Nerede?
Zeugma Mozaik Müzesi, Gaziantep ili Şehitkamil ilçesinde yer alıyor.
- Adres: Mithatpaşa Mahallesi,Hacı Sani Konukoğlu Bulvarı Tekel Caddesi,No:2
- Konum burada.
Zeugma Mozaik Müzesi Eserleri
- Çingene Kızı
- Oceanos ve Tethys Mozaiği
- Akratos ve Euphrosine Mozaiği
- Akhilleus Mozaiği
- Europhe’nin Kaçırılışı Mozaiği
- Kahvaltı Sofrasındakiler
- Antope ve Satyros Mozaiği
- Aphrodite’in Doğuşu
- Akhilleus Mozaiği
- Aşk (Eros) ve Ruh (Psykhe)
- Akratos
- Bereket Tanrısı Demeter
- Dionysos’un Düğünü
- Daidalos Mozaiği
- Dionysos ve Nike
- Danea Mozaiği
- Europa
- Fırat Nehri’nin Kralı Akheloos
- Fırat’ın Genç Nehir Tanrısı
- Fırat Nehri Tanrısı Euphrates
- Galateia Mozaiği
- Metiokhos
- Ölümsüz Aşıklar
- Perseus ve Andromede
- Parthenope
- Su Perisi
- Silenos Mozaiği
- Triton Mozaiği
- Yunuslu Eros Mozaiği
- Yaşayan Zeugma
Çingene Kızı
Müzede yer alan mozaiklerin hepsi büyük ustalık eseri. 500 bin parçadan meydana getirilen mozaikler gören herkesi büyülüyor. Ayrıca figürlerin gerçekçilikleri ve canlılıkları da hayranlık uyandırıyor. Ancak müzenin en önemli eseri bu çok büyük boyutlu panoların aksine diğerlerine göre oldukça küçük bir parça. MS 2’nci yüzyıl tarihli Maenad adıyla da bilinen Çingene Kızı Mozaiği‘dir.
Mozaikte Çingene kızının bakışlarını ön plana çıkarmak için özel bir teknik kullanılmış. Yüzündeki sevinç ve hüznü aynı anda görebilmemiz de portre sanatında ulaşılan başarıyı gösteriyor. Çingene Kızı Mozaiği, Helenistik Dönem resim sanatında “üç çeyrek bakış” tekniği ile yapılmış. Tüm bu özellikleri sayesinde Zeugma’nın hatta Gaziantep’in simgesi haline gelmiş.
Savaş Tanrısı Ares
Mozaiklerin haricinde, yine Roma Dönemi’ne ait heykeller, sütunlar ve çeşmeleri de müzede görebilirsiniz. Savaş Tanrısı Ares’in bronz heykeli müzedeki en ilgi çekici eserler arasında bulunuyor.
Zeugma Mozaik Müzesi Sanal Tur
Zeugma Mozaik Müzesi’ni görmek için taa Gaziantep’e kadar gitmenize gerek yok. Buraya tıklayarak sanal tura katılabilir, oturduğunuz yerden müzeyi gezebilirsiniz. Tabi imkanlar dahilindeyse canlı canlı görmenin yeri başka. 🙂
Zeugma Mozaik Müzesi Giriş Ücreti
- Zeugma Mozaik Müzesi Giriş Ücreti : 280 TL
- Müze kart geçerli.
- Sesli rehberlik hizmeti bulunuyor.
- Müze her gün açık.
- Açılış/Kapanış Saatleri
- Açılış Saati: 08:30
- Kapanış Saati: 17:00
- Gişe Kapanış Saati: 16:30
Zeugma Mozaik Müzesi İletişim Bilgileri
E-mail: [email protected]
Telefon: 03423252727
Zeugma Mozaik Müzesi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Zeugma Müzesi öğretmen ve öğrencilere ücretsiz. Ayrıca müze kartınız varsa müzeyi ücretsiz şekilde gezebilirsiniz.
Zeugma Müzesi’nde bulunan mozaikler; Gaziantep iline bağlı Nizip ilçesinde bulunan Zeugma Antik Kenti’nden çıkarıldı.
Ülkemizin en etkileyici tarihi eserlerinden olan ‘Çingene Kızı’ mozaiğinin eksik parçaları, kaçakçılar tarafından yağmalanarak ABD’ye kaçırılmış. 50 yılı aşkın süre sonra ise ülkeye geri getirilmiş. Bu süreç de Çingene Kızı Mozaiği’nin ününe ün katmış.
Türkiye’nin güneydoğusunda bulunan Gaziantep, ülkemizin birçok noktasında hava yolu ile ulaşım imkanının bulunduğu bir merkez. Gaziantep Havalimanı’na yurtiçi ve yurtdışından direkt uçak seferleri bulunuyor. Bunun için Gaziantep uçak bileti almak gerekiyor.
Gaziantep otobüs bileti seçeneklerine de göz atabilirsiniz.
İstanbul, Ankara, İzmir, Kayseri, Diyarbakır ve KKTC’nin yanı sıra dönemsel olarak bazı yurtdışı merkezlerden de Gaziantep’e uçuş bulmak mümkün. Ayrıca şehirlerarası otobüs ve özel araçlarla da kente gelinebiliyor.
Ülkemizin en özgün kentlerinden Antep, lezzetli mutfağı, tarihi ve kültürel değerleriyle keşfedilmeyi bekliyor.