Hub Airports, hava yolu şirketlerinin merkezleri dışında kullandıkları havaalanlarına verilen isimdir. Air Hub olarak da isimlendirilebilmektedir. Türkçe karşılığı ise aktarma merkezi ya da transfer merkezi olarak bilinmektedir.
Ayrıca Hub terimi bir havaalanının diğer havaalanları ile ne kadar çok bağlantısı olduğunu ifade etmek amaçlı kullanılan bir kelimedir. Bir havaalanın çok fazla uçuş alıp uçuş gerçekleştirmesi, farklı havalimanları ile bağlantılı olması ve çok fazla uçuş noktasına ulaşım sağlaması o havalimanının büyük bir Hub Airports olarak nitelendirilmesini sağlar.
Havaalanları da tıpkı hava yolu şirketleri gibi kendi içlerinde rekabet etmektedirler. Diğer havalimanları ile rekabet içerisinde olmalarından kaynaklı, sürekli bağlantılı oldukları havalimanları sayılarını arttırmaya çalışıp daha büyük bir Hub Airports olmak için birbirleri ile yarışırlar.
Air Hub terimi hava yolu taşımacılığında hava yolu şirketlerinin merkez üsleri dışında ikinci derece önem verdikleri havaalanlarına denmektedir. Mesela Flypgs firmasının ana üssü Sabiha Gökçen Havalimanıdır ancak Air Hub kullandığı havalimanı farklıdır veya Pegasus Berlin'e gidiş ya da Berlin’den dönüş uçuşlarını Schönefeld Havalimanından gerçekleştirir. Schönefeld Havaalanı, Pegasus'un Almanya'da bulunan Hub air noktasıdır.
Dünyada bulunan en büyük havalimanı kategorisine giren havaalanları Mega Hub Air'ları olarak adlandırılır. Dünyada bulunan Hub air listesinin başından Londra Heathrow Havalimanı yer almaktadır. 3 tür hub air tipi bulunmaktadır. Bunlar Amerikan modeli, Avrupa modeli ve Basra Körfezi - Asya modelleridir.
Amerikan Modeli Hub Air Tipi
Orta mesafeli olan uçuşları yine orta mesafeli başka bir uçuşa bağlayan modeldir. Amerika’nın yüz ölçümünün büyüklüğünden kaynaklı bir bağlama işlemi yapılmaktadır. Çünkü eyaletler arası uzaklık bazen 6 saatten fazla süreye ulaşabilmektedir. Bunun yanı sıra Amerika'da bulunan yolcu potansiyelinin 700 milyonu aşması bu durumu tetiklemektedir.
Avrupa Modeli Hub Air Tipi
Bu modelde ise orta mesafeli uçuşları uzun mesafeli uçuşlarla birleştirmek amaçlanmıştır. Uçuş mesafesinin çok uzun olduğu zamanlarda bu birleştirme işlemi gerçekleştirilir. Örneğin Diyarbakır’dan Delhi’ye gitmek istediğiniz zaman bu uygulama hayata geçirilir. Bunun için önce İstanbul’a aktarma yapar daha sonra Delhi'ye geçişiniz sağlanır. İşte bu sürece Avrupa modeli Hub Air yöntemi denilmektedir.
Basra Körfezi - Asya Modeli Hub Air Tipi
Bu modelde yapılan işlem ise uzun süreli uçuşlar, yine başka bir uzun süreli uçuşlar bağlanır.