Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Devletler veya Amerika olarak da anılmaktadır. 50 eyalet ve bir federal bölgeden oluşan bu devlet, bir Federal Anayasa Cumhuriyetidir. Bu ülkenin vatandaşlarına Amerikalı ya da Amerikan denilmektedir. Alaska ve Hawaii' yi içine alan Amerika Birleşik Devletleri, kuzeyinde Kanada, güneyinde Meksika ile komşudur. Bunun yanı sıra Büyük Okyanusta ve Karayipler'de bulunan deniz aşırı topraklara sahiptir. Amerika Birleşik Devletlerinin kuruluş tarihi 4 Temmuz 1776' dır. Resmi dil İngilizce ve para birimleri Amerikan Doları'dır (USD). Başkenti Washington D.C'dir ve en büyük şehri New York'tur.  Amerika'ya seyahat etmek için Amerika uçak bileti seçeneklerine göz atabilirsin.

Amerika Vize İstiyor mu?

Amerika birleşik Devletlerine seyahat edecek tüm Türk Vatandaşlarına, pasaport ayrımı yapılmaksızın vize almaları mecburi kılınmıştır. Bordo (Umumi), Yeşil (Hususi), Gri (Hizmet) ve Siyah (Diplomatik) pasaport sahibi tüm Türk Vatandaşları ikamet ettikleri şehir fark etmeden Ankara ve İstanbul' da bulunan Amerikan konsolosluğuna vize başvurusunda bulunabilmektedirler.

Önemli Not: Ülkelerin vize ve seyahat koşulları değişiklik gösterebilmektedir. Güncel vize ve seyahat koşullarını, ilgili ülkenin konsolosluğuna ait resmi web sitesinden veya T.C Dışişleri Bakanlığı web sitesinden kontrol etmenizi veya seyahat edeceğin hava yolu firması ile iletişime geçmenizi önemle rica ederiz.​​

ABD, ülkeye giriş yapmak isteyen yabancılar için Amerika vize prosedürlerini 2 gruba ayırmaktadır. Amerika Birleşik Devletlerine, en fazla 6 aylık kısa süreli ticari, turistik, aile ziyareti, konferans, dil okulu gibi farklı seyahat amaçlarına göre giriş yapmak isteyen kişilerin Amerika Göçmen Olmayan Vizesi başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. Uzun süreli yerleşim sebebiyle Amerika'ya göç edecek olan kişilerin ise Amerika Göçmen Vizesi Başvuru yapmaları gerekmektedir.

Amerika Vize Türleri

Amerika vize başvurusu yapacak olan tüm Türk vatandaşları, 'Amerika Göçmen Olmayan Vize' kategorisinden başvuru yapmaları gerekmektedir. Amerika Vize Türleri, Amerika'ya seyahat amacına göre; Diplomatik ve Resmi, Turizm, İş Amaçlı, Transit Geçiş, Öğrenci ve Değişim Programı ve  Geçici Çalışma Vizesi olarak farklılık göstermektedir. 185 farklı alt kategoriye sahip vize prosedürü bulunan Amerika'nın başlıca vize türlerini aşağıdaki alt başlıklarda bulabilirsiniz.

Amerika Turistik, Ticari ve Transit Vize

  • B-1/B-2 Turistik veya Ticari Amaçlı Ziyaret Amerika Vizesi: Aile ziyaretinde bulunmak veya tatil amaçlı; mesleki toplantı, dil okulu, çocuklar için yaz kampı veya konferanslara katılabilmek için kısa süreli Amerika’ya gitmek isteyen kişilerin başvuru yapması gereken Amerika Göçmen Olmayan vize türüdür.
  • B-1 Ticari Amaçlı Ziyaretçi Amerika Vizesi: Mesleki fuar ve toplantılara, konferanslara katılabilmek amacıyla kısa süreli Amerika’ya gitmek isteyen kişilerin başvuru yapması gereken Amerika göçmen olmayan vize türüdür.
  • B-1 Ev Hizmetleri Ziyaretçi Amerika Vizesi
  • B-2 Tedavi Amaçlı Ziyaretçi Amerika Vizesi: Sağlık problemleri nedeniyle tedavi amaçlı belirli süreli Amerika’ya gitmek isteyen kişilerin başvuru yapması gereken Amerika göçmen olmayan vize türüdür.
  • C Transit Amerika Vizesi: Amerika'ya gelen mürettebat üyesi, uçak veya gemiye katılmak için, Amerika'ya bağlantılı seyahat edenler; Amerika dışında iki ülke arasında seyahatin bir parçası olmak için başvuru yapması gereken göçmen olmayan vize türüdür.
  • D, C1/D Mürettebat Amerika Vizesi: Amerika'daki uluslararası havayollarında ya da gemilerde çalışanlara yönelik göçmen olmayan vize türüdür.
  • E1/E2 Yatırımcı Amerika Vizesi: Yatırımcı vizesi veya Ticari Anlaşmalı Tüccar, Amerika ile sefer ve ticaret anlaşması olan bir ülkenin vatandaşı olan ve  Amerika ile anlaşma yaptığı ülke arasında teknoloji ticareti de dahil olmak üzere önemli bir yatırım yapmak ya da ticaret yaptığı bir kuruluşun önemli miktarda sermaye yatırımını yapabilmek, faaliyetlerini yönetmek, geliştirmek  için Amerika'ya gitmek isteyen kişilerin başvuru yapmak zorunda olduğu  göçmen olmayan Amerika vizesi türüdür.
  • E3 Avustralya Özel İşçi Amerika Vizesi: Geçici olarak uzmanlık gerektiren bir işte çalışmak için Amerika'ya gitmek zorunda olan Avustralya vatandaşları için geçerli bir göçmen olmayan vize türüdür.
  • I Basın Mensubu Amerika Vizesi: Film ekipleri, editörler, muhabir ve benzeri meslekler gibi, mesleklerini icra etmek için Amerika'ya gelen kişilere yani "yabancı ülke medya temsilcilerine" verilen göçmen olmayan Amerika vize türüdür.

Amerika Öğrenci ve Değişim Programı Vizesi

  • F1,F2 Öğrenci Amerika Vizeleri: Amerika'da uzun süreli dil eğitimi veya akademik eğitim almayı hedefleyen öğrencilere verilen göçmen olmayan vize türüdür.
  • J1,J2 Değişim Programı Amerika Vizeleri: Amerika'daki değişim programlarına katılım durumları onaylanan kişilere yönelik göçmen olmayan Amerika vize türüdür.
  • M1,M2 Mesleki Eğitim Amerika Vizeleri: Amerika'da akademik ve mesleki olmayan eğitim veya dil eğitimi almak için Amerika’ya gidecek kişilere yönelik verilen göçmen olmayan Amerika vize türüdür.

Amerika Kısa Süreli Çalışma Vizesi

H1-B/ H2-A/ H2-B/ H3 Geçici Çalışma Vizeleri, L Şirket İçi Transfer Vizeleri, O Olağanüstü Yetenek ve Başarıya Sahip Bireyler, P Atletler, Eğlence Grupları ve Oyuncular gibi vizeler de Amerika Kısa süreli Çalışma Vizesi türleridir.

Amerika Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?

Amerika vize başvurusu yapabilmek için seyahat sebebinizi ve sürenizi önceden belirlemeniz gerekmektedir. Çünkü Amerika' da kalış sürenize göre Göçmen olan ve Göçmen olmayan vize türlerine göre müracaat etme prosedürleri de değişmektedir.

**Vize başvurusu için hazırlanması gereken evraklarla ilgili net bilgi için ilgili ülkenin Konsolosluk ya da Büyükelçiliklerine başvurulmalıdır.

Amerika Göçmen Olmayan Vize için Gerekli Evraklar

  • Amerika DS-160 Başvuru Formu: Göçmen olmayan Amerika vizesini alabilmek için DS-160 Başvuru formunu doğru ve eksiksiz bir şekilde İngilizce olarak doldurulmuş olması gerekmektedir. Online olarak sistem üzerinde doldurulan Başvuru Formu ile birlikte vize başvuru randevusunun alınması gerekmektedir ve DS-160 başvuru formunun borkodlu çıktısıyla randevuda hazır bulunmaları şartı aranmaktadır. Formu doldururken Amerika'ya seyahat etme amacınıza göre vize türünü dikkatli bir şekilde doldurmanız ve vize ücretini ona göre yatırmanız gerekmektedir. Aksi halde konsolosluk vize başvurunuzu ret edebilmektedir.
  • Biometrik Fotoğraf: Son 6 içerisinde çekilmiş 5*5 cm boyutlarında ve çözünürlüğü minimum 600*600 maksimum ise 1200*1200 piksel olan biometrik fotoğraf ile Amerika Göçmen Olmayan Vize başvurusu yapmanız gerekmektedir. Biometrik fotoğrafın DS-160 başvuru formunun doldurulması esnasında sisteme yüklenmesi gerekmektedir.
  • Amerika Göçmen Olmayan Vize Talep Dilekçesi: Amerika Göçmen Olmayan Vize başvurusu yapacak olan kişinin Amerika konsolosluğuna, seyahat etme nedenini ve hangi tarihlerde seyahat planı oluşturduğunu, başvuru yapan kişinin mesleki durumu, seyahat masraf sponsorunu belirten bir dilekçe hazırlanması gerekmektedir.
  • Banka Hesap Cüzdanı:  Amerika seyahat masrafları teminatının,vize başvurusu yapacak olan kişinin  şahsi banka hesaplarında EUR ya da USD olarak bulunması gerekmektedir. Bu hesabın 3 aylık hareketlerinin görüntüsünün bankadan istenerek banka görevlisinin imzalı ve kaşeli olarak dökümü ve banka yetkilisi imza sirküsü ile birlikte size vermesi gerekmektedir. Bu döküm, vize başvurunuzdan maksimum 15 gün öncesine kadar alınmış olunmalıdır.
  • Mesleki Durumu Belgeleyen Evraklar: Vize başvurusunda bulunacak olan kişinin, çalıştığı kurum veya şirketten orada çalıştığına dair resmi evrakların alması gerekir. Bu evraklar; Maaş Bordrosu, SGK Hizmet Dökümü, SGK İşe Giriş Bildirgesi ve bu belgelerin yanı sıra çalıştığı şirketin yetkili kişisinden alınan antetli kağıda ıslak imzalı ve kaşeli olarak yazılmış görev ve izin belgesi hazırlanması zorunludur.
  • Amerika Seyahat Rezervasyonları: Vize başvurusu yapan kişinin seyahat planını gösteren otel ve ulaşım dökümlerini gösteren belgenin vize başvurusunda sunulması gerekmektedir.

Amerika Göçmen Olmayan Vize Mülakatı

Yukarıda sıraladığımız tüm belgeleri tamamladıktan sonra Amerika konsolosluğundaki randevu gününüzde bu evrakları teslim ettikten sonra görevliler parmak izinizi almakta ve daha sonra mülakata tabi tutulmaktasınız. Mülakat Konsolosluk görevlileri tarafından Türkçe ve İngilizce olarak gerçekleştirilmektedir.

Amerika Göçmen Vizesi İçin Gerekli Evraklar

 

  • Pasaport Fotokopisi:  Amerika vize başvurusu esnasında minimum 8 ay geçerliliği olan bir pasaporta sahip olmanız gerekmektedir.
  • Formlar:  Amerika Göçmen vizesi görüşme öncesi DS-260 Göçmen Vize Elektronik Formunun doldurulmuş olması gerekmektedir. Bu forma konsolosluk Elektronik başvuru merkezinin internet sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz.
  • Pasaport Teslim Alma Yeri Kaydı
  • Nüfus Kayıt Örneği: Nüfus müdürlüğünden alınan vukuatlı nüfus kayıt örneği olması gerekmekte ve üzerinde Nüfus Müdürlüğünün orijinal kırmızı damgası olmalıdır. Damgası olmayan nüfus kayır örnekleri kabul edilmemektedir.
  • Evlilik Cüzdanı
  • Boşanma Belgesi veya Ölüm Kayıt Örneği
  • Askerlik Belgesi
  • Mahkeme ve Hapis Kayıtları
  • Diğer Mahkeme Kayıtları
  • 16 Yaşının Üstündeki Başvuru Sahipleri İçin Arşiv Kayıtlı Adli Sicil Kaydı
  • Tercümeler: İngilizce ve Türkçe olmayan tüm belgelerin yeminli tercüman tarafından tercüme edilmesi gerekmektedir.
  • Mali Yardım Kanıtları: Amerika istek yapan tüm kişilerin I-864 Yeminli Geçim Beyannamesini doldurmuş olması ve teslim edilmesi gerek evraklar ile başvuru merkezine teslim edilmiş olması gerekmektedir.
  • Fotoğraflar:  5*5 cm boyutlarında beyaz fon önünde çekilmiş rötuşsuz 2 adet fotoğrafı son 6 ay içerisinde çektirmiş olması gerekmektedir.

Amerika’nın Vize İstediği / İstemediği Ülkeler

Amerika Vize Muafiyet Programına göre; Amerikan seyahat etmek isteyen 38 ülkenin vatandaşları vizeden muaftırlar. Bu ülkeler;

  • Andorra
  • Avustralya
  •  Avusturya
  • Belçika
  • Brunei
  •  Şili
  •  Çekya
  • Danimarka
  • Estonya
  •  Finlandiya
  •  Fransa
  •  Almanya
  •  Yunanistan
  • Macaristan
  • İzlanda
  • Liechtenstein
  •  Litvanya

 

  • Lüksemburg
  •  Malta
  • Monako
  • Hollanda
  • Yeni Zelanda
  •  Norveç
  •  Portekiz
  •  San Marino
  •  Singapur
  • Slovakya
  •  Slovenya
  •  Güney Kore
  • İspanya
  • İsveç
  • İsviçre
  • Tayvan
  • İngiltere

 

 

 

 

Amerika Vize Ücretleri

Amerika Vize Türleri

Konsolosluk Ücreti

Vize Danışmanlık Ücreti

B/ Ziyaretçi Vizesi(İş, Turizm, Tıbbi Tedavi)

185 USD

90 USD

C/ Transit Geçiş Vizesi

185 USD

90 USD

D/ Mürettebat Vizesi

185 USD

90 USD

F/ Akademik Öğrenci Vizesi

185 USD

90 USD

M/ Mesleki Öğrenci Vizesi

185 USD

90 USD

I/ Basın Mensubu veya Gazeteci Vizesi

185 USD

90 USD

J/ Değişim Programı Vizesi

185 USD

90 USD

H/ Geçici İşçi-Çalışan veya Stajyer Vizesi

205 USD

110 USD

O/ Olağan Üstü Yetenekleri Olan Kişi Vizesi

205 USD

110 USD

P/ Sporcular, Sanatçılar ve Gösterici Vizesi

205 USD

110 USD

Q/Kültürel Değişim Programı Vizesi

205 USD

110 USD

R/ Din Görevlileri Vizesi

205 USD

110 USD

L/ Şirket içi Transfer Vizesi

205 USD

110 USD

E1/ Anlaşmalı Tüccar Vizesi

315 USD

500 USD

E2/ Anlaşmalı Yatırımcı Vizesi

315 USD

500 USD

K/ ABD Vatandaşının Nişanlısı veya Eşi Vizesi

265 USD

250 USD

Amerika uçuşlarını karşılaştırarak en iyi fiyatlarla Amerika uçak bileti alabilirsiniz.