Resmi adı Belçika Krallığı olan ülke, Batı Avrupa’da yer almakta ve Avrupa Birliği’ne üye bazı ülkeler ile NATO gibi uluslararası bazı organizasyonların merkezlerini barındırmaktadır. 30,528 km²'lik bir alanda bulunan ülkenin başkenti Brüksel’dir ve Brüksel Bölgesi, Flaman Bölgesi, Valonya Bölgesi olarak adlandırılan 3 federal bölgeden oluşmaktadır. Belçika’nın önemli şehirleri ise; Antwerpen, Hasselt, Gent, Leuven, Brugge, Wavre, Mons, Liege, Arlon ve Namur’dur. Belçika'ya seyahat etmek için Belçika uçak bileti seçeneklerine göz atabilirsiniz.
Belçika Vize İstiyor Mu?
Belçika Schengen ülkeleri arasındadır. Belçika’ya seyahat etmek isteyen Umuma Mahsus (Bordo) Pasaport sahiplerinin vize alması gerekirken Hizmet(Gri) Pasaport, Hususi( Yeşil) Pasaport ve Diplomatik( Siyah) Pasaport sahiplerinin 180 gün içerisinde 90 güne kadar yapacakları ziyaretlerde vize almasına gerek yoktur.
Önemli Not: Ülkelerin vize ve seyahat koşulları değişiklik gösterebilmektedir. Güncel vize ve seyahat koşullarını, ilgili ülkenin konsolosluğuna ait resmi web sitesinden veya T.C Dışişleri Bakanlığı web sitesinden kontrol etmenizi veya seyahat edeceğiniz hava yolu firması ile iletişime geçmenizi önemle rica ederiz.
Belçika Vize Türleri Nelerdir?
Belçika vizeleri kalış süresine göre “Kısa Süreli Kalış Vizeleri” ve “Uzun Süreli Kalış Vizeleri” olarak ayrılmaktadır.
Kısa süreli kalış vizeleri şu şekildedir:
- Belçika Turistik Vizesi: Turistik gezi veya tatil amacıyla gidilecekse alınması gereken vize türüdür.
- Belçika Arkadaş ve Aile Ziyareti Vizesi: Belçika’da yaşamakta olan arkadaş veya ailelerini ziyaret etmek isteyenlerin alması gereken vize türüdür.
- Belçika Ticari Vizesi: Kişinin iş toplantısına katılmak veya herhangi bir sözleşme yapmak için ülkeye gelmek istediğinde alması gereken vize türüdür, bu gibi durumlar dışında mesleki herhangi bir faaliyette bulunmaya izin vermez.
- Belçika Kültür ve Spor Etkinlikleri Vizesi: Belçika’da yapılacak olan herhangi bir kültür veya spor aktivitesine katılmak isteyenlerin alması gereken vize türüdür.
- Belçika Tır Şoförü Vizesi: Türkiye’den Belçika’ya kargo veya yolcu taşımacılığı yapmak isteyen sürücülerin alması gereken vize türüdür. Aracın ve sürücünün kayıtlı olması gerekmektedir.
- Belçika’da Evlenme Vizesi: Belçika’da evlenmek isteyen kişilerin alması gereken vize türüdür. Yerleşme izni vermez, bunun için ayrıca başvuru yapılması gerekmektedir.
- Belçika Birlikte Yaşama Vizesi: Belçika’da birlikte yaşamak isteyen kişilerin başvurması gerekmektedir ancak kişi beraber yaşayacağı kişi ile ilişkisi olduğunu kanıtlamak durumundadır.
Uzun süreli kalış vizeleri (D tipi) ise şu şekildedir:
- Belçika Aile Birleşim Vizesi: Belçika vatandaşı olan eş veya 18 yaş altı çocukları ile yaşamak isteyenlerin alması gereken vize türüdür.
- Belçika Çalışma Vizesi: Belçika’da çalışmak isteyenlerin alması gereken vize türüdür.
- AU Pair: Genç bir bireyin, bir ailenin yanına geçici olarak yerleşerek onların işlerine yardımcı olurken aynı zamanda da dil geliştirmesine ve kültürel yaşamı benimsemesine katkı sağlamak amacıyla alması gereken vize türüdür.
- Belçika Staj ve Öğrenci Vizesi: Öğrenci vizesi devlet okullarında veya özel kurumda okuma durumuna göre ikiye ayrılmaktadır. Bu nedenle vize alınırken, okunacak olan okulun özel veya devlet olmasına göre başvuru yapılmalıdır.
- Belçika Single Permit: Belçika vatandaşı olan bir kişinin aile ferdi olunması durumunda, burada 90 günü aşkın uzun sürede oturmak isteyenlerin alması gereken vize türüdür.
Belçika Vizesi Nasıl Alınır?
Belçika vizesi almak isteyenlerin öncelikle seyahatlerinin süresine göre Belçika Başkonsolosluğu veya Büyükelçiliği'ne ya da bu kurumlar tarafından yetkilendirilmiş başvuru merkezlerinden randevu almaları gerekmektedir. Eğer vize türü kısa süreli seyahat vize türlerinden biri olacaksa Belçika Konsolosluğu veya Büyükelçiliği direkt başvuru almamakta ve vize merkezlerine yönlendirmektedir. Eğer uzun süreli vize (D tipi) alınacaksa başvurular Belçika Konsolosluğu veya Büyükelçiliği tarafından alınmaktadır. Gerekli diplomatik temsilciliklerden randevu alındıktan sonra talep edilen evraklar hazırlanmalı ve randevu gününde ve saatinde eksiksiz ve doğru bir şekilde teslim edilerek başvuru tamamlanmalıdır. Belçika vizesi almak için gerekli evraklar şu şekildedir:
- Pasaport( Seyahat dönüşü itibari ile en az 3 ay saha geçerli ve 2 sayfası boş olmalı)
- Vize başvuru formu( İngilizce- Almanca- Fransızca veya Flamanca dillerinden herhangi biri ile doldurulmuş olmalıdır.)
- Nüfus Cüzdanı
- Konaklama belgeleri( Otel rezervasyonu vb.)
- Seyahat belgeleri( Uçak bileti vb.)
- Seyahat süresi sonunda Türkiye’ye dönüleceğini kanıtlayacak maddi-manevi belgeler( Aile bağlarının kanıtı, kendisi veya varsa eşinin düzenli gelir kaynağının belgeleri, mesleki ve sosyoekonomik durumu gibi.)
- Biometrik fotoğraf( Son 6 ay içerisinde alınmış ve 3,5*4,5 cm ölçülerinde)
- Dil tercih formu (Almanca- Fransızca- Flemenkçe veya tercih yok kategorisine giren İngilizce)
- 30.000 EUR teminatlı seyahat sağlık sigortası
- Nüfus Müdürlüğü’nden alınacak Aile Dökümü
- Aktif bir banka hesabının 3 aylık dökümleri
- Başvuru sahibinin maddi durumunu gösteren diğer belgeler
- Çalışanlar için; son 3 ayın maaş bordrosu, şirketten alınacak; imza sirküleri- ticaret sicil gazetesi gibi şirket bilgilerini ve çalışanın işe giriş bildirgesi-hizmet dökümü gibi bilgileri içerecek şekilde hazırlanmış imzalı mühürlü belge vb. belgeler
- Emekliler için; düzenli gelirini gösteren belgeler
- İşsiz evli yetişkinler için; eşinin gelirini gösteren belgeler ve evlilik cüzdanı
- İşsiz bekar yetişkinler için; herhangi bir düzenli gelir beyanı
- 18 yaşından küçükler için; ebeveynlerden alınacak noterden onaylı izin belgesi, öğrenci belgesi ve okuldan alınacak yazı vb. belgeler
- Aile ve arkadaş ziyareti vizesi için; onlardan gelecek olan davetiye, maddi durumun yeterli olmaması durumunda sponsor ve ona ait bilgiler
- Ticari vize alacaklar için; şirket bilgileri, ziyaret amacı, seyahat masraflarının nasıl karşılanacağına dair bilgi, dönüşte görev başı yapılacağına dair teyit gibi bilgilerin yer aldığı yazı, imza sirküleri, ticaret odası kaydı gibi şirket evrakları, referans şirketten alınacak davetiye, seyahat masraflarını şirket karşılayacak ise şirketin maddi yeterliliğini gösteren belgeler vb.
- Kültürel veya sportif bir aktivite için vize alınacaksa; gidilecek etkinliğin organizatöründen resmi ve mühürlü davet mektubu ayrıca Türkiye’de bulunan Kültürel ve Sportif organizasyonundan başvuru sahibinin bilgileri ve masrafların kim tarafından karşılanacağı gibi bilgilerin yer aldığı resmi yazı vb.
- Tır şoförlüğü için vize alınacaksa; Türkiye’deki firmadan başvuru yazısı, Belçika’daki kurumdan davetiye, şirkete ait imza sirküsü -ticari sicil gazetesi gibi belgeler
- Evlilik için vize alınacaksa; ilişkinin sürekli bir niteliğe sahip olduğunun kanıtı, evlenme beyannamesi, iki tarafın da 21 yaşından büyük olduğunun belgesi, sağlık raporu, yanına yerleşilen kişinin ikamet için izni ve geçim imkanları, yeterli konaklama imkanı olduğunun ispatı gibi belgeler
- Aile birleşimi için vize alınacaksa; idari harç bedelinin ödendiğine dair belge, birlikteliği ispatı, sağlık raporu, yeterli konaklama, yanına yerleşilen kişinin konaklama ve geçim imkânları belgeleri vb.
- Çalışma izni için vize alınacaksa; idari harç bedelinin ödendiğini gösteren belge, sağlık raporu, çalışma izni gibi belgeler
- AU Pair için vize alınacaksa; idari harç, sağlık raporu, çalışma izni gibi belgeler
- Öğrenci vizesi alınacaksa; idari harç, sağlık raporu, anlaşılan kurumdan kayıt veya kabul mektubu, sponsor ile ilgili bilgiler vb. belgeler
**Vize başvurusu için hazırlanması gereken evraklarla ilgili net bilgi için ilgili ülkenin Konsolosluk/Büyükelçiliklerine ya da yetkili vize merkezlerine başvurulmalıdır.
Başvuru esnasında biyometri işlemi adı da verilen Vize Bilgi Sistemi uygulanır. Buna göre başvuruda parmak izi taraması yapılmaktadır. Ek olarak mülakat da gerçekleştirilmektedir.
Vize sürecinde zaman sıkıntısı yaşanmaması adına başvurunun seyahatten en az 1 ay öncesinden yapılması gerekmektedir. Tüm evrakların eksiksiz ve doğru olması, mülakatta veya herhangi bir noktada problem yaşanmaması durumunda Belçika vizesi 7-15 gün aralığında bir sürede çıkmaktadır.
Belçika’nın Vize İstediği/İstemediği Ülkeler
Belçika Avrupa Birliği Schengen Bölgesi’nde yer alan bir ülkedir. Avrupa Birliği vize politikasına göre Belçika da pek çok ülkeden vize talep etmektedir. Ancak vize kolaylığı konusunda anlaşmalı olunan bazı ülkeler vardır. Bu ülkeler şu şekildedir:
|
|
Vize istenmeyen ülkeler şu şekildedir:
|
|
Havaalanı transit vizesi almak zorunda olan ülkeler şu şekildedir:
|
|
Belçika Vize Ücretleri
12 yaş ve üzeri Schengen Vizesi: 90 EUR
6-12 yaş arası Schengen Vizesi: 45 EUR
Diğer vize türleri için belirlenmiş güncel vize türleri için Belçika Konsolosluğu'ndan veya yetkilendirilmiş vize firmalarından detaylı bilgi alabilirsiniz.
Belçika uçak bileti satın almak için avantajlı fiyatları karşılaştırarak en iyi seçenekleri yakalayın.