Hamile yolcuların uçakla seyahat edebilmeleri için havayolu firmalarının bazı prosedürleri bulunmaktadır. Bu prosedürler firmadan firmaya değişiklik gösterebilmektedir. Seyahat planında herhangi bir aksaklık yaşanmaması adına, hamile yolcuların uçak bileti satın alma işlemini yapmadan önce uçuş yapacakları havayolu şirketinin prosedürlerini öğrenmesi en sağlıklı yol olacaktır. 

Hamile Yolcular İçin Uygulanan Prosedürler

Hamile yolcuların planladıkları uçuşu gerçekleştirebilmeleri hamileliklerinin haftasına, sağlık durumlarına ve beklenen bebek sayısına bağlıdır.

• Hamileliğin 1. ve 27. Haftaları aralığında ise yolcu uçuşa katılabilir. Hiçbir havayolu firması bu tarihler aralığında hamile yolcudan doktor raporu istemez.

Hamile yolcu tek bebek bekliyorsa;

• THY ve AJet havayolu firmalarında yolculuğunu gerçekleştirecek hamilelerin, hamileliğin 28. Ve 35. haftaları arasındalarsa uçuş için doktor raporu almaları gerekmektedir. Pegasus ve Sunexpress havayolu firması hamileliğin 35. haftasının sonuna kadar uçmak için doktor raporu talep etmemektedir. 

• Hamileliğin 36. haftasından sonra yolcu uçuşa alınamaz.

Hamile yolcu birden fazla bebek bekliyorsa;

• Hamile yolcu ikiz veya daha fazla bebek bekliyorsa; THY ve AJet havayolu şirketlerinde 28. haftadan 31. haftanın sonuna kadar doktor raporu ile uçuşa girebilir. Pegasus ve Sunexpress havayolu firmasında hamile yolcu, hamileliğinin 32. haftasına kadar uçuşa alınabilir, rapora gerek yoktur. 

• Yolcu, hamileliğinde 36. haftayı geçmişse doktor raporu dahi olsa uçuşa kabul edilemez. Hamile yolcular doktor raporu alırken de bazı hususlara dikkat etmelidir. Birincisi raporun uçuştan en fazla 1 hafta önce alınmış olması gerekmektedir. İkincisi ise raporun bebeğin tekillik veya çoğulluk durumunu açıkça belirtiyor olması gerekmektedir. Buna ek olarak raporun üzerinde onay veren doktorun ismi-soyismi, diploma numarası, ıslak imzası ve kaşesi ayrıca raporun düzenlendiği tarih de bulunmalıdır.