KANADA
Yüz ölçümü açısından dünyanın en büyük 2. Ülkesi olan Kanada, Amerika kıtasının en kuzeyinde yer almaktadır. Dünyanın en uzun kara sınırını Amerika Birleşik Devletleri ile Kanada’nın ortak sınırı oluşturmaktadır. Kanada’nın başkenti Ottawa olup en büyük şehri Toronto’dur. Yönetim şekli ise anayasal monarşidir. Kanada’da 2 resmi dil mevcuttur; İngilizce ve Fransızcadır. Ülkede kullanılan para birimi Kanada dolarıdır. Kanada'ya seyahat etmek için Kanada uçak bileti seçeneklerine göz atabilirsin.
Kanada Vize İstiyor Mu?
Kanada’ya seyahat etmek isteyen Umumi (Bordo), Hizmet (Gri), Hususi (Yeşil) ve Diplomatik (Siyah) pasaportlardan birine sahip Türk vatandaşları vize alma zorunluluğu bulunmaktadır. Kanada’nın Türkiye Cumhuriyeti’ne herhangi bir muafiyet uygulaması bulunmamaktadır.
Önemli Not: Ülkelerin vize ve seyahat koşulları değişiklik gösterebilmektedir. Güncel vize ve seyahat koşullarını, ilgili ülkenin konsolosluğuna ait resmi web sitesinden veya T.C Dışişleri Bakanlığı web sitesinden kontrol etmeni veya seyahat edeceğin hava yolu firması ile iletişime geçmeni önemle rica ederiz.
Kanada Vize Türleri
Kanada, ülkeye seyahat nedenlerine göre vize türlerini kategorize etmektedir.
Vize türleri aşağıdaki gibidir:
- Kanada Ticari/İş Vizesi
- Kanada Turistik Vizesi
- Kanada Transit Vizesi
- Kanada Öğrenci Vizesi
- Kanada Aile/Arkadaş Ziyareti Vizesi
- Kanada Oturum İzni/Vatandaşlık Vizesi
Kanada Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?
Kanada’ya seyahat etmek isteyen Türk vatandaşları seyahat amaçlarına göre vize türlerini belirlemeleri gerekmektedir. Ardından Kanada’nın CitizenshipandImmigrationCanada (CIC) sitesinden Online Başvuru yaparak formu eksiksiz ve doğru bir şekilde tamamladıktan sonra vize harç bedelini internet sitesi üzerinden yatırarak bu işlem tamamlanmalıdır. Diğer bir seçenek olan yetkilendirilmiş vize merkezleri aracılığıyla da vize işlemlerinizi yapabilirsiniz. Vize işleminin onaylandığına dair kararı Kanada Büyükelçiliği ve Kanada Konsolosluğu vermektedir.
Kanada Vizesi İçin İstenen Evraklar
Pasaport: Pasaportun 10 yıldan eski olmaması gerekmekte ve pasaportun geçerlilik tarihi dönüşünüzden 3 ay sonrasını da kapsaması gerekir. Ayrıca pasaportta son 2 boş sayfanın bulunması şarttır.
Kanada Vize Başvuru Formu: İngilizce olarak eksiksiz ve doğru şekilde doldurulması şarttır. Türkçe olarak doldurulduğu takdirde kabul edilmemektedir. Eski pasaportunuz varsa onların fotokopileri ve asılları
Fotoğraf: Son 6 ay içerisinde çekilmiş olup 2 adet biometrik fotoğraf. Biometrik fotoğraf 35x45 mm ölçülerde, arka fonu beyaz ve yüz şeklinizin tam görünür olması gerekmektedir.
Türkiye Cumhuriyeti nüfus cüzdanı fotokopisi
Anne, baba, çocuk ve kardeş bilgilerini gösteren tam vukuatlı aile nüfus kaydı
Sabıka Kaydı Niyet Mektubu: Kanada’ya gidiş amacınızı belirten ve gittiğinizde neler yapacağınıza dair kendi cümlelerinizle İngilizce olarak yazılmalıdır.
Davetiye: Aile/Arkadaş ziyaretinde bulunacaklar için karşıdan yollanmış belge. Gönderen kişinin pasaport fotokopisi ve bilgileri de dâhil edilmelidir.
Sağlık Sigortası: Kanada’ya seyahat edecek kişilerin, Uluslararası geçerliliği olan Seyahat Sağlık Sigortası yaptırdığını gösteren belgenin vize evraklarına dâhil edilmesi gerekmektedir.
Otel ve Uçak Rezervasyonları: Kanada’da kalacağınız süre içerisinde konaklama yapmayı planladığınız otel vb. rezervasyonu yaptırdığınıza dair belgenin çıktısı ve Kanada’ya gidiş-dönüş olarak aldığınız uçak biletinizin resmi belgesi vize başvurusunda sizden talep edilmektedir.
Banka hesap bilgileri ve hareketleri: ( Son 3 aylık hesap dökümünün kaşeli ve ıslak imzalı olması gerekmektedir.)
Maaş bordrosu: Son 3 ayı belirtmesi gerekmektedir. Vizeye başvuran kişi reşit olmaması halinde yalnız seyahat edecekse ebeveynin noter tasdikli muvafakatnamesinin alınması gerekmektedir. Kişinin çalıştığı kuruma ait bilgiler ve bu bilgileri destekleyen imzalar, belgeler başvuru evrakları arasına dahiledilmesi gerekmektedir. Çalışanlar; için son 3 ayı kapsayan maaş bordrosu ve SGK işe giriş, hizmet dökümü belgeleri Şirket sahipleri ve işverenler için; banka hesap bilgi ve belgeleri, vergi levhası, ticaret sicil gazetesi fotokopisi ve ticaret odası kaydı gibi evrakları başvuru belgelerinde bulundurmaları gerekmektedir.
Kanada Öğrenci Vizesi için başvuru yapacakların; üniversite, kurs veya okuldan kabul edildiklerini belgeleyen evrakların başvuru belgeleri arasında olması gerekmektedir. Kanada turistik vizesi için başvuracak öğrenciler için; güncel tarihli öğrenci belgesinin evraklar arasında bulunması gerekmektedir. Kanada turistik vizesi için başvuracak memurlar için; kurum tarafından hazırlanmış resmi izin belgesi ve sicil kaydı belgesi evraklar arasında bulunması gerekmektedir.
Kanada turistik vizesi için başvuracak emekliler için; emekli olduğunu gösteren belgelerin evraklar arasında olması gerekmektedir.
**Vize başvurusu için hazırlanması gereken evraklarla ilgili net bilgi için ilgili ülkenin Konsolosluk/Büyükelçiliklerine ya da vize danışmanlık merkezlerine başvurulmalıdır.
Kanada Vizesi Kaç Günde Çıkar?
Kanada’ya seyahat etmek isteyen vatandaşların sunulması gereken belgeleri eksiksiz ve doğru bir biçimde teslim etmeleri şartıyla vize sonucunuz ortalama 7 iş gününde çıkmaktadır. Ancak vize işlemlerinde yaşanabilecek eksik evrak, resmi tatiller ya da konsolosluğun yoğunluğu gibi durumları göz önünde bulundurarak seyahat planınızdan yaklaşık 20-30 gün önce bu işlemlere başlamak gerekmektedir.
Kanada Vize Ücreti
Kanada’ya seyahat etmek isteyen vatandaşların ödemesi gereken vize harç bedeli seyahat süresi ve niteliği açısından farklılık göstermektedir. Vize başvurusu için ödenen vize ücreti herhangi bir aksilik halinde geri iade edilmemektedir. 2025 yılı itibarıyla Kanada vizesi için ödenmesi gereken bedel yaklaşık 185 Kanada Doları civarındadır.
Kanada’nın Vize İstediği/İstemediği Ülkeler
Kanada’nın 6 Ay süreyle vize muafiyeti uyguladığı ülkeler; Andorra, Avustralya, Bahamalar, Barbados, Brezilya, Brunei, Şili, Hong Kong, İzlanda, İsrail, Japonya, Lihtenştayn, Meksika, Monako, Yeni Zelanda, Norveç, Papua Yeni Gine, Samoa, San Marino, Singapur, Solomon Adaları, Güney Kore, İsviçre, Tayvan, ABD, Vatikan. Ayrıca, Kanada tüm Avrupa Birliği’nde olan ülkelere de bu hakkı tanımaktadır.