Geçici Pasaport Nedir?
Pembe pasaport ya da kırmızı pasaport da denilen geçici pasaport, yurt dışında bulunan Türk vatandaşların pasaportlarını kaybetmeleri veya pasaport sürelerinin dolması gibi durumlarda bulundukları ülkedeki Türkiye Konsolosluklarından veya Elçiliklerden alabilecekleri pasaport türüdür. Tek sayfa halinde olan pembe/kırmızı pasaport geçerlilik süresi 1 aydır ve Türkiye’ye giriş yapıldığı an geri alınır. Geçici pasaportunuz ve yurtdışı uçak biletiniz ile birlikte seyahatinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Kimler Geçici (Pembe/Kırmızı) Pasaport Alabilir?
Yurt dışında bulunan Türk vatandaşları pasaportlarını kaybetmeleri halinde veya pasaportun süresinin dolması durumunda ülkeye geri dönüş yapabilmek için geçici pasaport başvurusu yapabilir.
Geçici (Pembe/Kırmızı) Pasaport Nasıl Çıkarılır?
Pasaportun kaybolması ya da çalınması durumunda öncelikle bulunulan bölgedeki polis şubesine gidilerek kayıp/çalıntı raporu tutturulmalıdır. Raporun birkaç fotokopisinin alınarak ıslak imzayla aslı gibidir yapılmasını talep etmek de unutulmamalıdır. Ardından Türkiye Büyükelçiliğine veya Konsolosluğuna geçici pasaport (pembe/kırmızı pasaport) için başvurulmalıdır.
Başvuru için gereken evraklar şu şekildedir:
• 2 adet vesikalık fotoğraf
• Kimlik kartı
• Kayıp/çalıntı durumunu belgeleyen polis tutanağı
Pembe pasaport/kırmızı pasaport almak için Konsolosluğa ya da Büyükelçiliğe erken gitmek oldukça önemlidir çünkü yurt dışında bulunan Türkiye temsilcilikleri genel olarak sabah erken saatlerde açılıp öğleden sonra kapanmaktadır. Bu temsilciliklerde pek çok işlem yapıldığından özellikle dönüşünüz yakın zamanda olacaksa mağdur olmamak adına erken saatlerde başvuru işlemlerinizi tamamlamanız en iyisi olacaktır. Ek olarak başvuru esnasında yetkililer tarafından kayıp/çalıntı durumunda olan pasaportunuz için sorular sorulabilir. Bu soruların cevaplarının tutarlı bulunması durumunda sıkıntı yaşanmaz ancak zaman zaman güvenlik işlemi yapılmaya da karar verilebilir. Bu durumun da yaşanabileceği ve pembe pasaport çıkarma sürecinin uzayabileceği düşünülerek erken başvuru yapmak oldukça önemlidir.
Geçici pasaport için harç bedeli veya defter bedeli ödenmemektedir. Dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta pasaportun geçerlilik süresinin 1 ay olduğudur. Bulunulan ülkede geçici pasaport alındıktan sonra 1 aylık süreyi geçirmek farklı yaptırımlara tabi tutulmaya yol açabilir. Ek olarak pembe/kırmızı pasaportun yalnızca Türkiye’ye dönüş için kullanılabileceği de unutulmamalıdır. Geçici pasaportla farklı bir ülkeye seyahat etmek mümkün değildir, hatta aktarmalı bir uçuşla Türkiye’ye dönüş yapmak da riskli olacağından direkt hatlar tercih edilmelidir. Geçici pasaport Türkiye’ye giriş yapıldıktan sonra emniyet görevlileri tarafından geri alınır.
Geçici pasaport tüm işlemlerinizi yolunda gitmesi durumunda 10-15 dakika kadar kısa bir sürede çıkarılabilmektedir. Geçici pasaportunuzu aldıktan sonra fotokopisini de almayı unutmamanız gerekmektedir.