Öğrenci pasaportu; 25 yaş altında olan ve öğrenimine devam eden kişilerin harç ödemeden alabileceği bordo pasaport türüdür. Klasik bordo pasaporttan tek farkı da harç ödenmemesidir. Öğrenci pasaportunuz ile birlikte ülkelerin vize gereksinimlerini incelemeye başlayabilir ve dilediğiniz ülkeye yurt dışı uçak bileti  satın alabilirsiniz.

Öğrenci Pasaportu İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

25 yaş altı olan ve öğrenci olan herkes eğitim amaçlı ya da tatil amaçlı olması fark etmeksizin yurt dışına çıkmak için harçsız bordo pasaporta başvurabilir. Ancak öğrencinin 18 yaş altı olması durumunda pasaport alabilmesi için defter bedeli ödemesi gerekmektedir. 18 yaşın altındaki öğrencilere öğrenci pasaportu maksimum 5 yıllık verilmektedir. Bunun nedeni ise çocukların gelişim çağında olmaları ve görünümlerinin çok hızlı bir şekilde değişmesidir. 18 yaşını doldurmuş ve 25 yaşını tamamlamamış öğrenciler için ise harçsız öğrenci pasaportu, öğrencinin öğrenim hayatı devam ettiği sürece geçerliliğini korumaktadır. Yani 20 yaşındaki bir öğrenci 5 seneliğine harçsız pasaport alabiliyorken, 23 yaşında bir öğrenci 2 seneliğine öğrenci pasaportu alabilmektedir. 26. yaştan bir gün dahi alınması durumunda kişi pasaportu için harç ödemeye başlamaktadır.

Harçsız öğrenci pasaportu alabilmek için öncelikle gerekli evraklar tamamlanmalıdır.

Bu evraklar şu şekildedir:

• Üzerinde T.C. kimlik numarasının yazılı olduğu nüfus cüzdanının aslı

• 2 adet standartlara uygun biometrik fotoğraf

• Varsa daha önceden alınmış eski pasaportlar

• Pasaport defter bedelinin ödendiğini gösteren dekont( Defter bedeli 2025 yılı için Maliye Bakanlığı tarafından 1.135,00 TL olarak belirlenmiştir. Bu ücret her yıl değişiklik göstermektedir. Defter bedelinin ödemesi anlaşmalı bankalara yatırılabilmektedir.)

• Öğrenci olduğunu gösteren belge

Öğrenci belgesi alınması konusu Türkiye’de mi yurt dışında mı öğrenci olunduğuna göre değişmektedir. Öğrenci Türkiye’de okuyor ise ya okuldan ıslak imzalı öğrenci belgesi alması ya da E-devlet üzerinden başvurudan önceki son 60 gün içerisinde öğrenci belgesini çıkarması gerekmektedir. Öğrenci yurt dışında okuyor ise de okuldan öğrenci belgesi alarak T.C. Büyükelçiliği ya da Konsolosluğu’na harçsız öğrenci pasaportu için başvurmalıdır. Yurt dışında okuyan öğrenciler için ikinci bir seçenek daha mevcuttur. Bu durumda da öğrencinin okuduğu okuldan öğrenci belgesi alarak bunun gerçekliğini tasdik ettirmesi ve aynı zamanda yeminli bir tercümana Türkçe tercüme ettirmesi gerekmektedir. Ardından tercüme ve gerçeklik onay belgesiyle(apostil) beraber Türkiye’de harçsız pasaport başvurusu yapabilmektedir.

Harçsız bordo pasaport için evraklar toparlandıktan sonra https://randevu.nvi.gov.tr internet adresinden başvuru için uygun olan saat ve tarihe randevu alınabilir. Randevu günü geldiğinde evraklar eksiksiz olacak şekilde randevu saatinden en az 15 dakika önce randevu alınan Nüfus Müdürlüğü’ne gidilerek başvuru tamamlanabilir. Randevu tamamlandıktan sonra onaylanması halinde harçsız öğrenci pasaportu 3-7 gün arası bir sürede randevu esnasında verilen adrese kargolanmaktadır.

Öğrenci Pasaportunun Avantajları Nelerdir?

• Pasaport harç bedeli ödenmemekte yalnızca defter bedeli ödenmektedir.

• Öğrenci pasaportu almak için Türkiye’de okumak şart değildir. Öğrenci değişim programlarıyla yurt dışında okuyan veya yüksek lisansa ya da dil kurslarına giden Türk öğrenciler de harçsız bordo pasaport alma hakkına sahiptirler.

• Öğrenci pasaportunun dolaşım gücü olarak normal bordo pasaporttan bir farkı yoktur. Bordo pasaportluların gidebildiği tüm ülkelere öğrenci pasaportlular da giriş yapabilmektedir.

Harçsız Öğrenci Pasaportunun Geçtiği Ülkeler

Harçsız öğrenci pasaportu ile vizesiz gidilebilecek 77 ülke bulunmaktadır. Bu ülkelerde vizesiz giriş yapılarak bulunulabilecek sürelerin değişiklik göstereceği unutulmamalıdır. Bu nedenle de gitmeden önce ülkeye giriş koşulları dikkatlice incelenmelidir.

Öğrenci Pasaportu ile Belirli Sürelerle Vizesiz Giriş Yapılabilecek Ülkeler

Andorra

Belarus

Bosna- Hersek

Karadağ

Makedonya

KKTC

Moldova

Sırbistan

Ukrayna

Kosova

Arnavutluk

Azerbaycan

Ermenistan

Filipinler

Hong Kong

Irak

İran

Japonya

 

Kamboçya

Katar

Kazakistan

Kırgızistan

Güney Kore

Lübnan

Makau

Maldivler

Malezya

Moğolistan

Singapur

Sri Lanka

Suriye

Tayland

Tayvan

Umman

Ürdün

Özbekistan

 

Botsvana

Fas

Güney Afrika

Kenya

Mauritius

Seyşeller

Svaziland

Tunus

Antigua ve Barbuda

Arjantin

Bahamalar

Barbados

Belize

Bolivya

Brezilya

Dominik Cumhuriyeti

Ekvador

El Salvador

 

Honduras

Jamaika

Kolombiya

Kosta Rika

Meksika

Nikaragua

Panama

Peru

St. Lucia

Trinidad ve Tobago

Uruguay

Venezuela

Fiji

Gürcistan

Brunei

Endonezya

Guatemala

Haiti