Pasaport; yurt dışına seyahat etmek için sahip olmanız gereken, yabancı ülkelere giriş çıkışlarda kullanılan ve kimlik yerine tercih edilebilen resmi bir belge türü olarak tanımlanabilmektedir. Türkiye vatandaşı olan herkesin, Kıbrıs, Gürcistan, Azerbaycan, Moldova ve Ukrayna hariç diğer tüm yabancı ülkelere giriş çıkış yapabilmesi için bir pasaportu olması zorunludur. Yukarıda belirtilen ülkeler dışındaki herhangi bir ülkeye yurtdışı uçak bileti satın almadan önce bir pasaporta ihtiyacınız var.
Pasaport ne işe yarar?
Bulunduğunuz ülke sınırlarından başka bir ülke sınırlarına geçiş yapabilmeniz için gerekli olan bir belgedir. Sahip olduğunuz vatandaşlık statüsüne göre alabileceğiniz pasaport türleri ise farklılık göstermektedir. Resmi bir belge türü olarak tanımlanan pasaport ne amaçlı kullanılır? Diye soracak olursanız da yine tanımında belirttiğimiz gibi yurt dışı tatil, sağlık, iş seyahatlerinizde yabancı ülkeye girebilme amaçlı kullanılmaktadır.
Pasaport Nasıl Alınır?
Pasaport almaya karar veren bir çok kişinin aklına Pasaport nasıl alınır?, Pasaport almak için gerekli evraklar nelerdir?, Pasaport randevusu nasıl alınır?, Pasaport başvurusu nasıl yapılır?, Pasaport Harçları ne kadar? Gibi sorular gelmektedir. Bu tarz soruların cevaplarını, pasaportla ilgili güncel bilgilere sahip turna.com üzerinden takip edebilirsiniz. Öncelikli olarak, pasaport çıkartmak istiyorsanız sahip olduğunuz kimliğinizin güncel bilgilere sahip olduğundan emin olmalısınız. Nüfusta gerçekleşmiş herhangi bir değişiklik kimliğinizin pasaport çıkarma işlemlerinde geçerliliğini yitirdiği anlamına gelmektedir. Bu nedenle kimliğinizde yazılı olan bilgilerin doğruluğundan emin olmalısınız.
Pasaport işlemlerinizin başlaması için pasaport randevusu almanız gerekmektedir. Özellikle belirtmemiz gerekir ki, Nisan 2018 tarih itibariyle pasaport başvuruları Emniyet Müdürlüklerinden değil, Nüfus müdürlüklerinden yapılmaktadır. Bu nedenle ikamet ettiğiniz yere en yakın Nüfus Müdürlüğünden pasaport başvuru randevusu almanız gerekmektedir. Pasaport randevusunu ise, Nüfus Müdürlüğü internet sayfası üzerinden ya da nvi.gov.tr adresinden, sizin için uygun gün ve saate randevunuzu online olarak alabilirsiniz. Almış olduğunuz randevu saatinde nüfus müdürlüğünde bulmanız gerekmektedir. Aldığınız randevu saatinde nüfus müdürlüğünde olamayacağınız bir durumda ise yine nvi.gov.tr üzerinden randevunuza en geç yarım saat kalaya kadar randevu iptal işleminizi gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
2 kez üst üste randevu iptali yapan kişilere aynı ay içerisinde pasaport randevusu almalarına sistem otomatik olarak izin vermemektedir. Pasaport Randevunuzu aldıktan sonra randevu tarihine kadar sizden istenen evrakları eksiksiz olarak tamamlamanız gerekmektedir. Tamamlamanız gereken evraklar; Güncel nüfus bilgilerinize sahip kimliğiniz, 2 adet biometrik fotoğraf ve pasaportunuzun geçerlilik süresine göre ödemiş olduğunuz harcın dekontu elinizde bulunması gerekmektedir. Dekont fotokopisi kabul edilmemekte olup, hatta yatırdığınız harç dekontu üzerinde banka kaşesi ve bankada imza yetkisi olan kişinin imzası bulunması gerekmektedir.
2025 Pasaport Ücretleri Ne Kadar?
Pasaport çıkartırken devlete, Pasaport Harcı ve defter bedeli olarak ayrı ayrı 2 kalem ücret tahsilatı yapılmaktadır. Pasaport harç ücreti, alacağınız pasaportun süresine göre ücret artışı göstermektedir. Pasaport Defter Bedeli ise; pasaportun geçerlilik süresi ne olursa olsun ödediğiniz tutar sabit olmaktadır. Pasaport sürelerine göre harç ücretleri ve defter bedeli aşağıdaki gibidir:
Pasaport Geçerlilik süresi |
Pasaport Harç Bedeli |
Pasaport Defter Bedeli |
Toplam Ödenecek Tutar |
6 aylık |
2.359,40 TL |
1.135,00 TL |
3.494,40 TL |
1 yıllık |
3.449,40 TL |
1.135,00 TL |
4.584,40 TL |
2 yıllık |
5.631,40 TL |
1.135,00 TL |
6.776,40 TL |
3 yıllık |
8.000,00 TL |
1.135,00 TL |
9.135,00 TL |
4- 10 yıllık |
11.274,00 TL |
1.135,00 TL |
12.409,00 TL |
Yukarıdaki tabloya göre 10 yıllık pasaport çıkarmanız daha karlıdır. Böylelikle her seferinde harçlara gelen zamlardan etkilenmemiş olur ve yurt dışı çıkışlarınızda vize alırken kolay bir şekilde vize onayı almış olursunuz.
Pasaport Ne Zaman Gelir?
Pasaportunuz, başvuru işlemlerinizi tamamladıktan sonra; başvuru sırasında vermiş olduğunuz adrese 5 ile 7 iş günü süre zarfında kargo ile elinize ulaşmaktadır.
Pasaport Harçları Hangi Bankaya Yatırılır?
Pasaport harç ve defter bedellerinin tahsilatını gerçekleştiren birçok banka bulunmaktadır. Bu bankalar; Akbank, Denizbank, Burgan Bank, QNB Finans, İng Bank, Kuveyt Türk, ziraat banası, TEB, İ Bankası, Vakıf Bankası, Halk Bankası, Yapı Kredi Bankasıdır. Tahsilatı gerçekleştirdiğiniz bankadan dekontunuzu almayı unutmayınız. Başvuruya götüreceğiniz dekontun üzerine tahsil edilmiştir kaşesi vurulmuş olması ve yetkili tarafından imzalanmış olması gerekmektedir.
Pasaport Türleri Nelerdir?
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının sahip olabileceği, Yeşil (Hususi), Bordo (Umuma Mahsus), Gri (Hizmet), Siyah (Diplomatik), Kırmızı (Geçici ) ve Öğrenci Pasaportu olmak üzere 6 farklı pasaport çeşidi bulunmaktadır.
1. Yeşil (Hususi) Pasaport: Türkiye Büyük Millet Meclisi Üyeleri, Bakanlar, 1. derece ve 2. derece devlet memurlarına verilen pasaport türüdür.
2. Bordo (Umuma Mahsus) Pasaport: Standart vatandaş statüsünde olan herkes tarafından alınabilinen bir pasaport türüdür.
3. Gri (Hizmet) Pasaport: Resmi görev nedeniyle yurt dışına gidenlere, sarı basın kartına sahip gazetecilere, bilimsel veya kültürel amaçlı yurt dışında görev yapmak zorunda olan akademisyenlere verilen bir pasaport türüdür.
4. Siyah (Diplomatik) Pasaport: Yurt dışında bulunan Türkiye Cumhuriyeti konsolosluklarında çalışanlara, Büyükelçiliklere, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerine kısacası, genel anlamda üst düzey olarak görev yapan tüm devlet memurlarına verilen bir pasaport türüdür.
5. Kırmızı (Geçici) Pasaport: Yurt dışındaki Türk vatandaşlarının, Türkiye cumhuriyeti konsolosluğundan alabileceği bir pasaport türüdür.
6. Öğrenci Pasaportu: 25 yaşının altındaki tüm öğrencilerin, herhangi bir harç ücreti ödemeden yalnızca defter bedeli tutarı ödenerek alabildiği bir pasaport türüdür.