Schengen Vizesi; İlgili makam tarafından, Schengen Bölgesini ziyaret etmek isteyen kişilere, sadece Schengen Bölge içerisinde seyahat etmeye izin vermeye yönelik düzenlen bir geçiş belgesidir.Schengen vizesi ile ilgili detaylarla birlikte ucuz Avrupa uçak bileti fiyatlarına göz atabilirsiniz.

Schengen Bölgesi

Schengen bölgesi, tek bir ülke olarak kabul edilerek bu bölge vatandaşlarının, bölge sınırları dahilinde seyahatinin serbest olmasını kabul eden 29 ülkeden oluşan topluluğunu sınırlarına denmektedir. 29 ülkenin serbest dolaşım hakkı vatandaşlarına, Schengen anlaşmasıyla gerçekleşmiştir. 

Schengen gölgesi, İngiltere hariç Avrupa ülkelerinin çoğunu kapsamaktadır. Ancak Avrupa Birliğinin bir parçası olmayıp, Schengen bölgesi serbest dolaşımını destekleyen ülkeler bulunmaktadır. Bu Ülkeler; Norveç, İzlanda, İsviçre ve Lihtenştayn'dır.

Schengen Bölgesi Üye Ülkeleri

Schengen üye ülkeleri sırasıyla aşağıdaki gibidir:

Schengen Üye Ülkeler Listesi
Almanya Avusturya Belçika
Çek Cumhuriyeti Danimarka Estonya
Finlandiya Fransa Hollanda
İspanya İsveç İsviçre
İtalya İzlanda Letonya
Lihtenştayn Litvanya Lüksemburg
Macaristan Malta Norveç
Polonya Portekiz Slovakya
Slovenya Yunanistan Hırvatistan
Romanya Bulgaristan

Schengen Vize Türleri

Tek Tip, Sınırlı Bölge Geçerliliği Olan ve Ulusal olmak üzere 3 gruba ayrılan Schengen Vizesi bulunmaktadır.

  • Tek Tip Schengen Vizesi: Schengen bölgesine üye ülkelerinden birine, 6 ay içerisinde 90 gün süre ile vizeyi kullanılacak kişinin istediği bölgeden geçebilme ve konaklama yapabilme iznine denilmektedir. Bu vize ile giriş yapılabilecek ülkeler: Avusturya, Belçika, Danimarka, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Estonya, Almanya, Fransa, Macaristan, Yunanistan, İzlanda, Letonya, İtalya, Litvanya, Malta, Lüksemburg, Norveç, Hollanda, Polonya, Slovakya, Portekiz, İspanya, Slovenya, Hırvatistan, Polonya, Bulgaristan, İsviçre, İsveç' tir.

A kategorisi:  Schengen ülkelerine giriş yapmadan Schengen ülkesi havaalanından dış hatlar uçuş yapmasına izin veren havaalanı transit vizesini temsil eder.

C Kategorisi: Vizeyi alan kişiye vize süresine bağlı olarak Schengen bölgesindeki bir ülkede İkamet edebilme imkanı tanıyan kısa süreli bir vizeyi temsil eder. C kategorisi vize alan kişiye vize alış amacına göre; tek giriş, çift giriş ve çoklu giriş olarak 3 şekilde adlandırılmaktadır.

Tek Giriş Vize: Vizeye sahip olan kişiye, sadece bir Schengen ülkesine belirli süreli bir kez girme hakkı veren bir vize türüdür.

Çift Giriş Vize: Tek giriş vizesi gibi bir Schengen ülkesine uygulanır ancak tek giriş vizesinden farklı olarak,  gidilecek Schengen ülkesine 2 kez giriş yapma izni tanımaktadır.

Çoklu Giriş Vize: Vizeyi alan kişiye 6 ay içerisinde 90 güne kadar istediği Schengen ülkesine istediği sayıda giriş çıkış yapma izni vermektedir.

  • Sınırlı Bölge Geçerliliği Olan Vize: Sadece vize alınan Schengen ülkesine seyahat etme imkanı tanıyan vize türüdür. Özel şartlarda ve acil durumlarda alınabilmektedir.
  • Ulusal Vize: 'D' kategorisinde bulunan ulusal vize Schengen ülkelerinden herhangi birinde okuyacak, çalışacak ve kalıcı olarak orada yaşacak kişilere verilmektedir. Bu vize sonrasında ülkesine dönecek olan kişilere tek amaçlı olarak verilebildiği gibi, istediği sayıda Schengen ülkesine istediği zamanlarda giriş çıkış yapabilme imkanı tanımaktadır.

Schengen Vizesi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Öncelikli olarak, Schengen bölgesi ülkesine girebilmek için vizeye ihtiyaç olup olmadığının belirlenmesi  gerekir. Aşağıdaki tabloda, hangi ülke vatandaşlarının Schengen ülkelerinden birine giriş yapabilmesi için Schengen vizesi alması gerektiğini bulabilirsiniz. Schengen vizesi alması gereken ülkeler arasında Türkiye de bulunuyor. Türk vatandaşları Schengen bölgesinde yer alan herhangi bir ülkeye girebilmek için vize almak zorundadır. 

Schengen Vizesi Alması Gereken Ülkeler Listesi
Afghanistan Comoros Jamaica Nigeria
Tanzania Thailand Timor-Leste Togo
Algeria Congo Jordan North Korea
Angola Cote D’ivoire Kenya Northern Mariana’s
Armenia Cuba Kosova Oman
Azerbaijan Dem. Rep. Of Congo Kuwait Pakistan
Bahrain Ecuador Kyrgyzstan Papua New Guinea
Tonga Tunisia Türkiye Turkmenistan
Bangladesh Egypt Laos Philippines
Belarus Equatorial Guinea Lebanon Qatar
Belize Eritrea Lesotho Russia
Uganda Özbekistan Vietnam Yemen
Benin Ethiopia Liberia Randa
Bhutan Fiji Libya Sao Tome And Principe
Bolivia Gabon Madagascar Saudi Arabia
Botswana Gambia Malawi Senegal
Burkina Faso Ghana Maldives Sierra Leone
Burma/Myanmar Guinea Mali Somalia
Burundi Guinea-Bissau Mauritania South Africa
Cambodia Guyana Mongolia Sri Lanka
Cameroon Haiti Morocco Sudan
Cape Verde India Mozambique Suriname
Central African Republic Indonesia Namibia Swaziland
Chad Iran Nepal Syria
China Iraq Niger Tajikistan
Zambia Zimbabwe

Schengen vizesine ihtiyacınız olup olmadığını belirledikten sonra, Schengen Vize Başvuru Formunu dikkatli ve doğru bir şekilde doldurmalısınız. Bu başvuru formu her ülke için standart olarak belirlenmiştir ve aynıdır.

Shengen Vizesi işlemlerinizi turna.com aracılığı ile gerçekleştirebilirsiniz. Nasıl başvuracağınızı öğrenmek için "Canlı Destek" ekibimizden yardım isteyebilirsiniz. 

Schengen Başvuru Formunu Doldururken Dikkat Etmeniz Gereken Noktalar

  • En güncel olan başvuru formu indirilmelidir.
  • Başvuru formunu, el yazısı ya da bilgisayarda doldurabilirsiniz. Başvuruyu tamamladıktan sonra ilgili alana imza atılması gerekmektedir.
  • Başvuru formu üzerinde sizi ilgilendiren hiç bir alanının boş bırakılmadığından emin olmalısınız. Formu doldururken sizi ilgilendirmeyen alanı 'cevap yok' (NA) olarak doldurmanız gerekmektedir.
  • Başvuru yapan kişi reşit değilse ebeveynlerinden birinin yazılı izni olması ve formu imzalayan kişinin de yine izni veren ebeveynin olması gerekmektedir.
  • Başvuru formu elle dolduruluyorsa kullanılan kalemin mutlaka siyah renk olmasına dikkat edilmelidir.

Tüm bu detaylara dikkat ettikten sonra Schengen Vize başvurusunun diğer aşamalarını incelemeye davam edelim:

Schengen Vizesi Pasaport ve Fotoğraf Koşulları:

Başvurduğunuz Schengen vizesinin sona erdiği tarihten sonrasında 3 ay geçerliliği olan pasaportunuzun bulunması ve pasaportunuzun minimum 2 sayfa boşluğu olması gerekmektedir.

Schengen vizesi başvuru formuna 1 adet fotoğraf eklenmesi gerekmektedir. Bu fotoğrafın minimum 6 ay öncesinden çekilmiş olması, 35x45 mm boyutlarında ve yakından çekilmiş olması gerekmektedir.

Schengen Vize Başvurusu İçin Seyahat Sigortası Koşulları:

Schengen vizesi şartlarından bir tanesi de seyahat sigortasıdır. Vizeyi alabilmek için Schengen Bölgesi ülkelerinde olduğunuz süre içerisinde başınıza gelebilecek herhangi bir acil sağlık probleminin maliyetini karşılayacak bir seyahat vize sigortasına ihtiyacınız olacaktır.

Yaptıracağınız Seyahat sigorta kapsamının minimum 30.000 EUR olması ve tüm Schengen bölgesi ülkelerinde geçerli olması gerekmektedir. Yaptırdığınız Schengen vizesi seyahat sigortası başvuru esnasında vize görevlisine ibraz edilmelidir. Schengen vizeniz iptal olması durumunda, konsolosluktan vizenizin reddedildiğini gösteren belge ile seyahat sigorta bedelinizin iadesini talep edebilirsiniz.

Schengen Vize Başvurusu İçin Uçuş Seyahat Programı ve Konaklama İspatı:

Schengen vize başvurunuzdan öncesinde gideceğiniz yeri ve ülkeyi belirlemeniz gerekmekte. Tüm seyahat planınızı oluşturmuş olmalı, uçak bileti ve otel rezervasyonlarınızın yapıldığını gösteren belgeleri hazırladıktan sonra Schengen Vizesine başvurunuzu yapmanız gerekmektedir. Çünkü başvuru sırasında sizden bu belgeler de istenecektir.

Schengen vizesi prosedürleri aslında tüm Schengen Bölgesi ülkelerinde aynı olduğundan, aldığınız vize ile tüm Schengen ülkelerine gidebileceğiniz doğrudur; ancak başvuru yapacak olan kişi istediği Schengen ülkesine giriş yapabilmesi için Schengen başvurusunu hangi kuruma yapacağıyla ilgili önceden belirlenmiş bazı şartlar bulunmaktadır. Bunlar;

  • Giriş yapacağınız sadece bir Schengen Ülkesi var ise, o ülkenin ilgili konsolosluğundan başvuru yapmanız gerekmektedir.
  • Giriş yapacağınız ülke sayısı 2 veya daha fazla ise seyahat planınızda çoğunluğunda ikamet edeceğiniz Schengen ülkesinin konsolosluğuna başvuru yapmanız gerekmektedir.
  • Giriş yapacağınız asıl ülke yok ise, çeşitli Schengen ülkelerine rastgele ziyarette b ulunmayı planlıyorsanız, planladığınız seyahat programının ilk varış yerine göre o ülkenin konsolosluğuna başvuru yapmanız gerekmektedir.

Schengen Vize Ücreti Ne Kadardır?

2024 yılı Schengen vize ücreti 12 yaş ve üzeri için 90 Euro'dur. 6-12 yaş arası çocuklar için Schengen vize ücreti 45 Euro'dur. Schengen vize ücreti haricinde, konsolosluk tarafından yetkilendirilmiş vize başvuru merkezleri ve vize hizmeti sunan firmalar, başvuru sırasında ekstra hizmet bedeli almaktadır. 

Vize ücretleri ve koşulları değişiklik gösterebilir. Güncel bilgi için; başvuru yapacağınız Schengen ülkesinin konsolosluk sitesinden veya yetkili vize aracı kurumundan vize ücretleri ve sunmanız gereken belgeler ile ilgili bilgi alabilirsiniz. 

Schengen Vizesine Ne zaman Başvuru Yapılmalıdır?

İkamet ettiniz ülkeye göre, gitmek istediğiniz Schengen ülkesi konsolosluğunun koşulları değişebildiğinden ne yazık ki bu sorunun standart bir yanıtı bulunmamaktadır. Ancak yine de planlanan seyahat programınızın gerçekleşebilmesi için uçuş gününüzden minimum 6 hafta öncesinden Schengen vize başvurunuzu yapmış olmanızda fayda bulunmaktadır.

Schengen Vizesini Uzatmak İçin Ne Yapılmalı?

Kişisel, tıbbi ya da mesleki sebeplerden dolayı Schengen vizesini uzatmak isteyen kişilerin bulundukları Schengen ülkesinin konsolosluğuna başvuru yapması gerekmektedir. Schengen vizesinin uzatılması için toplam konaklama süresinin 90 günü aşmaması gerekmektedir. Aşan tarihli vize başvuruları reddedilmektedir.