Seyahat planında başlangıç noktasıyla varış noktası arasında aktarma durağı bulunan yolculara transit yolcu denir. Yolcunun “transit yolcu” sayılabilmesi için; aktarma noktasından aynı ya da farklı uçak firmasıyla devam edecek olan yolculuğunu 24 saatten uzun beklemeyecek olması gerekmektedir. Dış hatlar yolculuklarında transit yolcuların, aktarma yapılacak ülke vize istiyorsa transit vize almayı unutmamaları gerekmektedir. Transit vize alınmamışsa uçuş tamamlanamaz.
4 farklı transit yolculuk şekli bulunmaktadır. Bunlar şu şekildedir:
• İç hatlar- iç hatlar
• İç hatlar-dış hatlar
• Dış hatlar-iç hatlar
• Dış hatlar- dış hatlar
İç hat-İç hat Yolcusu
İç hatlardan gelip iç hatlardan devam edecek olan yolcuların, bagajı varış noktasına bağlanmış ve boarding kartı verilmişse bekleme salonunda uçuş saatini beklemesi, bagajı bağlanmamış ve boarding kartı yoksa check-in yaptırmak için havayolu firmasının kontuarına giderek işlemlerini halletmesi, ardından da gidiş salonuna geçerek uçuş kapılarının önünde beklemesi gerekir.
İç hat-Dış hat Yolcusu
İç hat uçuştan dış hat uçuşa geçilecekse vakit kaybetmeden gidiş salonuna çıkılması ve pasaport kontrolü işleminin tamamlanması gerekir. Pasaport kontrolden sonra uçuş kapısına gidilebilir.
Dış hat-İç hat Yolcusu
Dış hat-iç hat yolcularının önce pasaport kontrolünden geçmesi gerekmektedir. Pasaport kontrolünden geçen yolcular gidiş salonuna çıkmalı ve burada güvenlik kontrolünden geçerek uçuş kapısına yönelmelidir.
Dış hat-Dış hat yolcusu
Dış hat-dış hat yolcularının pasaport kontrolüne girmeden dış hatlar transfer bankosuna müracaat etmeleri gerekmektedir. Ardından gidiş salonuna gidilip uçuş kapısında beklenmelidir.
Transit Bagaj İşlemleri Nasıl Yapılır?
Transit uçuşta, aktarmadan sonra aynı havayolu firması ile devam edilecekse ya da farklı havayolu şirketi ile devam edilecek fakat iki firma arasında birlik ve bagaj anlaşması bulunuyorsa tüm işlemler otomatik olarak yapılır, yolcunun işlem yapmasına gerek kalmaz. Transit uçuş firmaları farklı ise ve aralarında birlik-bagaj anlaşmaları bulunmuyorsa, ülke aktarmalarında bagaj ve check-in işlemlerinin sorumluluğu yolcuya aittir. Bu noktada yolcunun aktarma yapılacak havalimanında bagajını alarak kontrol noktasından geçmesi ve binilecek olan uçağın bagaj teslim bölümüne bırakması gerekir. Teslim edilecek bagaj gidilecek ülkenin güvenlik kurallarına göre tekrar kontrol edilir. Eğer aktarmalı uçuşlarda sorun yaşamak istemiyorsanız gideceğiniz ülkelerin bagaj teslim koşullarını iyi incelemeniz gerekmektedir.