Rötar, uçağın planlanan kalkış saatinde veya varış saatinde pek çok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkan aksaklıklardan dolayı gecikme yaşanması anlamı taşımaktadır. Havaalanında gerekli tüm işlemlerinizi yaptırmış ve planlanan uçuş saatiniz için beklerken uçağınızın geç gelmesi veya uçak içerisinde beklemeniz ya da tüm bunlar vaktinde olsa bile inişinizin planlanan saatte yapılamıyor olması uçağınızın rötar yaptığı anlamına gelir. Uçağın rötar yapmasının nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
• Teknik aksaklıklar: Uçağın arıza yapması ve arızanın planlanan uçuş zamanına kadar giderilemeyecek olması durumunda uçuşta gecikme yaşanabilir. Arıza zamanında giderilebilecek durumdaysa, uçak teknik personel tarafından onarıma alınır ve yolcular kısa bir süre bekletilip onarım tamamlanınca uçağa alınabilir. Daha uzun süreli arızalarda havayolu firmasının yedek bir uçağa aktarım yapma fırsatı varsa yolcular farklı bir uçağa alınarak seyahat başlatılabilir.
• Olumsuz Hava Koşulları: İstatistiklere bakıldığında dünya genelindeki rötarların büyük bir yüzdesi olumsuz hava koşullarından kaynaklanmaktadır. Uçağın havalanacağı havalimanında elverişsiz bir hava durumu söz konusu ise kalkışa izin alınamadığından uçuş ertelenir. Aynı şekilde uçağın varış noktasından da hava durumu hakkında bilgi alınır ve hava durumu iniş yapmaya müsait değilse uçağın kalkış yapması ertelenir.
• Hava Sahası Yoğunluğu: Rötarın sebeplerinden biri de havalimanlarındaki yoğunluk. Pistlerde zaman zaman karşılaşılan aşırı yoğunluk, uçağın kalkış izninin veya iniş izninin geç verilmesine ve yoğunluk durumuna göre bekleme süresinin artmasına neden olmaktadır.
• Havalimanı Kaynaklı Nedenler: Yakıt tanklarının gecikmesi, uçağın kalkışa hazırlanma aşamasında ya da uçakta görev alacak personellerin gecikmesi, havalimanındaki teknik aksaklıklar, kış koşullarında pistten karın temizlenmesi veya uçuşa engel olacak kuş sürülerinin uzaklaştırılmasının beklenmesi uçuşta rötar yaşanmasına neden olur.
• Yolcu Kaynaklı Nedenler: Beklenen yolcuların bir kısmının gelmemiş olması, yolculardan birinin son dakikada uçmaktan vazgeçmesi veya rahatsızlanması gibi durumlar uçuşlarda gecikmelere neden olabilmektedir. Bunun yanı sıra aktarmalı uçuş yolcularının veya bagajların beklenmesi de rötara neden olmaktadır.
• Uçak Görevlileri Kaynaklı Nedenler: Uçakta görev alacak olan personeller arasında farklı bir uçuştan gelecek olan varsa önceki uçuşun gecikmesi personelin de gecikmesine bu nedenle de kalkışta rötar olmasına yol açmaktadır. Aynı zamanda uçuşta görevli olan personellerden biri rahatsızlanmışsa da yedek personel devreye sokulana kadar kalkışa geçilemiyor ve bu nedenle de uçuş gecikmesi yaşanıyor.
• Havalimanında Yaşanan Olaylar: Çok sık karşılaşılmasa da havalimanında grev yapılması, olay çıkması, eylem gerçekleştirilmesi gibi durumlarda uçuşta gecikmeler yaşanabilir.
• Olağan Dışı Durumlar: Özel güvenlik önlemleri alınarak havaalanından geçirilmesi gereken devlet yetkilileri gibi kişilerin havalimanında bulunması işleyişin aksamasına neden olabileceğinden uçuşta rötara neden olabilir.