Hasta ve engelli yolcular için uçak yolculuğu oldukça zorlu olabilir. Bu durumlardaki hastalar için havayolu firmalarının ayrı bir özen göstermesi gerekmektedir. Uçuş işlemlerinin sıkıntısız geçmesi ve rahat bir uçuş sağlanması içinse hastaların öncelikle tıbbi açıdan uçuşa katılmasında bir mahsur olmadığını belgelemesi gerekir.

Peki, hangi yolcular uçuşa kabul edilir bir bakalım..

• Tıbbi olarak uçuşa katılmasında sıkıntı olmayan, bulaşıcı bir hastalığı bulunmayan ve kişisel ihtiyaçlarını kendisi karşılayabilecek olan hasta yolcular, en fazla 10 gün öncesinde alınmış doktor raporuyla uçuşlarını gerçekleştirebilirler ve yanlarında refakatçi bulunmasına gerek yoktur. Alınan raporda “seyahat etmesinde bir sakınca yoktur” ibaresinin bulunması gerekmektedir.

• Engelli yolculara ise doktor raporu gerekli değildir. Bu yolcuların engel durumuna bakılarak tek başlarına veya bir refakatçi ile seyahat etmelerinde bir problem olmamaktadır. Kişisel ihtiyaçlarını kendisi karşılayabilecek olan engelli yolcuların rapor almadan ve refakatçisi olmadan uçuşlarını gerçekleştirmesi mümkündür. Yolcu uçakta bakıma muhtaç ise veya zihinsel bir engel söz konusu ise yanında refakatçi bulundurması zorunludur. Zihinsel engelli yolcuların doktor raporu gerekli değildir fakat tüm tıbbi evraklarının refakatçisi tarafından yanlarında bulundurulması gerekmektedir. Görme ve duyma engeli olan yolcular, raporları olmasa da uçuşa kabul edilirler ancak hem görme hem işitme kaybı mevcutsa refakatçi bulundurmaları zorunludur. Tek bacağı kırık ve koltuk değneği ile hareket edebilen yolcular ve yalnızca tekerlekli sandalye ile hareket edebilen yolcular da doktor raporu almaya gerek olmadan ve refakatçisiz uçuşa katılabilirler.

Ancak uçuştaki diğer yolcuların güvenliğini tehlikeye atmamak açısından uçuşa kabul edilmeyecek yolcular vardır. Uçuşa kimler kabul edilmez, inceleyelim..

• Bulaşıcı hastalığı olan yolcular

• Hastalığı nedeniyle hava basınçlı ya da elektrikli cihazları uçuş esnasında da kullanma zorunluluğu olan hastalar( Oksijen tüpü ve solunum cihazlarının THY tarafından temin edilmesi durumları hariçtir)

• En fazla 48 saatlik olan yeni doğan bebekler

• Uçak kapısı kapanmadan astım krizi geçiren yolcular Bunlara ek olarak bilinmesi gereken bazı hususlar da vardır. Bunlar şu şekildedir: • Engelli yolculara talep etmeleri halinde havayolu firması işlemlerde öncelik tanır.

• Havayolu firmasına önceden belirtilmesi durumunda genellikle tekerlekli sandalye ve sedye ihtiyaçları uçak ve havaalanındaki gidiş-gelişi sağlamak için tedarik edilir.

• Engelli yolculara eşlik eden bir rehber köpek bulunacaksa bunun için de önceden bilgilendirme yapılmalıdır. Rehber köpekler uçağa belirli koşulları sağlaması halinde ücretsiz olarak alınabilir.

• İlaç kullanan hastaların doktor raporu ve ilaçlarının reçetesini yanında bulundurması gerekir. Havayolu firmalarının hasta ve engelli yolcular kapsamındaki uygulamaları farklılık gösterebileceği gibi genel kapsamıyla bu şekildedir. Uçuşunuzu rahat bir şekilde gerçekleştirebilmek için biletini aldığınız havayolu firmasının prosedürlerini detaylı olarak incelemek sorunsuz bir yolculuk geçirmenize yardımcı olacaktır.