Kazakistan’ın havayolu şirketi Air Astana, 2001 yılında kuruldu ve ilk uçuşunu Mayıs 2002’de Kazakistan’ın Almatı şehrinden başkent Nur-Sultan’a gerçekleştirdi. Uçuş merkezi olarak Almatı ve Nur-Sultan havalimanlarını kullanan hava yolu şirketi 60’tan fazla iç ve dış destinasyona uçuş gerçekleştiriyor. Uçuş filosunda 36 adet uçak bulunmaktadır ve filonun ortalama yaşı 8.07 dir. 9 adet A320 , 7 adet A321 , 5 adet B757 , 3 adet B767 , 10 adet E190 , 2 adet Airbus 321LR bulunmaktadır. Şirketin 2020 hedefi ise 41 uçak. 2018 yılında yolcu sayısı 4,3 milyon olarak gerçekleşmiştir.
Kazakistan’da Almatı ve Nur-Sultan çıkışlı olmak üzere Öskemen, Aktöbe, Uralsk, Atrau, Aktau, Kızılorda ve Çimkent şehirlerine direkt sefer yapıyor.
Türkiye’de İstanbul Havalimanından uçuşlarını gerçekleştirmektedir. Yaz sezonunda ise Antalya ve Bodrum’dan da Nur-Sultan ve Almatı’ya uçuş gerçekleştirmektedir.
Check-In İşlemleri ve Koltuk Seçimi
Internet üzerinden yapılan online check-in işlemleri planlanan uçuş saatinden en erken 24 saat önce ve son 60 dakikaya kadar yapılıyor. Bilet numarası ya da PNR numarası girilerek gerçekleştirilen online check-in işleminden sonra yolcuların bagajı yoksa uçuşun yapılacağı kapıya direkt geçilebiliyor. Bagaj teslimi yapacak yolcuların uçuşa son 60 dakikaya kadar bagajlarını kontuara teslim etmeleri gerekiyor.
Check-in işlemlerini kontuardan gerçekleştirecek ve bagaj teslimi yapacak yolcular iç hat uçuşlarında uçuş saatinden 2 saat önce, yurt dışı uçuşlarında ise uçuş saatinden 3 saat önce check-in işlemleri başlıyor. Uçuşa son 60 dakika kala işlemin gerçekleştirilmiş olması gerekiyor. Uçuş kapısında ise son 15 dakikaya kadar yolcu geçişi gerçekleştiriliyor. Online check-in sırasında koltuk seçimi ücretsiz. Yolcular diledikleri koltuğu seçip uçuş kartını bastırabiliyor.
Şirketin frequent flyer programı Nomad Club üyeliği ile her uçuşta mil kazandırıyor. Üye olmak için firmanın internet sitesi üzerinden online olarak kayıt oluşturulabilir. Tüm iç ve dış hat uçuşlarında mil biriktiren kart mavi, silver ve gold olmak üzere 3 farklı seviyeye sahip. Elit üye seviyesine (Gold kart) yükselen yolcular check-in önceliği, ek bonus puanı, ek kayıtlı ücretsiz bagaj hakkı ve uçuş biletinin sınıfına bakılmaksızın Business Lounge kullanma hakkına sahip.
Bagaj Hakkı ve Ücretlendirme
Uçuşlarında Business Class yolcuları 2 parça x 32 kilo, Ekonomi Sınıfı yolcuların ise 2 parça x 23 kilo bagaj hakkı var. El bagajı hakkı ise tüm yolcular için 8 kilo. Ekonomi sınıfı 1 parça, business sınıfı ise 2 parça olarak el bagajı taşıyabilir. Bu limitleri aşan yolcuların uçacakları destinasyona göre ilave bagaj hakkı satın almaları gerekiyor. İlave bagaj hakkı parça başına destinasyona göre 80 ile 115 USD arasında değişiyor.
Yiyecek, İçecek ve İkram
Ücretsiz yemek ve içecek ikramından yararlanılabiliyor. Yemek menüsünde Orta Asya, Arap ülkeleri, Asya ve Avrupa’dan farklı lezzetler bulunuyor. Uçuş noktası ve uçuş zamanına göre farklılık gösteren menüde mevsime özel meyve ikramı da var. Business ve ekonomi yolcuları sıcak ve soğuk içecekler, köpüklü şarap, şampanya ve özel şarap çeşitleri ile sıcak ve soğuk yemek çeşitlerinden dilediklerini alabiliyor. Bazı uzun uçuşlarda latte, espresso ve cappuccino servisi de var.
Uçak İçi Eğlence Servisi
Uçaklarda Kasım 2016’dan beri ‘Uçak içi eğlence avucunuzun içinde’ mottosuyla hizmet veren uçak içi eğlence sistemi KC TV Stream, tüm kabinlerdeki yolcular için ücretsiz. Yolcular, kişisel IFE ekranlarıyla donatılan uçaklarda yüksek hızlı multimedya akış sisteminden yararlanabiliyor. Güncel filmler, müzik ve oyunlar KC TV Stream bünyesinde sunuluyor.