En Ucuz Bilet Fiyatı
|
Havalimanı
Türkmenbaşı Havalimanı
|
En Ucuz Ay
Ocak
|
En Sık Uçan Hava Yolu
|
İstanbul Türkmenbaşı arasında her gün 0 sefer gerçekleştirilir. Türkmenbaşı şehrine en sık uçulan yerlerden Aşkabat ve İstanbul için Turna.com üzerinden en uygun fiyatlarla Aşkabat uçak bileti ve İstanbul uçak bileti satın alabilirsiniz.
Ucuz Türkmenbaşı uçak bileti mi arıyorsunuz? Önümüzdeki 3 aylık dönemde İstanbul Türkmenbaşı 19.371 TL.
En uygun Türkmenbaşı uçak bileti fiyatlarını yakalamak için en az 35 gün öncesinden uçak biletinizi satın almalı ya da rezervasyon yapmalısınız.
ayları Türkmenistan, Türkmenbaşı için en yüksek fiyatlı aylardır. Bu dönemde fiyatlar yılın geri kalan dönemlerinden daha pahalıdır. En düşük fiyatları bulabileceğiniz aylar ise: Ocak ve Nisan.
Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla bağımsızlığını kazanan Orta Asya Türk cumhuriyeti Türkmenistan'da bulunan ve eski ismi Krasnovodsk olan Türkmenbaşı, ülkenin Balkan vilayetinde yer alıyor. Hazar Denizi kıyısında önemli bir liman şehri olan Türkmenbaşı, Azeri, Rus ve Ermeni azınlıklara ev sahipliği yapıyor.
Tarihi
1869'da, Kızılsu olarak kurulan Türkmenbaşı, adını şehrin kurulduğu yerde denize dökülen akarsuyun bölge toprağının rengini alarak kırmızı akmasından almış. Rusların Türkmenistan'a ilk nüfuz ettiği şehir olan Türkmenbaşı ismi, bu dönemde Rusça Kızılsu anlamına gelen Krasnovodsk olarak değiştirilmiş. 1991'de kazandığı bağımsızlığın ardından ülke genelinde kentlerin ismini değiştiren Türkmen lider Saparmurat Niyazov şehre bazen kendisinin de soyadı olarak kullandığı Türkmenbaşı adını vermiş.
Gezilecek Yerler
Dünyanın en büyük doğal gaz rezervlerinden birine sahip olan Türkmenistan'da Saparmurat Türkmenbaşı'nın cumhurbaşkanlığından beri su, doğal gaz ve elektrik ücretsiz olarak dağıtılıyor. Ülke yabancı sermayeye ihtiyatlı yaklaşıyor. Türkçe'nin en saf haliyle yaşadığı, kadınların erkekleri gölgede bırakacak kadar renkli giyindiği, sokakları tertemiz, müzeleri, tarihi yapıları bakımlı bir ülke olan Türkmenistan'ın yaklaşık % 90'ı çöllerle kaplı. Buna karşın yemyeşil olan şehirlerde, yasaklandığı için hiç dilenci yok. Kentte okul sayısı az olsa da okula giden sayısı ve okuma yazma oranı neredeyse % 100.
Ülkede her şey çok ucuz ve herkesin kendine ait bir bağı bahçesi var. Evler dışında restoranlarda veya açık alanlarda sigara içmek yasak. İlginç olan bir şey de ülkede kredi kartı kullanımının ve ATM'lerin olmayışı. Ola ki hepsi birbirinden güzel Türkmen bir kadına evlenmek istediniz, ne yazık ki 30 yaşına gelene kadar beklemeniz veya devlete ciddi bir meblağ ödüyorsunuz.
At bakanlığı bulunan tek ülke olan Türkmenistan'da, "sabah kalk atını gör, atından sonra babanı gör" diye bir Türkmen atasözü bile var. Türkmenler için at can yoldaşı demekmiş. 1917 Rus işgalinden önce hemen hemen bütün Türkmen ailelerin en az iki atı bulunurken, sosyalist sistemde atlar devlet çiftliklerinde yetiştirilmiş. Bazı aileler atlarından vazgeçmemek uğruna İran ve Afganistan'a kaçmış. Aat yetiştiriciliğinin yeniden milli bir sanat olması ise, ülkenin 1991'de bağımsızlığını kazanmasıyla başlamış. Kazak ve Özbeklerin aksine Türkmenler kesinlikle at eti yemiyor. Para birimi Türkmen Manatı ve 14 bin Manat yaklaşık 1 Dolar'a denk geliyor. Türk Hava Yolları İstanbul'dan Aşkabat'a her gün uçuş seferleri düzenlese de vize almak zor.
Aralık ayında bile sıcaklık 6-10 derece arasında olduğu kentte, Salı günleri resmi tatil. Bu nedenle pazartesi günleri saat 16-16.30 gibi hemen hemen tüm dükkânlar kapanıyor. Büyük kısmı çöl olan kentin kumları birinci sınıf plaj kumu. Yağmur yağdığı zamansa inanılmaz bir görüntü oluşsa da elbette hemen kuruyor. Ve elbette kent sakinleri çok cana yakın ve misafirperver, Türk olduğunuzu anladıklarında hemen evlerine davet edip bir şeyler ikram ediyorlar.
Yeme-İçme
Türkmen mutfağı elbette bize hiç yabancı değil. Mantı, khonim böreği adıyla bilinen mantı böreği, bir börek çeşiti olan samsa, pilav, süzme yoğurt, ayran, mercimek çorbası, erişte ve şiş başlıca yemeklerini oluşturuyor. Mantının ise kabak, patates, ıspanak, yabani otlusuna kadar her türlüsü, bir kevgire dizilerek, buharda pişiriliyor ve bir kâse yoğurtla servis ediliyor. Hanım Böreği ise, rulo şeklindeki büyük mantı. Salataları ise çok ince doğranan yabani otlara katılan turşu ve süzme yoğurt ile yapılıyor. En çok tüketilen pilavın en popüleri ise Özbek pilavına benzeyen havuçlu, üzümlü, etli Türkmen pilavı. Bu pilavın bir diğer özelliği ise pamuk yağıyla pişiriliyor oluşu. Tandır veya fırında, süt veya su katarak pişirdikleri ekmek ve pidelerin nohutlu, susamlı, soğanlı ve çörek otlu çeşitleri bulunuyor. Tatlıları ise çoğunlukla helva, şekerpare ve pişmaniye. Deve eti, deve sütü, at sütü ve at sütünden yapılan ayran hem çok popüler hem de çok lezzetli.
Türkmenbaşı'na Nasıl Gidilir
Türkmenistan Havayolları'nın İstanbul-Türkmenbaşı arasında direkt uçuş seferleri bulunuyor. Türkmenbaşı Uluslararası Havalimanı'ndan kent ulaşım taksi ile mümkün.
Popüler Seferler | Uçak Bileti Fiyatları |
---|---|
İstanbul - Türkmenbaşı | 19.370,90 |